Bolomey Wijnimport Amsterdam

Ga naar Hoofdpagina »

Categorie navigatie:

U bent op dit moment op:

Meer foto's

Peter Hahn, Vouvray 2011

Le Clos de la Meslerie
Over deze wijn hebben we niet nagedacht of ie tot de selectie kon behoren. Dat wisten we meteen. Omdat deze Vouvray onmiddellijk en overtuigend uitstak boven al het andere. Het woord delicaat wordt veel misbruikt, maar deze wijn is het. DGH: 9,5
naar proefnotitie | naar beschrijving
  • Prijs € 26,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 25,00 bij aantal van 6
Originele verpakking: doosje van 6 flessen
Wijnsoort: wit
Flesmaat: standaard (75 cl)

Beschikbaarheid: Niet op voorraad.


doorsturen naar een vriend of vriendin

Proefnotitie Peter Hahn, Vouvray 2011

Proefschrift Wijnconcours 11 oktober 2015 Wijn van het Jaar in de categorie wit tussen €20-30.

Chris Kissack, the Winedoctor via Twitter 12 oktober 2015 (als reactie op uitverkiezing Wijn v.h. Jaar): "It is one that has really grown on me - perhaps the best dry 2011 I have tasted."

Nicolaas Klei, Elsevier november 2014: "Vouvray, druif chenin. Riekt meestal naar zwavel en het morrend proletariaat. Deze, de lekkerste die ik ooit proefde, geurt als een achttiende-eeuwse maîtresse die net uit bad komt. Blond, fruitig, spannend en ziltig als de beste oesters."

Harold Hamersma, De Grote Hamersma 2015: "... een zweem van naar overrijp neigende fruit. Peer vooral. Het zoet van appelbeignets met poedersuiker. Tropische vruchten zoals mango, ananas en passievrucht. Aanleunende kalkgrotten. Opmerkelijk oesterziltigheid. Nerveus heen en weer trippelende zuren. Om een en ander weer op het droge spoor te brengen. Chenin blanc die zorgt voor een staat van optimale verwarring." 9,5

La Revue du Vin de France: "Finesse et gourmandise raffinnée, chair intense et dynamique pour ce vin dont le acidité scintillante est concentrée en même temps que les sucres. Tout en harmonie, allonge et finale saline. Réussite exeptionelle

Nicolaas Klei, per email: "Weergaloos!"

Chris Kissack, the Winedoctor: "Residual sugar just 10 g/l in this vintage, so drier than 2010 and 2009 either of which is more indicative of the Hahn style I think. A very interesting savoury nose here, full of vinous expression, with smoky and flinty notes streaked over a savoury and yet honey-polished minerally bed. This is followed by a lovely substance on the palate, very expressive and vinous, elegant, and yet there is a quite an exotic fruit profile developing. Lots of herbal tinges over the complexities of the Chenin fruit here. This is very fine, and possibly the best dry cuvée from 2011 I have tasted."

Aanvullende informatie

Drinken bij gevogelte, kalfsvlees
Drinkjaren nu tot ongeveer 2024
Druivensoort(en) chenin blanc (100%)
Biologisch ja

Hoe beoordelen kopers deze wijn?

Beschrijving Peter Hahn, Vouvray 2011  

Hoogtepunt op de jaarlijkse Salon des Vins de Loire in Angers is het proeven van de nieuwe jaargang van Vincent en (vooral niet te vergeten) Tania Carême. Na het proeven van deze geweldige Vouvrays liet Tania ons dit jaar (2014) nog een andere Vouvray proeven, gemaakt door een bevriende wijnmaker: Peter Hahn. Nieuwsgierig proefden we de wijn, al waren we allerminst op zoek naar nog een Vouvray. We waren meteen verkocht!

Peter Hahn kocht het uit begin 1600 stammende Clos de la Meslerie in 2002, na een carriere in "strategic consulting and finance." Na het overlijden van de vorige eigenaar (eind jaren '90 van de vorige eeuw) waren de gebouwen in verval geraakt. De wijngaarden waren door de weduwe verhuurd aan een wijnmaker uit de buurt. Peter begon met het opknappen van de gebouwen, en volgde "en-passent" de wijnbouwschool in Amboise. In 2005 behaalde hij zijn "Brevet Professionnel Agricole". In 2007 kon hij het volledige beheer van de wijngaard overnemen. Hij gooide meteen het roer rigoureus om.

Jarenlang was de wijngaard behandeld (mishandeld is een beter woord) met chemische onkruidverdelgers en pesticiden. Peter begon de wijngaard onmiddellijk biologisch te bewerken. Maar hij ging nog een stap verder (en werd hiervoor door menigeen voor gek verklaard): hij reinigde handmatig alle druivenstokken.... Alle mos en onkruid (met daarin resten van de gebruikte chemische middelen) werden van de stammen geschraapt!

Zowel het wijngaardwerk als het wijnmaken gebeurt zo "artisanaal" mogelijk. Veel handwerk. Voor het persen van de druiven wordt zelfs een oude houten -handmatig bediende- pers gebruikt. De vergisting gebeurt uiteraard met de van nature in de wijngaard aanwezige gisten. Er wordt een minimale hoeveelheid sulfiet toegevoegd.

Peter maakt ieder jaar (z'n eerste jaagang was 2008) slechts één wijn, van één wijngaard: Clos de la Meslerie. Daarom is de wijn ieder jaar anders, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het ene jaar valt de wijn "demi-sec" uit, het andere jaar is 'ie weer droger. In 2011 is er 13 gram restsuiker. Maar ieder jaar is de invloed van de wijngaard onmiskenbaar. Steevast koppelt de wijn verfijning en complexiteit aan intensiteit.

Deze chenin is Hahn-tje de voorste ;-)

Aanvullende informatie over het domein

Omvang domein 4 hectare
Eigenaar Peter Hahn
terug naar boven
 

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Levering & garantie

Voor bestellingen tot € 175,- bedragen de verzendkosten € 7,50. Zelf ophalen in Amsterdam kan ook.

Garantie: wijn retour als deze niet bevalt − u krijgt uw geld terug.

Bekijk voor meer informatie de service-pagina.

Klik hier voor informatie over retourneren.