Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Bruno Clavelier Chambolle-Musigny 1er cru "La Combe d'Orveaux" 2014

Domaine Bruno Clavelier, Vosne-Romanée

Uitverkocht

Snel Overzicht

Deze wijn is eigenlijk in alles een Le Musigny, behalve in z'n daadwerkelijke herkomstbenaming (en in z'n prijs). Een geweldige, rijke "grand cru in disguise" met veel warmte, intensiteit en lengte. Clavelier meent dat het terroir gelijkwaardig is aan het aangrenzende Petits Musigny, het zuidelijke deel van de Grand Cru.
€ 156,00
  • Wijnsoort: rood
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doos van 12 flessen

Proefnotitie

Allen Meadows, Burghound.com: “(planted to vines of 20 and 65 years of age that sit directly above Musigny). A highly complex nose of minerally, cool and sublimely rendered pinot fruit that runs primarily toward the red side of the spectrum is followed by beautifully detailed, racy and remarkably fine middle weight flavors that culminate in a linear and borderline austere finish that offers outstanding length. This delivers a striking combination of power and finesse with excellent finishing drive. 91/2016+”.

La Combe d’Orveau zou eigenlijk een Grand Cru moeten zijn, en zou dan het zoveelvoudige kosten. In deze wijn komt alles samen, in een bijzonder mooi evenwicht. Ook de mineraliteit in deze wijn is opvallend. Het is zowel een wijn van het grote gebaar – neem de versgebrande koffiebonen in de geur – als van het ragfijne detail. Een wijn met een grote precisie waarbij alle facetten de kans krijgen om te schitteren. Een geweldige “grand cru in disguise” met veel warmte, intensiteit en leng... te!

Aanvullende Informatie

Drinken bij Wilde eend, lamszadel, patrijs
Drinkjaren nu tot 2026
Biologisch ja, biodynamisch
Druivensoort(en) Pinot Noir (100%)

Details

Voormalig rugbyspeler Bruno CLAVELIER, die eind jaren tachtig de wijngaarden van zijn grootvader overnam, is naast gediplomeerd oenoloog een fanatieke amateur-geoloog. Hij heeft de bodemsamenstelling van al zijn wijngaarden grondig bestudeerd, en streeft ernaar de verschillen in terroir zo goed mogelijk naar voren te laten komen.

In 1987 nam Bruno Clavelier de wijngaarden over van zijn grootvader, Joseph BROSSON. Tot die tijd werden de wijnen in bulk aan de négoce verkocht. Bruno begon zelf te bottelen, en schakelde langzaam maar zeker over op biologisch-dynamische wijnbouw (sinds 1999 gecertificeerd). Ook wist hij het wijngaarareaal uit te breiden met percelen in Nuits-Saint-Georges, Gevrey-Chambertin en in de grand cru Corton. Het domein beslaat nu 6 hectare.

De “kers op de taart” is het perceel in de premier cru wijngaard La Combe d’Orveaux in Chambolle-Musigny. Dit grenst niet alleen aan de grand cru Le Musigny, maar maakt er feitelijk deel van uit: het perceel was ooit geclassificeerd als “Tête de Cuvée”, net als Le Musigny. Toen de huidige grand cru indeling werd vastgesteld nam Bruno’s grootvader niet de moeite om de grand cru status aan te vragen. Dat zou namelijk betekenen: meer belasting betalen…

Een bezoek aan het domein bestaat niet alleen uit het proeven van de wijnen, het is ook een geologie college. Bruno heeft zich uitvoerig verdiept in de bodemsamenstelling van al zijn wijngaarden, en heeft in de proefkelder bodemmonsters van al zijn percelen. Het proeven bij Clavelier gaat daarom steevast vergezeld van uitleg over het terroir voor iedere wijn.

Zo begrijp je al snel de filosofie van Clavelier. Hij streeft ernaar de eigenschappen van het terroir te laten spreken in zijn wijnen. Hij wil tijdens de vinificatie niet zijn stempel drukken op de wijnen, maar grijpt juist zo weinig mogelijk in. Weinig extractie: overpompen en pigeage worden tot een minimum beperkt. De trossen worden grotendeels ontsteeld, 5 tot 20 procent hele trossen worden gebruikt al kan dit per jaargang en per wijngaard iets verschillen. Teveel nieuw hout is natuurlijk uit den boze (maximaal 35%) evenals het filteren van de wijnen.

Hét uitgangspunt: zo gezond mogelijke druiven oogsten. Het wijngaardwerk Clavelier is daartoe op het maniakale af: hij staat bij collega wijnboeren in de de Côte de Nuits bekend om zijn perfect onderhouden wijngaarden (net als trouwens “onze” David Clark in Morey-Saint-Denis).

De wijnen zijn als zeer puur te karakteriseren. Vloeibaar terroir met een centrale brugfunctie voor de pinot noir. Het rijke jaar 2009 heeft daarbij flink “vet op de botten”, de wijnen in dit jaar zijn alle mooi gestructureerd, vlezig en sappig, en erg verleidelijk.


ENKELE CITATEN

Burghound – I have said this before but it bears repeating: if your taste runs to understated and ultra pure, and unadorned, burgundy, check out the Clavelier wines. There’s virtually no make up and the purity is, in most cases, crystalline.”

Burgoholic – His wines are very pure and honest. Great wines without any make-up. This is Burgundy as it should be…

Bill Nanson, Burgundy Report – Clearly I don’t have enough Clavelier in my cellar!

Gert Crum – David, gefeliciteerd met het binnenhalen van biodynamiek rugbyer Bruno uit Vosne.

Frank Jacobs – Ik ben absoluut fan van deze topproducent en heb zijn wijnen uit vele jaren liggen. Een geweldige aanwinst in je portfolio!

Informatie over het domein

Omvang domein 6 hectare, La Combe d’Orveau 0,82 ha
Eigenaar Bruno Clavelier
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon