Proefnotitie
Harold Hamersma, De Grote Hamersma 2015 over jaargang 2012: "Een wijn van een druif die overigens in Bourgogne
en masse is gerooid ten faveure van de
onvermijdelijke chardonnay. Veelal een juiste
beslissing. Niet voor niets diende de meeste
‘Aligoté’ decennia slechts als basismateriaal voor
kir: het werd pas drinkbaar met een forse scheut
crème de cassis. In het geval van Perrauds Aligoté
zou dit echter karaktermoord zijn. Niet
gechaptaliseerd. Niet gefilterd. Niet gezwaveld.
Wel vol diepzinnigheid. De 2011 pronkend met
natuurappels van honderd jaar oude appelbomen.
Verse walnoten. Heksenkringen van bospaddenstoelen.
Voor liefhebbers van het Pure
Zuur. De 2012 iets milder in zijn zuren. Zachter,
voorzichtiger. Maar minstens net zo spannend." 9+
Aanvullende Informatie
Drinken bij | aperitief, zomerse salade, verse geitenkaasjes |
---|---|
Drinkjaren | nu tot ongeveer 2023 |
Biologisch | ja, vin naturel |
Druivensoort(en) | aligoté (100%) |
Details
Domaine des Côtes de la Molière is gelegen in Vauxrenard, een klein dorpje hoog in de heuvels ten westen van Fleurie. Het maakt deel uit van de appellation Beaujolais Villages. Veel wijngaarden zijn hier verlaten of zelfs gerooid, want het bewerken van de stijle akkers is zwaar, en de wijnen waren lange tijd maar moeilijk te verkopen. Ook worden de wijngaarden hier vaak getroffen door hagelbuien. Isabelle en Bruno Perraud blijven hier echter vol overtuiging hun wijngaarden bewerken; ze geloven in de kwaliteit van het terroir.
Naast de wijngaarden in Vauxrenard bezitten Isabelle en Bruno over mooie perceeltjes in Moulin-a-Vent en –vanaf de oogst 2010- in Fleurie. Sinds 2008 maken ze in Vauxrenard ook een kleine hoeveelheid witte wijn van chardonnay en -uniek in de Beaujolais- een beetje sauvignon blanc.
Ze namen het familiedomein (zesde generatie) in 1988 over. Langzaam maar zeker begonnen ze het gebruik van onkruidverdelgers en andere chemische middelen af te zweren, en vanaf 2002 zijn ze overgestapt op volledig biologische wijnbouw. Een deel van de wijngaarden ploegen ze met behulp van een paard.
Maar niet alleen is het werk in de wijngaard biologisch. Ook de wijnbereiding is puur natuurlijk: gebruik van natuurlijke gisten, geen chaptalisatie (toevoegen van suiker om het alcoholpercentage te verhogen) en geen andere toevoegingen. Er wordt zelfs geen sulfiet gebruikt bij de vinificatie en de botteling (die natuurlijk zonder filteren plaatsvindt). De vinificatie is traditioneel (met niet ontsteelde trossen).
Eerlijker wijnen dan die van Isabelle en Bruno zijn niet te vinden. Het is puur vergist druivensap, niets meer en niets minder. Niets toegevoegd, niets weggehaald. Voor liefhebbers van "vins naturels" niet te missen! Helaas zijn de hoeveelheden heel beperkt...
Ze namen het familiedomein (zesde generatie) in 1988 over. Langzaam maar zeker begonnen ze het gebruik van onkruidverdelgers en andere chemische middelen af te zweren, en vanaf 2002 zijn ze overgestapt op volledig biologische wijnbouw. Een deel van de wijngaarden ploegen ze met behulp van een paard.
Maar niet alleen is het werk in de wijngaard biologisch. Ook de wijnbereiding is puur natuurlijk: gebruik van natuurlijke gisten, geen chaptalisatie (toevoegen van suiker om het alcoholpercentage te verhogen) en geen andere toevoegingen. Er wordt zelfs geen sulfiet gebruikt bij de vinificatie en de botteling (die natuurlijk zonder filteren plaatsvindt). De vinificatie is traditioneel (met niet ontsteelde trossen).
Eerlijker wijnen dan die van Isabelle en Bruno zijn niet te vinden. Het is puur vergist druivensap, niets meer en niets minder. Niets toegevoegd, niets weggehaald. Voor liefhebbers van "vins naturels" niet te missen! Helaas zijn de hoeveelheden heel beperkt...
Informatie over het domein
Omvang domein | 8,5 hectare |
---|---|
Eigenaar | Isabelle et Bruno Perraud |