Champagne Clandestin Semblables Boréal 2020

Champagne Clandestin Semblables Boréal 2020

Buxières sur Arce
Dat een zeker heerschap zich in Nederland de term boreaal zou toe-eigenen kon Benoît Doussot niet bevroeden toen hij zijn 100% pinot noir van noordelijke hellingen Boréal doopte. Het betekent gewoon noordelijk, dus een goede naam. Voor een goede terroir-Champagne: alles van 1 jaar, van 1 druivensoort, en van 1 bodemtype. Pas op, de restaurants kapen het meeste weg. Dégorgement: juli 2022.

Op voorraad

Flesmaat Fles (75 cl)
Verpakking Doosje van 6 flessen
Artikelnummer w06685
Prijzen
  • € 56,00 bij aantal van 1
  • € 55,00 bij aantal van 6

Champagne Clandestin Semblables Boréal 2020

Les Semblables staat voor "Lieux-dits similaires, voisins terriens orientés dans la même direction." Het idee voor deze wijn komt van Bertrand Gautherot van Vouette & Sorbée. Maar het is Benoît Doussot, die jaren bij Bertrand werkte, die dit 'project' heeft opgepakt. Clandestin is zijn wijn. Maar je proeft de invloed van Gautherot. Stilistisch zijn er overeenkomsten vooral met Fidèle. En tegelijkertijd staat Clandestin op zichzelf.

Doussot koopt streng geselecteerde druiven uit één Champagne substreek: 'hun' Aube. Het doel is om met deze afbakening van grond en kwaliteit een terroir-Champagne te produceren. Kwalitatief is de eerste vereiste natuurlijk dat een wijngaard biologisch wordt bewerkt. En verder zijn het eigenlijk meer de planten die worden geselecteerd, deze moeten bijvoorbeeld ten minste 20 jaar oud zijn. De expositie richting zon moet hetzelfde zijn, en de grond overeenkomstig qua type: "kimméridgien".

Selectie van de planten is niet alleen op het oog. Claude en Lidia Bourguignon, bekende landbouwkundigen met een eigen laboratorium (LAMS Laboratory) analyseren plant en grond voor Clandestin. Er wordt gekeken naar de samenstelling van de bodem, de kwaliteit van het wortelgestel, en de aanwezige biomassa in de grond. Het zijn dit soort zaken die zeer bepalend zijn voor terroir expressie.

Een van de problemen in de Champagne is dat druiven nog steeds op gewicht worden verkocht. Dat stimuleert een grote opbrengst. Doussot heeft een maximum gesteld aan de opbrengst per hectare. Dit doorbreekt het dilemma voor de boer, hij kan ongestraft voor lage rendementen en dus kwaliteit gaan.

In de kelder wordt gewerkt met het grootste respect voor de geoogste druiven. Voor alle wegen die de druiven afleggen is de zwaartekracht de motor. Overpompen wordt niet gedaan.

Er wordt heel voorzichtig, zacht geperst en het fruit van iedere wijngaard wordt apart gevinifieerd. In welk vat deze druiven gaan hangt af van de hoeveelheid en van de rijpheid. Voor de eerste vergisting zijn de eigen, natuurlijke gisten aan het werk. Er wordt niet gefilterd voor het bottelen (wel wordt de wijn gekoeld zodat het bezinksel beter neerslaat), de flessen gaan dan 15 maanden sur lattes voor hun pris de mousse en rijping.

Gautherot is met zijn Vouettes al een uitgesproken man van de 100% Champagnes (1 jaar, 1 druivensoort, 1 terroir) en Doussot, die oorspronkelijk uit de Bourgogne komt, trekt die lijn zonder compromis door. Geen vin de réserve, geen dosage - wat voor hem ook echt niet nodig is als de druiven goed rijp zijn. De druif is alles voor Dousot, daar moet het mee gebeuren. Dus de kwaliteit moet onberispelijk zijn, en daarna mag er op geen enkele wijze geknoeid worden.

Feitelijk is het type blenden tegenovergesteld aan wat er klassiek gedaan wordt: in plaats van allerlei verschillende wijnen te blenden, wordt er hier gezocht naar overeenkomstigheid, wat dan samen deze terroir-Aube geeft. Het zou zo maar kunnen dat dit een begin is van een nieuwe trend. Of sub-trend zo je wilt. Iedere Champagne-adept zou dit resultaat moeten proeven.

Aanvullende informatie

Drinken bij oesters, schaaldieren, licht gevogelte
Drinkjaren nu tot ongeveer 2029
Druivensoort(en) pinot noir (100%)
Biologisch ja
Alcohol 12%

Over het domein

Eigenaar Benoît Doussot

Levering en retouren

We bewaren onze wijnen onder de best mogelijke omstandigheden in onze opslag met meer dan 100 jaar oude wijnkelder. Van hieruit leveren wij aan restaurants en particulieren.

U kunt zelf een leverdatum kiezen. Orders op maandag t/m donderdag voor 15 uur: levering vanaf volgende dag. Is de levering in Amsterdam? Dan kan het vaak eerder dan wat de shop aangeeft. Neem even contact op.

Kosteloze verzending voor orders vanaf €175, anders bijdrage verzendkosten €8,50. Op afspraak ophalen kan ook. Voor retouren neemt u contact op.