Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Alice Beaufort, "Grande Charme" blanc 2015 Vin de France

Prusly sur Ource

Op voorraad

Snel Overzicht

Heftige, uiterst expressieve puurnatuurwijn van 75% chardonnay en 25% pinot noir. Als een champagne zonder de bubbels. Slechts 10% alcohol. Asjemenou!! DGH: 9
  • Prijs € 25,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 24,00 bij aantal van 6
 
  • Wijnsoort: wit
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Proefnotitie

Harold Hamersma (sneak preview De Grote Hamersma 2015): "Van een domein waar ook huiveringwekkend zuivere mousserende wijn wordt gemaakt die net geen Champagne mag heten (want een paar kilometer buiten de grens van de appellation) maar beter is dan menig modelletje daarbinnen (Le Petit Beaufort 2007 Brut; DGH-cijfer 9,5). Dit is ook weer op en top natuurwijn. Maar nu een 'stille' die echter niet stilgezwegen mag worden. Om een paar redenen. Om te beginnen: opmerkelijk een-tweetje tussen pinot noir en chardonnay. Vervolgens om zijn zuren die in de smaak zullen vallen bij de gevorderde drinker: chabliszuren, vervliegzuren, sauvignon st. briszuren, voortdurende zuren. Maar ook walnoten, jodium en rokerigheid. Tot slot: slechts 10 procent alcohol en toch zo volop aanwezig. Het Grande Charme offensief is gelukt. Cijfer: 9

Aanvullende Informatie

Drinken bij chaourche, oesters, sashimi, fruits de mer
Drinkjaren nu tot ongeveer 2025
Biologisch ja, vin naturel
Druivensoort(en) chardonnay (75%), pinot noir (25%)

Details

Quentin Beaufort is de derde zoon van Jacques Beaufort (van Champagne André & Jacques Beaufort) en was enkele jaren de wijnmaker op het familiedomein. Op zoek naar wijngaarden om voor zichzelf te beginnen kwam hij buiten het Champagne-gebied terecht, in het noord-oostelijkste puntje van het departement Côte d'Or in de Bourgogne. Op slechts 7 kilometer afstand van de grens van de Champagne vond hij een wijngaard met een terroir dat vrijwel identiek is aan dat van de familiale Champagne wijngaarden in Polisy (klei met kalksteen).

In 2007 maakte Quentin hier zijn eerste wijn, op het domein genoemd naar zijn vrouw: Alice. Vanaf het eerste begin bewerkt Quentin de wijngaarden niet alleen biologisch, maar maakt hij ook gebruik van aromatherapie. Net als op het familiedomein in de Champagne, dat trouwens als één van de allereerste in de streek biologisch begon te werken (samen met bijvoorbeeld "onze" Georges Laval).

Behalve mousserende wijnen maakt Quentin ook "stille" rode en witte wijn, genoemd naar de wijngaard (Grande Charme). Dit zijn "old school" wijnen, niet gechaptaliseerd, met als gevolg slechts 10% alcohol en desondanks met een enorme intensiteit. En puur natuur. De rode Bourgogne van 100% pinot noir heeft een opvoeding van lieft 24 maanden gehad op oude houten vaten. De witte Vin de France van 75% chardonnay en 25% pinot kreeg een élevage van 16 maanden. Karafeer deze wijnen voor gebruik, zeker de rode heeft zuurstof nodig om zich ten volle te ontplooien.

De Charmoire is afkomstig van een in 2011 nieuw aangeschaft perceel in Noiron-sur-Seine. Tot de overname (2 augustus 2011) is dit perceel met chemische middelen bewerkt door de vorige eigenaar. Daarna heeft Quentin het roer rigoureus omgegooid, en een begin gemaakt met de conversie naar biologische wijnbouw.

De mousserende wijnen (simpelweg Vin Effervescent genoemd) kunnen zich zonder meer meten met onze kleinschalige biologische Champagnes. De Brut 2007 (90% pinot noir, 10% chardonnay) heeft geen dosage gehad (in tegenstelling tot wat de naam Brut doet vermoeden). Deze wijn heeft maarliefst 5 jaar sur lattes gelegen! Jaargang 2010 heeft 2 jaar sur lattes gelegen. De assemblage bestaat uit 75% pinot noir, 25% chardonnay. In beide gevallen zijn de basiswijnen niet gechaptaliseerd, de wijnen zijn laag in alcohol (11%) maar toch erg complex, lang in intens. "Geheimtipp" voor de ware champagneliefhebber (degene die gaat voor kwaliteit en niet voor een label).

Dit zijn zeer opwindende wijnen! Een aanvulling op ons assortiment waar we zelf nogal opgetogen over zijn!

Informatie over het domein

Eigenaar Alice & Quentin Beaufort
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon