Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Champagne Barnaut Authentique Rosé

Grand Cru, Philippe Secondé, Bouzy

Uitverkocht

Snel Overzicht

Deze Brut rosé is een bijzondere verschijning. Heerlijk verfrissend en fijn. Barnaut maakt dan ook een echte saignée rosé.
  • Prijs € 36,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 35,00 bij aantal van 6
  • Wijnsoort: rosé
  • Flesmaat: standaard (75 cl)
  • Verpakking: doos van 6 flessen

Proefnotitie

Mensen die moeite hebben met een Champagne die roze is kunnen met deze Barnaut makkelijk van hun vooroordeel genezen. Deze Champagne is evenals de Brut erg fris, en mooi rank van lijn. Zachte zeer subtiele wijn met heerlijk frisfruitige afdronk.

Noot: veruit de meeste rosé Champagnes worden gemaakt d.m.v. blending: er wordt een scheut rode wijn aan de Champagne toegevoegd. Vaak wordt deze rode wijn enkel voor dit doel - kleuring - ingekocht, want veel boeren (m.n. in de Côtes des Blancs) verbouwen geen rode druiven. Een klein gedeelte van de Champagne-producenten, de zgn. high-end producers, kiest er echter voor om een heuse saignée rosé te maken: een rosé van het sap dat spontaan van de rode-druiven-most 'afloopt' - dit is eigenlijk het mooiste druivensap, dat zonder te persen wordt opgevangen. Enfin, van dat sap maakt Barnaut deze rosé Champagne.

Aanvullende Informatie

Drinken bij als aperitief of met garnalen, kreeft, coquilles saint-jacques, gerookte zalm, bij een kaasplankje, of bij een dessert met aardbeien...
Drinkjaren nu tot ongeveer 2019
Druivensoort(en) pinot noir (90%), chardonnay (10%)

Details

De kennismaking met de Champagne van Barnaut was er niet een om snel te vergeten: het breed gedeelde en enorme enthousiasme aan de proeftafel sprak... boekdelen. Heel bijzonder hoe zo’n Champagne de proevers in een mumm van tijd om de vinger wond – wat een wijn!

Barnaut zit in Bouzy, en de Champagnes van druiven uit dit dorp dragen het label Grand Cru – dit geldt voor 17 dorpen in de Champagne, ofwel een kleine 9% van de Champagne-productie (daarna zijn er de Premier Crus, die beslaan zo’n 22% van de productie, en dan volgt nog het cruloze voetvolk). Bouzy ligt in het deel van de Champagne dat Montagne de Reims heet en waar de Pinot Noir de belangrijkste druivensoort is. Het dorp is gelegen op de (gunstige) zuidzijde van dit ‘gebergte’ (het zijn meer nogal flinke, beboste heuvels). Het is geen geheim dat niet alle 17 Grand Cru gemeentes hun verwachtingen helemaal kunnen waarmaken – maar laat ik het positiever stellen: vijf van de 17 cru’s worden beschouwd als de aanvoerders als het gaat om kwaliteit. Dat zijn Verzenay, Aÿ, Avize, Cramant en... inderdaad: Bouzy.

Champagne Barnaut is in 1874 opgezet door Edmond Barnaut, en inmiddels leidt de vijfde generatie het domein: Philippe Secondé, tevens loco-burgemeester van Bouzy. Hij runt het domein samen met zijn vrouw Laurette Secondé. Barnaut is een zogenaamde Récoltant-Manipulant (RM), dat wil zeggen een bedrijf dat z’n eigen druiven verbouwt en daarvan vervolgens zelf Champagne maakt. In België en Frankrijk zijn dergelijke kleine producenten veel populairder dan in Nederland, waar de veelal onwetende feestvierder al snel naar een van de bekende Champagnehuizen grijpt, zoals Moët & Chandon of Taittinger. Niet verkeerd natuurlijk, maar werkelijk, het kan avontuurlijker! Daarnaast: het is niet verstandig om alleen Champagne te drinken als het feest is, maar ook als je zin hebt in een goede mousserende wijn, als aperitief, of voor bij het eten. Wat dat betreft is er in Nederland nog heel wat zendingswerk te verrichten.

Een RM mag overigens ook druiven inkopen om daarvan wijn (Champagne) te maken, en hij mag druiven verkopen. Verkopen doet Secondé zijn tweede persing, die wordt gebruikt voor distellatie; voor zijn Champagnes gebruikt hij uitsluitend het beste basismateriaal: dat van de eerste persing. Het perfectionisme achter deze Champagne is trouwens ook af te lezen aan het opleidingsniveau van de maker: Secondé is oenoloog, heeft gestudeerd aan de universiteit van Dijon en aan de befaamde VITI in Beaune. Voor een belangrijk onderdeel als het samenstellen van de assemblage is Secondé niet afhankelijk van een extern adviseur – de uiteindelijke blend bepaalt hij zelf.

Voor de assemblage gebruikt Secondé een derde vins de reserve. Opvallend voor Barnaut is de leeftijd van deze vins de réserve: men gebruikt reservewijnen tot een leeftijd van wel 8 jaar. Deze reserves worden bewaard in roestvrijstalen cuves. Het gebruikt van deze gerijpte wijnen verklaart voor een belangrijk deel het zachte, verfijnde karakter van de Champagnes. Op het moment dat de 2/3 van de nieuwe oogst met 1/3 cuvée de réserve wordt gemengd is de gemiddelde leeftijd van de Champagne in wording al 3 jaar. Het is bij Barnaut niet ongebruikelijk dat het uiteindelijke aantal millésimé’s (jaartal-champagnes) dat zij uitbrengen lager ligt dan wat mogelijk was geweest. Dat is dan omdat de wijn voor zo’n millésimmé – deels – is opgenomen in de cuvée de reserve. Alles ten gunste van de kwaliteit... maar je kunt je afvragen hoeveel producenten dit offer willen brengen!

De uiteindelijke blend wordt gebotteld en krijgt z’n tirage opdat de tweede gisting op fles kan beginnen. Dat duurt twee jaar, en de wijnen liggen hiervoor in alle rust 15 meter(!) onder de grond, diep in de kalkrotsen, de restanten van de prehistorische zee die hier zo’n 80 miljoen jaar geleden lag. Als het degorgement plaatsvindt en de Champagne klaar is om het domein te verlaten, heeft deze inmiddels een (gemiddelde) leeftijd van 5 jaar.

In het nèt verschenen Champagne Compleet van Gert Crum (verschenen in december 2008!) heeft Crum Barnaut opgenomen als één van de 55 beste Champagne-producenten. Over de wijnmaker zegt hij onder meer: "Hij plukt altijd als een van de laatsten en selecteert daarbij streng." en "Secondé zoekt de puurheid van het fruit." Het resultaat: een intense en brede Champagnes met een zeer vitaal karakter. De dosage van de Brut betreft slechts 6 gram per liter, en een eenvoudige verklaring daarvoor is dat deze rijke Champagne niet meer nodig heeft. Philippe Secondé maakt ook een Extra Brut, deze Champagne krijgt helemaal geen dosage mee.

Om nog een andere, zeer recente, bron aan te halen: het december 2008 – januari 2009 nummer van La Revue du Vin de France kwam met een uitgebreide lijst "Les meilleures cuvées de vignerons" (dus van de kleinere producenten en niet van de grote huizen), en samen met producenten Michel Arnould en Franck Pascal kreeg Barnault (met z’n de Grande Réserve in dit geval) de meeste lof toegezwaaid.

Al met al een Champagne met een onverslaanbare prijs-kwaliteitverhouding, maar bovenal... bijzonder lekker!


Grotere kaart weergeven

Informatie over het domein

Omvang domein 14,5 hectare
Eigenaar Philippe Secondé
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Loire, Champagne