Bruno Clavelier Vosne-Romanée La Combe Brûlée 2013

Bruno Clavelier Vosne-Romanée La Combe Brûlée 2013

Domaine Bruno Clavelier, Vosne-Romanée
La Combe Brûlée ligt aan de bovenrand van de Vosne-appellation en is een vervolg van de net eronder gelegen warme 1er cru Aux Brûlées. Zodra je La Combe Brûlée voorbij bent, westwaarts, verlaat je de wijngaarden en duik je de bossen in richting de Hautes-Côtes. Clavelier bezit het grootste van deze kleine wijngaard van totaal 0,77 hectare.

Uitverkocht

Flesmaat Fles (75 cl)
Verpakking Doos van 12 flessen
Kleur Rood
Artikelnummer w01688

Bruno Clavelier Vosne-Romanée La Combe Brûlée 2013

Voormalig rugbyspeler Bruno CLAVELIER, die eind jaren tachtig de wijngaarden van zijn grootvader overnam, is naast gediplomeerd oenoloog een fanatieke amateur-geoloog. Hij heeft de bodemsamenstelling van al zijn wijngaarden grondig bestudeerd, en streeft ernaar de verschillen in terroir zo goed mogelijk naar voren te laten komen.

In 1987 nam Bruno Clavelier de wijngaarden over van zijn grootvader, Joseph BROSSON. Tot die tijd werden de wijnen in bulk aan de négoce verkocht. Bruno begon zelf te bottelen, en schakelde langzaam maar zeker over op biologisch-dynamische wijnbouw (sinds 1999 gecertificeerd). Ook wist hij het wijngaarareaal uit te breiden met percelen in Nuits-Saint-Georges, Gevrey-Chambertin en in de grand cru Corton. Het domein beslaat nu 6 hectare.

De “kers op de taart” is het perceel in de premier cru wijngaard La Combe d’Orveaux in Chambolle-Musigny. Dit grenst niet alleen aan de grand cru Le Musigny, maar maakt er feitelijk deel van uit: het perceel was ooit geclassificeerd als “Tête de Cuvée”, net als Le Musigny. Toen de huidige grand cru indeling werd vastgesteld nam Bruno’s grootvader niet de moeite om de grand cru status aan te vragen. Dat zou namelijk betekenen: meer belasting betalen…

Een bezoek aan het domein bestaat niet alleen uit het proeven van de wijnen, het is ook een geologie college. Bruno heeft zich uitvoerig verdiept in de bodemsamenstelling van al zijn wijngaarden, en heeft in de proefkelder bodemmonsters van al zijn percelen. Het proeven bij Clavelier gaat daarom steevast vergezeld van uitleg over het terroir voor iedere wijn.

Zo begrijp je al snel de filosofie van Clavelier. Hij streeft ernaar de eigenschappen van het terroir te laten spreken in zijn wijnen. Hij wil tijdens de vinificatie niet zijn stempel drukken op de wijnen, maar grijpt juist zo weinig mogelijk in. Weinig extractie: overpompen en pigeage worden tot een minimum beperkt. De trossen worden grotendeels ontsteeld, 5 tot 20 procent hele trossen worden gebruikt al kan dit per jaargang en per wijngaard iets verschillen. Teveel nieuw hout is natuurlijk uit den boze (maximaal 35%) evenals het filteren van de wijnen.

Hét uitgangspunt: zo gezond mogelijke druiven oogsten. Het wijngaardwerk Clavelier is daartoe op het maniakale af: hij staat bij collega wijnboeren in de de Côte de Nuits bekend om zijn perfect onderhouden wijngaarden (net als trouwens “onze” David Clark in Morey-Saint-Denis).

De wijnen zijn als zeer puur te karakteriseren. Vloeibaar terroir met een centrale brugfunctie voor de pinot noir. Het rijke jaar 2009 heeft daarbij flink “vet op de botten”, de wijnen in dit jaar zijn alle mooi gestructureerd, vlezig en sappig, en erg verleidelijk.


ENKELE CITATEN

Burghound – I have said this before but it bears repeating: if your taste runs to understated and ultra pure, and unadorned, burgundy, check out the Clavelier wines. There’s virtually no make up and the purity is, in most cases, crystalline.”

Burgoholic – His wines are very pure and honest. Great wines without any make-up. This is Burgundy as it should be…

Bill Nanson, Burgundy Report – Clearly I don’t have enough Clavelier in my cellar!

Gert Crum – David, gefeliciteerd met het binnenhalen van biodynamiek rugbyer Bruno uit Vosne.

Frank Jacobs – Ik ben absoluut fan van deze topproducent en heb zijn wijnen uit vele jaren liggen. Een geweldige aanwinst in je portfolio!

Proefnotitie

Allen Meadows, Burghound.com: “(villages level wine from 65+ year old vines). Here the expressive nose is also spicy but in this case, there is a notably more floral component to the airy and ripe blue and black fruit aromas. The seductively textured medium-bodied flavors are given shape by very fine tannins on the stylish and classy finish. This is a really lovely villages level wine and recommended. (89-92)/2015+”

David Metcalfe, Burgoblog: “I am confident that Bruno Clavelier is one of the top 10 amateur geologists of the Côte d'Or. When we tasted at the domaine we were wowed by his knowledge of terroir. The domaine is run on bio-dynamic principles, the wines are organically certified and the philosophy is aimed at letting nature take its course. The wines are fascinating and distinctive. This Vosne 2009 has an intriguing vibrant nose of orange, morello cherry, pomegranite and myrtilles (blue berries). Aged 20% in new oak. Menthol, fascinating lovely soft black fruits. Good matière, fruit driven. Will drink well until 2014. Grown on a terroir with silicate fossils. Cracking wine.”

Decanter.com: “Closed nose, but the palate is fresh, zesty, and brisk, though with ample concentration; lively, balanced, and invigorating. Drink 2013-2018. (17 points)”

La Combe Brûlée maakt meteen indruk. Deze wijngaard ligt aan de bovenrand van de Vosne-appellation en is een vervolg van de lager gelegen 1er cru “Aux Brûlées”. De wijn is donker en breed van karakter, dit is een intense Vosne met veel zwart fruit en een flinke diepte. Iets kruidig, sappig, een ronduit verleidelijk wijn!

Aanvullende informatie

Drinken bij wilde eend, lamszadel, patrijs
Drinkjaren nu tot ongeveer 2023
Druivensoort(en) pinot noir (100%)
Biologisch biologisch en biodynamisch gecertificeerd

Over het domein

Omvang domein 6 hectare, La Combe Brulée 0,52 ha
Eigenaar Bruno Clavelier

Levering en retouren

We bewaren onze wijnen onder de best mogelijke omstandigheden in onze opslag met meer dan 100 jaar oude wijnkelder. Van hieruit leveren wij aan restaurants en particulieren.

U kunt zelf een leverdatum kiezen. Orders op maandag t/m donderdag voor 15 uur: levering vanaf volgende dag. Is de levering in Amsterdam? Dan kan het vaak eerder dan wat de shop aangeeft. Neem even contact op.

Kosteloze verzending voor orders vanaf €195, anders bijdrage verzendkosten €9,50. Op afspraak ophalen kan ook. Voor retouren neemt u contact op.