Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Champagne Barrat-Masson "Fleur de Craie" Non Dosé 2015

Villenauxe-la-Grande

Op voorraad

Snel Overzicht

Pas de vijfde jaargang (2015) van deze "future stars" van de Champagne, en het bewijs dat hun eerste jaargang allesbehalve beginnersgeluk was. Deze editie is "non-dosé", er is dus geen grammetje suiker toegevoegd, met dank aan de perfect rijpe druiven die Aurélie en Loïc hebben geoogst.
  • Prijs € 35,50 bij aantal van 1
  • Prijs € 34,50 bij aantal van 6
 
  • Wijnsoort: mousserend
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Proefnotitie

Niek Beute, Europees Champagne-ambassadeur 2013: "De onmiskenbare kracht van de Fleur de Craie is z’n verfijning. De geur van de wijn doet denken aan witte perzikbloesem waarbij tonen van verse amandelpoeder en krijt als stuifmeel voorbijkomen. Bij het proeven valt meteen het verleidelijk mondgevoel op, als satijn, heerlijk zacht. De prachtig vervlochten zuren spelen zo nu en dan op. Witte perzik en limoen lopen over in geraffineerd grapefruit-bitter. Bij het uitademen toont de wijn zich zacht en schoont hij de mond met een krijtige, kruidige toon. Deze wijn is vloeibare coquille St-Jacques, zo indrukwekkend, door tegelijk én delicaat én verleidelijk te zijn!!"

Harold Hamersma geeft de Champagne een 9+ in De Grote Hamersma 2017 "Als deze importeur annonceert dat hij een ‘vondst’ heeft gedaan, schuif ik altijd naar het puntje van mijn stoel, richting glazenkast. Om daar in dit geval het nieuwe Champagneglas van de firma Riedel uit te pakken. Vanwege een vrij spectaculaire extra brut. Gemaakt van chardonnay, waarvan liehebbers menen dat dit welbeschouwd de enige geschikte druif is om extra brut of non-dosé van te maken. In dit geval afkomstig uit de Côte de Sézanne, een deel van Champagne dat als ‘vergeten hoek’ wordt aangeduid. Het ergste wat de Champagnedrinker daar nu kan overkomen is dat hij vergeet een bezoek af te leggen aan Aurélie Barrat en Loïc Masson, de makers van deze Fleur de Craie. Dan doet hij zichzelf namelijk tekort. Niek Beute (Europees Champagne-ambassadeur 2013) was er al: ‘De onmiskenbare kracht van de Fleur de Craie is z’n verfijning. De geur van de wijn doet denken aan witte perzikbloesem waarbij tonen van verse amandelpoeder en krijt als stuifmeel voorbijkomen. Bij het proeven valt meteen het verleidelijk mondgevoel op, als satijn, heerlijk zacht. De prachtig vervlochten zuren spelen zo nu en dan op. Witte perzik en limoen lopen over in geraffineerd grapefruit-bitter. Bij het uitademen toont de wijn zich zacht en schoont hij de mond met een krijtige, kruidige toon. Deze wijn is vloeibare coquille St-Jacques, zo indrukwekkend, door tegelijk én delicaat én verleidelijk te zijn!!’ Vanwege die bloesem en het stuifmeel dienen mensen die last hebben van hooikoorts Barrat-Masson te vermijden. Blijft er lekker wat meer voor mij over. Na het organoleptisch analyseren heb ik direct een dozijn besteld. Voor de prijs van een matige tot slechte confectiechampagne koop je wat verbluffends."

Op de kaart o.a. bij Choux, Glouglou, De School en Beulings.

Aanvullende Informatie

Drinken bij oesters, sushi
Drinkjaren nu tot ongeveer 2025
Biologisch ja
Druivensoort(en) chardonnay (100%)

Details

Barrat-Masson is in 2010 opgericht. Loïc -die zich bezighoudt het werk in de wijngaarden- bracht wijngaarden van zijn familie in Bethon in, Aurélie -afgestudeerd oenolog en aldus verantwoordelijk voor het vinificatieproces- bracht familiale wijngaarden in in Villenauxe-la-Grande, waar het domein nu ook gevestigd is. De totale oppervlakte van de wijngaarden is 7 hectare, 10% hiervan is beplant met pinot noir, de overige 90% bestaat uit chardonnay. De wijngaarden zijn biologisch gecertificeerd (door Ecocert). Wat opvalt bij ons eerste bezoek is dat alles er smetteloos uitziet. Mooie nieuwe vergistingstanks, maar alles functioneel en geen bling-bling. Alles schoon en opgeruimd, uit alles blijkt hoe serieus Aurélie werkt. De vergelijking met Vouette & Sorbée drong zich meteen op...

De eerste jaargang die ze op de markt brengen is 2011. De "Fleur de Craie" extra brut -de naam zegt het al, grotendeels afkomstig van kalkbodems- heeft 24 maanden "sur lattes" gelegen. De basiswijn is niet gechaptaliseerd, niet gefilterd, en heeft deels "malo" ondergaan. Na een degorgement "à la volée" heeft de champagne een dosage gehad van slechts 5 gram.

Informatie over het domein

Omvang domein 7 hectare
Eigenaar Loïc Barrat & Aurélie Masson
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon