Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Mosse Anjou blanc 2017

Agnes & René Mosse La Joute 2019

Saint-Lambert-du-Lattay

Op voorraad

Snel Overzicht

Blend van 50% chenin blanc en 50% chardonnay. Heel fris en energiek, maar ook uitdagende spanning van het fruit. Umami wijn!
  • Prijs € 23,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 22,00 bij aantal van 6
 
  • Wijnsoort: wit
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doos van 12 flessen

Proefnotitie

Harold Hamersma 6 november 2020: "Maak vooral kennis met het echtpaar Mosse, Agnès en René, eerst uitbaters van een succesvolle wijnbar in Tours. Zelf maken leek hun echter leuker dan zelf schenken, waarbij ze niet in de laatste plaats geïnspireerd werden door François Chidaine, hogepriester van de chenin blanc. Op naar het wijnbouwlyceum in Amboise. Stage lopen in Bourgogne om vervolgens hun eigen domein in Saint-Lambert-du-Lattay te kopen, thans bedevaartsoord voor de bewonderaars van het biologisch-dynamische.

Hoe zit het met La Joute? Goed. Blend van chenin blanc en chardonnay. Voldoet zodoende niet aan de eisen van de appellation. Maar daar hebben de smaakpapillen geen boodschap aan. Onbedaarlijk montere, onstuimige, ongeduldige, verrukkelijke Vin de France van een bloedserieus wijnmakers-echtpaar. Paddenstoeltjes, truffel, gedroogde appeltjes van de zolder, citrus, flor en sherrytonen. 'Umamiwijn' jubelt de importeur. Dat is inmiddels een modeterm maar we rekenen het volmondig goed." 9+

Aanvullende Informatie

Drinken bij wit vlees, gevogelte, vis
Drinkjaren nu tot ongeveer 2025
Biologisch ja, naturel
Druivensoort(en) chenin blanc 50%, chardonnay 50%

Details

Agnes en René Mosse waren jarenlang uitbaters van een drukbezochte wijnbar in Tours. Zo kwamen ze in contact met veel verschillende wijnbouwers, waaronder Jo Pithon en François Chidaine, en werden ze geinspireerd om zelf wijn te gaan maken. Ze bezoeken het wijnbouwlyceum in Amboise. Daarna werkt René een paar jaar in de Bourgogne, om uiteindelijk in 1999 een eigen domein te kopen in Saint Lambert du Lattay.

Vanaf de start werken Agnes en René zonder gebruik van chemisch hulpmiddelen. Inmiddels is het domein gecertificeerd biologisch, en passen ze ook veel bio-dynamische methodes toe. De vinificatie gebeurt zo natuurlijk mogelijk, en met zo weinig mogelijk ingrijpen. Dus: natuurlijke gisten gebruiken, niet chaptaliseren, niet aanzuren, geen enzymen of andere toevoegingen gebruiken, geen klaring. Sulfiet wordt slechts mondjesmaat gebruikt.

Het wijngebied Anjou was in het verleden vooral berucht vanwege de bedenkelijke rosé die het voortbracht. Agnes en René bewijzen dat hier nu ook topwijnen gemaakt kunnen worden. Sinds 2002 beschikken ze ook over een kleine wijngaard in de appellation Savennières, waar van de chenin blanc druif unieke wijnen worden gemaakt dankzij de vulkanische leisteen bodem.

Een groot deel van de wijnen van Mosse gaat naar sterrenrestaurants en natuurlijke wijnbars en -bisto's in Frankrijk. Gelukkig is er nu ook wat voor de Nederlandse wijnliefhebber beschikbaar. Intense, overtuigende wijnen die het ontdekken meer dan waard zijn!

Informatie over het domein

Omvang domein 12 hectare
Eigenaar Agnès & René Mosse
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon