Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Alice Beaufort Brut Riesling

Quentin Beaufort, Prusly sur Ource

Op voorraad

Snel Overzicht

"Spannend. Mooie zuren. Krakende bitters. Appelig. Amandeltjes. Anijs. Apart. Anders. Aangenaam. Alice." aldus de DGH 2017. Originele Riesling-met-prik. Met deze cuvée eert Quentin zijn vrouw Alice. Zij zorgt er namelijk voor dat hij niet in zeven sloten tegelijk loopt.
  • Prijs € 21,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 20,00 bij aantal van 6
 
  • Wijnsoort: mousserend
  • Flesmaat: standaard (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Proefnotitie

Harold Hamersma, De Grote Hamersma 2017: "Champagne die geen Champagne mag heten. En dan ook eens veel beter is dan menig Champagne die wel Champagne mag heten. Quentin Beaufort is de derde zoon van Jacques Beaufort (van Champagne André & Jacques Beaufort) en was enkele jaren de wijnmaker op het familiedomein. Op zoek naar wijngaarden om voor zichzelf te beginnen kwam hij buiten het Champagne-gebied terecht, in het noordoostelijkste puntje van het departement Côte d’Or in de Bourgogne. Op slechts zeven kilometer afstand van de grens van de Champagne vond hij een wijngaard met een terroir dat vrijwel identiek is aan dat van de familiale Champagne-wijngaarden in Polisy. Aan de slag dus. Maar dan wel ook bio tot ver achter de komma. ‘Dit zijn zeer opwindende wijnen! Een aanvulling op ons assortiment waar we zelf nogal opgetogen over zijn!’ schrijft de importeur op zijn site. En gebruikt daarom ook twee uitroeptekens om zijn woorden kracht bij te zetten. Gewoonlijk leidt dat bij mij tot argwaan, maar zijn aanbod aan Champagnes kennende heeft hij alle reden om zeker te zijn van zijn zaak. En na proeven ben ik dat ook. Ik proefde zijn niet-Champagne al eens. ‘Verfijnd en meedogenloos. Nog bruter dan Brut, want zonder dosage. Een diepgaande vulling dankzij vijf jaar sur lattes. Huiveringwekkend zuiver. Zachtziltig. Glinsterzuren. Magistrale mousse. Grote wijn.’ Nu heb ik hier een Sekt te pakken die geen Sekt mag heten. Quentin is hier met Riesling aan de slag gegaan. Druiven die hij van bevriende boeren heeft gekocht. Spannend. Mooie zuren. Krakende bitters. Appelig. Amandeltjes. Anijs. Apart. Anders. Aangenaam. Alice." 9-

Aanvullende Informatie

Drinken bij bij de borrel met kaasjes
Drinkjaren nu tot ongeveer 2020
Biologisch ja, vin naturel
Druivensoort(en) riesling (100%)

Details

Quentin Beaufort is de derde zoon van Jacques Beaufort (van Champagne André & Jacques Beaufort) en was enkele jaren de wijnmaker op het familiedomein. Op zoek naar wijngaarden om voor zichzelf te beginnen kwam hij buiten het Champagne-gebied terecht, in het noord-oostelijkste puntje van het departement Côte d'Or in de Bourgogne. Op slechts 7 kilometer afstand van de grens van de Champagne vond hij een wijngaard met een terroir dat vrijwel identiek is aan dat van de familiale Champagne wijngaarden in Polisy (klei met kalksteen).

In 2007 maakte Quentin hier zijn eerste wijn, op het domein genoemd naar zijn vrouw: Alice. Vanaf het eerste begin bewerkt Quentin de wijngaarden niet alleen biologisch, maar maakt hij ook gebruik van aromatherapie. Net als op het familiedomein in de Champagne, dat trouwens als één van de allereerste in de streek biologisch begon te werken (samen met bijvoorbeeld "onze" Georges Laval).

Behalve mousserende wijnen maakt Quentin ook "stille" rode en witte wijn, genoemd naar de wijngaard (Grande Charme). Dit zijn "old school" wijnen, niet gechaptaliseerd, met als gevolg slechts 10% alcohol en desondanks met een enorme intensiteit. En puur natuur. De rode Bourgogne van 100% pinot noir heeft een opvoeding van lieft 24 maanden gehad op oude houten vaten. De witte Vin de France van 75% chardonnay en 25% pinot kreeg een élevage van 16 maanden. Karafeer deze wijnen voor gebruik, zeker de rode heeft zuurstof nodig om zich ten volle te ontplooien.

De Charmoire is afkomstig van een in 2011 nieuw aangeschaft perceel in Noiron-sur-Seine.Tot de overname (2 augustus 2011) is dit perceel met chemische middelen bewerkt door de vorige eigenaar. Daarna heeft Quentin het roer rigoureus omgegooid, en een begin gemaakt met de conversie naar biologische wijnbouw.

De mousserende wijnen (simpelweg Vin Effervescent genoemd) kunnen zich zonder meer meten met onze kleinschalige biologische Champagnes. De Brut 2007 (90% pinot noir, 10% chardonnay) heeft geen dosage gehad (in tegenstelling tot wat de naam Brut doet vermoeden). Deze wijn heeft maarliefst 5 jaar sur lattes gelegen! Jaargang 2010 heeft 2 jaar sur lattes gelegen. De assemblage bestaat uit 75% pinot noir, 25% chardonnay. In beide gevallen zijn de basiswijnen niet gechaptaliseerd, de wijnen zijn laag in alcohol (11%) maar toch erg complex, lang in intens. "Geheimtipp" voor de ware champagneliefhebber (degene die gaat voor kwaliteit en niet voor een label).

Dit zijn zeer opwindende wijnen! Een aanvulling op ons assortiment waar we zelf nogal opgetogen over zijn!

Informatie over het domein

Eigenaar Alice & Quentin Beaufort
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Loire, Champagne