Bordeaux De Jonge Helden

De Jonge Helden is een heerlijk arbitraire nieuwe Bordeaux categorie op onze site, maar toch ook weer niet. Eindelijk een plek waar we alle New Bordeaux (term van Jane Anson) bij elkaar kunnen brengen, de value for money wijnen onder de €100 die we vonden, en waarvan we vinden dat ze boven de rest uitsteken. Jong in Jonge Helden gaat niet zozeer over leeftijd als wel over geestesgesteldheid. Jong van geest, daar gaat het om.

Velen van deze Helden werken biologisch, anderen hangen daar tegenaan of zijn onderweg (in conversie) maar wat ze gemeen hebben is de aandacht voor hun terroir, en het werk dat ze verrichten in de wijngaard. Hier wordt geploegd en gemaaid, niet gespoten. Dit zijn onze (rode) helden, die we graag op tafel zetten en ook veel aan restaurants verkopen. En graag hier onder de aandacht brengen, wat ze zeer verdienen. Bij deze. Ondertussen blijven we natuurlijk verder zoeken.

Foto: kelder van Carmes Haut-Brion, een van de meest fascinerende domeinen in de Bordeaux van dit moment. Hun 2e wijn, Le C des Carmes Haut-Brion, is een van onze grootste Jonge Helden.
Sorteer op
Château Tronquoy Lalande 2018 Saint Estèphe
Drie jaar geleden van het vat geproefd en toen als veelbelovend bestempeld. Lees wat nu de kritische Jancis Robinson schrijft. Het torenhoge rapportcijfer 18.5 is normaal alleen voor onbetaalbare premier crus. Resultaat: een kleine run op dit 'petit château'. Een betaalbaar en biologisch geteeld meesterwerkje van het team van Montrose.
€ 75,00
Château Tronquoy Lalande 2018 Saint Estèphe
Drie jaar geleden van het vat geproefd en toen als veelbelovend bestempeld. Lees wat nu de kritische Jancis Robinson schrijft. Het torenhoge rapportcijfer 18.5 is normaal alleen voor onbetaalbare premier crus. Resultaat: een kleine run op dit 'petit château'. Een betaalbaar en biologisch geteeld meesterwerkje van het team van Montrose.
CLos du Jaugueyron fles 640
Vlaggeschip van onze wijnimport: Clos du Jaugueyron. Kleinschalig en biodynamisch. Spannende terroir-Bordeaux. Drink 'm bij Entrepot, De Klepel, Hartering, Kaagman & Kortekaas, Rijks, Vuurtoreneiland. Of thuis, dat kan ook. Zo transparant en levendig kan Bordeaux zijn.
Nature de Durfort Vivens 2019
Natuurwijn van Margaux Cru Classé Château Dufort Vivens. Spannend. De 'gewone' Cru is biodynamisch – Ecocert en Demeter. Deze schaarse Nature (maar 3600 flessen!) gaat stappen verder: eigen gisten, ongefilterd, niet geklaard en slechts één remontage voor een subtiel en drinkbaar resultaat. Geen sulfiet toegevoegd. Rijping 4 maanden op hout en 14 maanden op amfoor.
Château de Set 2016
De Belg Thomas Pêtre bewerkt in St Emilion een wijngaard ter grootte van een flinke tuin: 1,38 hectare. Prachtig kalksteen terroir in Saint-Christophe-des-Bardes, gelegen tussen Clos des Sarpe en Barde Haut. Ieder jaar maakt Thomas ongeveer 5000 flessen.
Château Mauvesin Barton 2018
Mauvesin is sinds 2011 eigendom van de Bartons uit St-Julien, bekend van Léoville en Langoa. De Bartons staan voor vele generaties aan ervaring, tel daarbij op de intelligentie en ambitie van dochter Mélanie, en we komen uit bij Mauvesin. Tamelijk klassieke Bordeaux, geen bling bling.
Virginie de Valandraud 2017
Zo gul als Jean-Luc Thunevin zelf is, zo gul zijn zijn wijnen. Compleet, hedonistisch zelfs, maar ook evenwichtig. De jeugdige Virginie is heel drinkbaar, de 2017 mag al open. Dit is zo'n wijn waar mensen op terug komen. Het begint met een kistje, en dan nog een...
Alter Ego de Palmer 2017
Alter Ego doet eigenlijk niet veel onder voor z'n grotere broer Château Palmer, maar is soepeler en kan eerder worden gedronken. Super elegante, fijne Margaux.
Virginie de Valandraud 2016
Zo gul als Jean-Luc Thunevin zelf is, zo gul zijn zijn wijnen. Hedonistisch van stijl, rondborstig van vorm. En de wat jeugdiger Virginie is vooral heel drinkbaar. Originele wijn, en mag al open.
Château Haut-Bailly 2011
Er zijn 10 kisten beschikbaar van deze grote Pessac Léognan. De 2011 begint op dronk te komen en het drink-venster zal geopend blijven tot begin jaren veertig. Een kist Haut Bailly in de kelder is altijd een feest. Een tijdloze wijn voor onvergetelijke avonden.
€ 100,00
Domaine Uchida Cuvée Miracle Haut-Médoc 2020
Miracle is de eerste wijn die Uchida maakte. Dit is het derde jaar dat we de wijn hebben, de aantallen zijn altijd microscopisch (productie 2500 flessen). Beide Phéromones zijn Vin de France, Miracle heeft langer op het domein gerijpt en is de enige AOC Haut-Médoc van Uchida. Ongefilterd en ongeklaard. Alcohol 12%. Max. 3 flessen per klant.
Uitverkocht
Domaine Uchida Cuvée Phéromone 2021 blanc
De eerste witte wijn van Uchiha. Vin de France, van 100% muscadelle. Ongepolijst wit, ongefilterd en intens. Mooi levendig en natuurlijk. Weinig sulfiet (30 mg/l). Osamu schrijft: "My only advise is to enjoy it in a relaxed atmosphere as it has been produced purely for pleasure." Wij sluiten ons bij dat wijze advies aan. 12% alcohol. Max. 3 flessen per klant.
Uitverkocht
Domaine Uchida Cuvée Phéromone NV rouge
De Phéromone: alsof je in een volle paarsrode druif hapt. Blind dacht een ervaren proever dat ie Montrose-in-de-maak zo van het vat proefde. Deze wijn barst van het uitbundige fruit. Dit leeft, dit straalt. Zeer verrassend voor een Bordeaux. Ongewoon is ook de blend van twee oogstjaren, 2020 en 2021. Voor de nieuwsgierige drinker. Drink 'm ook bij Coulisse in Amsterdam. Aangepast: max. 3 flessen per klant. Hamersma 9,5.
Uitverkocht

13 items

per pagina