Bolomey Wijnimport Amsterdam

Ga naar Hoofdpagina »

Categorie navigatie:

U bent op dit moment op:

Meer foto's

Champagne Barnaut Extra Brut

Grand Cru, Philippe Secondé, Bouzy
Bijzondere cuvée sans dosage. Gemaakt van Secondé's meest soepele wijnen, dus waarom suiker toevoegen? Oppassen met deze Champagne, bijna te lekker.
naar proefnotitie | naar beschrijving
  • Prijs € 36,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 35,00 bij aantal van 6
Originele verpakking: doos van 6 flessen
Wijnsoort: mousserend
Flesmaat: standaard (75 cl)

Beschikbaarheid: Op vooraad.

Voeg Items toe aan Winkelwagen

doorsturen naar een vriend of vriendin

Proefnotitie Champagne Barnaut Extra Brut

Een ronduit frisse verschijning, daarnaast ook wat rokerig, met hints van amandel en sinaasappelschil. Mooi droog en toch soepel. Fijn bittertje. Erg goed.

Aanvullende informatie

Drinken bij als aperitief of met oesters, gerookte zalm en andere vis, duif, patrijs etc.
Drinkjaren nu tot ongeveer 2020
Druivensoort(en) pinot noir (90%), chardonnay (10%)

Hoe beoordelen kopers deze wijn?

Beschrijving Champagne Barnaut Extra Brut  

De kennismaking met de Champagne van Barnaut was er niet een om snel te vergeten: het breed gedeelde en enorme enthousiasme aan de proeftafel sprak... boekdelen. Heel bijzonder hoe zo’n Champagne de proevers in een mumm van tijd om de vinger wond – wat een wijn!

Barnaut zit in Bouzy, en de Champagnes van druiven uit dit dorp dragen het label Grand Cru – dit geldt voor 17 dorpen in de Champagne, ofwel een kleine 9% van de Champagne-productie (daarna zijn er de Premier Crus, die beslaan zo’n 22% van de productie, en dan volgt nog het cruloze voetvolk). Bouzy ligt in het deel van de Champagne dat Montagne de Reims heet en waar de Pinot Noir de belangrijkste druivensoort is. Het dorp is gelegen op de (gunstige) zuidzijde van dit ‘gebergte’ (het zijn meer nogal flinke, beboste heuvels). Het is geen geheim dat niet alle 17 Grand Cru gemeentes hun verwachtingen helemaal kunnen waarmaken – maar laat ik het positiever stellen: vijf van de 17 cru’s worden beschouwd als de aanvoerders als het gaat om kwaliteit. Dat zijn Verzenay, Aÿ, Avize, Cramant en... inderdaad: Bouzy.

Champagne Barnaut is in 1874 opgezet door Edmond Barnaut, en inmiddels leidt de vijfde generatie het domein: Philippe Secondé, tevens loco-burgemeester van Bouzy. Hij runt het domein samen met zijn vrouw Laurette Secondé. Barnaut is een zogenaamde Récoltant-Manipulant (RM), dat wil zeggen een bedrijf dat z’n eigen druiven verbouwt en daarvan vervolgens zelf Champagne maakt. In België en Frankrijk zijn dergelijke kleine producenten veel populairder dan in Nederland, waar de veelal onwetende feestvierder al snel naar een van de bekende Champagnehuizen grijpt, zoals Moët & Chandon of Taittinger. Niet verkeerd natuurlijk, maar werkelijk, het kan avontuurlijker! Daarnaast: het is niet verstandig om alleen Champagne te drinken als het feest is, maar ook als je zin hebt in een goede mousserende wijn, als aperitief, of voor bij het eten. Wat dat betreft is er in Nederland nog heel wat zendingswerk te verrichten.

Een RM mag overigens ook druiven inkopen om daarvan wijn (Champagne) te maken, en hij mag druiven verkopen. Verkopen doet Secondé zijn tweede persing, die wordt gebruikt voor distellatie; voor zijn Champagnes gebruikt hij uitsluitend het beste basismateriaal: dat van de eerste persing. Het perfectionisme achter deze Champagne is trouwens ook af te lezen aan het opleidingsniveau van de maker: Secondé is oenoloog, heeft gestudeerd aan de universiteit van Dijon en aan de befaamde VITI in Beaune. Voor een belangrijk onderdeel als het samenstellen van de assemblage is Secondé niet afhankelijk van een extern adviseur – de uiteindelijke blend bepaalt hij zelf.

Voor de assemblage gebruikt Secondé een derde vins de reserve. Opvallend voor Barnaut is de leeftijd van deze vins de réserve: men gebruikt reservewijnen tot een leeftijd van wel 8 jaar. Deze reserves worden bewaard in roestvrijstalen cuves. Het gebruikt van deze gerijpte wijnen verklaart voor een belangrijk deel het zachte, verfijnde karakter van de Champagnes. Op het moment dat de 2/3 van de nieuwe oogst met 1/3 cuvée de réserve wordt gemengd is de gemiddelde leeftijd van de Champagne in wording al 3 jaar. Het is bij Barnaut niet ongebruikelijk dat het uiteindelijke aantal millésimé’s (jaartal-champagnes) dat zij uitbrengen lager ligt dan wat mogelijk was geweest. Dat is dan omdat de wijn voor zo’n millésimmé – deels – is opgenomen in de cuvée de reserve. Alles ten gunste van de kwaliteit... maar je kunt je afvragen hoeveel producenten dit offer willen brengen!

De uiteindelijke blend wordt gebotteld en krijgt z’n tirage opdat de tweede gisting op fles kan beginnen. Dat duurt twee jaar, en de wijnen liggen hiervoor in alle rust 15 meter(!) onder de grond, diep in de kalkrotsen, de restanten van de prehistorische zee die hier zo’n 80 miljoen jaar geleden lag. Als het degorgement plaatsvindt en de Champagne klaar is om het domein te verlaten, heeft deze inmiddels een (gemiddelde) leeftijd van 5 jaar.

In het nèt verschenen Champagne Compleet van Gert Crum (verschenen in december 2008!) heeft Crum Barnaut opgenomen als één van de 55 beste Champagne-producenten. Over de wijnmaker zegt hij onder meer: "Hij plukt altijd als een van de laatsten en selecteert daarbij streng." en "Secondé zoekt de puurheid van het fruit." Het resultaat: een intense en brede Champagnes met een zeer vitaal karakter. De dosage van de Brut betreft slechts 6 gram per liter, en een eenvoudige verklaring daarvoor is dat deze rijke Champagne niet meer nodig heeft. Philippe Secondé maakt ook een Extra Brut, deze Champagne krijgt helemaal geen dosage mee.

Om nog een andere, zeer recente, bron aan te halen: het december 2008 – januari 2009 nummer van La Revue du Vin de France kwam met een uitgebreide lijst "Les meilleures cuvées de vignerons" (dus van de kleinere producenten en niet van de grote huizen), en samen met producenten Michel Arnould en Franck Pascal kreeg Barnault (met z’n de Grande Réserve in dit geval) de meeste lof toegezwaaid.

Al met al een Champagne met een onverslaanbare prijs-kwaliteitverhouding, maar bovenal... bijzonder lekker!


Grotere kaart weergeven

Aanvullende informatie over het domein

Omvang domein 14,5 hectare
Eigenaar Philippe Secondé
terug naar boven
 

Bestellijst

Er staan geen wijnen op de bestellijst.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Levering & garantie

Voor bestellingen tot € 175,- bedragen de verzendkosten € 7,50. Zelf ophalen in Amsterdam kan ook.

Deze verzendkosten gelden alleen bij verzending binnen Nederland. België in overleg.
Want to order from abroad? Contact us by e-mail

Betalen kan via iDEAL of creditcard. Liever niet online kopen of vooraf betalen? Bestellen kan ook telefonisch of per e-mail.

Garantie: wijn retour als deze niet bevalt − u krijgt uw geld terug.

Zie verder de service-pagina.


Contact

Neem voor vragen, advies en bestellingen gerust contact op:

David Bolomey

info@bolomey.nl
020 - 422 3098

Kantooradres (géén winkel):
Kanaalstraat 25 Amsterdam

Onze import ligt altijd onder goede omstandigheden opgeslagen, in een loods met klimaatbeheersing. Van hieruit leveren wij aan particuliere klanten en restaurants in Nederland.