Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Agnes & René Mosse Le Rouchefer 2018

Saint-Lambert-du-Lattay

Op voorraad

Snel Overzicht

Oef dit is echt zeldzaam mooi, deze 2018. Weelderig en uitbundig, rijk en complex. Off dry. Zacht. Niet te koud drinken, en in grote glazen. Van speciaal terroir met een ondergrond van leisteen. Lage rendementen (20 hl/ha).
  • Prijs € 28,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 27,00 bij aantal van 6
 
  • Wijnsoort: wit
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doos van 12 flessen

Proefnotitie

Harold Hamersma, De Grote Hamersma 20 januari 2021: "Anjou, ooit berucht vanwege de blind makende, maar voortdurend doorstarts kennende Rosé d’Anjou. Je zou er soms bijna door vergeten dat er ook prachtige chenin blanc vandaan komt. Misschien wel de mooiste ter wereld zelfs. Deze hoort in die line up. Wine up, zo je wilt.

Die is gemaakt door het echtpaar Mosse, Agnès en René, voormalige uitbaters van een succesvolle wijnbar in Tours. Zelf maken leek hun echter leuker dan zelf schenken, waarbij ze niet in de laatste plaats geïnspireerd werden door François Chidaine, hogepriester van de chenin blanc. Naar het wijnbouwlyceum in Amboise dus maar, om daar gelukkig niet het specialisme ‘knolselderij’ te gaan volgen.

Stage lopen in Bourgogne om vervolgens een eigen domein in St. Lambert du Lattay te kopen, thans bedevaartsoord voor de biologisch-dynamische chenin blanc-fundamentalist. En mocht u dat nog niet zijn, dan kunt u dat nu worden. Aan de hand van deze Le Rouchefer die als nederige vin de France door het leven moet. Voluptueuze peer, een klontje suikermeloen, rijpe appels, wat tropische verrassingen, aantippende zuren en een subtiele ziltigheid.

Wie ’m de tijd geeft in het glas (decanteren is een optie) kan zijn ontdekkingsreis nog wat langer voortzetten." 9+

Aanvullende Informatie

Drinken bij snoek met beurre blanc, gegrilde zeebaars, zwezerik, mooi gevogelte, kaas gewassen korst
Drinkjaren nu tot ongeveer 2027
Biologisch ja, naturel
Druivensoort(en) chenin blanc (100%)

Details

Agnes en René Mosse waren jarenlang uitbaters van een drukbezochte wijnbar in Tours. Zo kwamen ze in contact met veel verschillende wijnbouwers, waaronder Jo Pithon en François Chidaine, en werden ze geinspireerd om zelf wijn te gaan maken. Ze bezoeken het wijnbouwlyceum in Amboise. Daarna werkt René een paar jaar in de Bourgogne, om uiteindelijk in 1999 een eigen domein te kopen in Saint Lambert du Lattay.

Vanaf de start werken Agnes en René zonder gebruik van chemisch hulpmiddelen. Inmiddels is het domein gecertificeerd biologisch, en passen ze ook veel bio-dynamische methodes toe. De vinificatie gebeurt zo natuurlijk mogelijk, en met zo weinig mogelijk ingrijpen. Dus: natuurlijke gisten gebruiken, niet chaptaliseren, niet aanzuren, geen enzymen of andere toevoegingen gebruiken, geen klaring. Sulfiet wordt slechts mondjesmaat gebruikt.

Het wijngebied Anjou was in het verleden vooral berucht vanwege de bedenkelijke rosé die het voortbracht. Agnes en René bewijzen dat hier nu ook topwijnen gemaakt kunnen worden. Sinds 2002 beschikken ze ook over een kleine wijngaard in de appellation Savennières, waar van de chenin blanc druif unieke wijnen worden gemaakt dankzij de vulkanische leisteen bodem.

Een groot deel van de wijnen van Mosse gaat naar sterrenrestaurants en natuurlijke wijnbars en -bisto's in Frankrijk. Gelukkig is er nu ook wat voor de Nederlandse wijnliefhebber beschikbaar. Intense, overtuigende wijnen die het ontdekken meer dan waard zijn!

Informatie over het domein

Omvang domein 12 hectare
Eigenaar Agnès & René Mosse
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon