Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Champagne Clandestin Les Semblables Austral 2018 Brut Nature

Buxières sur Arce

Uitverkocht

Snel Overzicht

Austral staat voor zuidelijk. Waar de Semblables Boréal gemaakt is van Aube pinot noir van noordhellingen, is deze cuvée louter gemaakt van pinot van zuidhellingen. Is een iets schaarsere cuvée, door de zon wat vriendelijker en zachter van karakter dan de rankere Boréal. Leukst is natuurlijk deze terroir Champagnes naast elkaar te proeven. Ook dit gaat vooral naar restaurants.
  • Wijnsoort: mousserend
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Proefnotitie

Xavier Auerbach 2 maart 2022: "Made from 100% Pinot Noir from south-facing plots on Kimmeridgien, disgorged 18 October 2020 with zéro dosage. Displays the richness and generosity of Aube Pinot Noir, and marries it to delightful freshness and powerful minerality, in a style that is both pure and direct and comfortable." 92

Aanvullende Informatie

Drinken bij oesters, schaaldieren, licht gevogelte
Drinkjaren nu tot ongeveer 2026
Biologisch ja
Druivensoort(en) pinot noir (100%)

Details

Les Semblables staat voor "Lieux-dits similaires, voisins terriens orientés dans la même direction." Het idee voor deze wijn komt van Bertrand Gautherot van Vouette & Sorbée. Maar het is de twintiger Benoît Doussot, die al jaren bij Bertrand werkt, die dit 'project' heeft opgepakt. Clandestin is zijn wijn. Maar je proeft de invloed van Gautherot. Stilistisch zijn er overeenkomsten vooral met Fidèle. En tegelijkertijd staat Clandestin op zichzelf.

Doussot en Gautherot kopen streng geselecteerde druiven uit één Champagne substreek: 'hun' Aube. Het doel is om met deze afbakening van grond en kwaliteit een terroir-Champagne te produceren. Kwalitatief is de eerste vereiste natuurlijk dat een wijngaard biologisch wordt bewerkt. En verder zijn het eigenlijk meer de planten die worden geselecteerd, deze moeten bijvoorbeeld ten minste 20 jaar oud zijn. De expositie richting zon moet hetzelfde zijn, en de grond overeenkomstig qua type: "kimméridgien".

Selectie van de planten is niet alleen op het oog. Claude en Lidia Bourguignon, bekende landbouwkundigen met een eigen laboratorium (LAMS Laboratory) analyseren plant en grond voor Clandestin. Er wordt gekeken naar de samenstelling van de bodem, de kwaliteit van het wortelgestel, en de aanwezige biomassa in de grond. Het zijn dit soort zaken die zeer bepalend zijn voor terroir expressie.

Een van de problemen in de Champagne is dat druiven nog steeds op gewicht worden verkocht. Dat stimuleert een grote opbrengst. Doussot heeft een maximum gesteld aan de opbrengst per hectare. Dit doorbreekt het dilemma voor de boer, hij kan ongestraft voor lage rendementen en dus kwaliteit gaan.

In de kelder wordt gewerkt met het grootste respect voor de geoogste druiven. Voor alle wegen die de druiven afleggen is de zwaartekracht de motor. Overpompen wordt niet gedaan.

Er wordt heel voorzichtig, zacht geperst en het fruit van iedere wijngaard wordt apart gevinifieerd. In welk vat deze druiven gaan hangt af van de hoeveelheid en van de rijpheid. Voor de eerste vergisting zijn de eigen, natuurlijke gisten aan het werk. Er wordt niet gefilterd voor het bottelen (wel wordt de wijn gekoeld zodat het bezinksel beter neerslaat), de flessen gaan dan 15 maanden sur lattes voor hun pris de mousse en rijping.

Gautherot is met zijn Vouettes al een uitgesproken man van de 100% Champagnes (1 jaar, 1 druivensoort, 1 terroir) en Doussot, die oorspronkelijk uit de Bourgogne komt, trekt die lijn zonder compromis door. Geen vin de réserve, geen dosage - wat voor hem ook echt niet nodig is als de druiven goed rijp zijn. De druif is alles voor Dousot, daar moet het mee gebeuren. Dus de kwaliteit moet onberispelijk zijn, en daarna mag er op geen enkele wijze geknoeid worden.

Feitelijk is het type blenden tegenovergesteld aan wat er klassiek gedaan wordt: in plaats van allerlei verschillende wijnen te blenden, wordt er hier gezocht naar overeenkomstigheid, wat dan samen deze terroir-Aube geeft. Het zou zo maar kunnen dat dit een begin is van een nieuwe trend. Of sub-trend zo je wilt. Iedere Champagne-adept zou dit resultaat moeten proeven.

Informatie over het domein

Eigenaar Benoît Doussot
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon