Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Champagne Emmanuel Brochet "Haut Chardonnay" 2009

Champagne Emmanuel Brochet Hauts Meuniers 2014

Villers-aux-Nœuds

Op voorraad

Snel Overzicht

Heftige 100% pinot meunier van Emmanuel Brochet. Droog, met zinderende zuren. Niet voor de poes. Wel voor de liefhebber. Een Champagne om te decanteren. En eet er wat bij.
€ 100,00
 
  • Wijnsoort: mousserend
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Aanvullende Informatie

Drinken bij gevogelte, steak tartare
Drinkjaren nu tot ongeveer 2031
Biologisch ja
Druivensoort(en) pinot meunier (100%)

Details

Al op jonge leeftijd wist Emmanuel Brochet dat hij ooit de (langdurig verhuurde) familiewijngaard wilde gaan exploiteren. In 1997 was het zover, nadat hij eerst nog een tijdje wijnbouwtractoren had verkocht in Bordeaux. Zijn wijngaard bestaat uit een aaneengesloten perceel van 2,5 hectare op de Mont Benoit in Villers Aux Nœuds. Dit dorpje, geclasseerd als premier cru, ligt in een noordelijke uithoek van de Montagne de Reims. In Brochet's wijngaard staan de drie bekendste Champagnedruiven aangeplant: 37% pinot meunier, 30% chardonnay and 23% pinot noir. De oudste stokken stammen uit 1964.

In 2003 maakte Emmanuel voor het eerst Champagne onder zijn eigen naam. In 2002 begon hij met de omschakeling op biologische wijnbouw. In een klein deel van de wijngaard expirimenteert hij met bio-dynamie, hoewel hij niet overtuigd is van de meer "zweverige" aspecten ervan. Hij streeft niet naar de laagst mogelijke renementen in de wijngaard, maar is op zoek naar een natuurlijk evenwicht. Hij is ervan overtuigd zo de meest evenwichtige Champagnes te kunnen maken.

De druiven worden zo snel mogelijk na de oogst geperst, in een kleine ouderwetse verticale pers. De wijnen worden niet gechaptaliseerd en vergisten op houten vaten (waarvan slecht 5% nieuw), waarbij een deel de malolactische gisting ondergaat. De wijnen worden gebotteld zonder filtering of klaring. Na de tweede gisting op fles blijven de wijnen nog ongeveer 3 jaar in de kelder om te rijpen voordat ze op de markt worden gebracht.

De Non Dosé en de Brut zijn identiek, afgezien van een dosage van 4 gram voor de laatste. Beide zijn afkomstig van de jaargang 2007, aangevuld voor 15% met oogstjaar 2006. Beide Champagnes zijn prachtig evenwichtig en uitgebalanceerd. Ze zijn enorm levendig, elegant, maar ook intens, mineralig en hebben een lang natwikkelende afdronk. Een must voor iedere Champagneliefhebber.

Informatie over het domein

Omvang domein 2,5 hectare
Eigenaar Emmanuel Brochet
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon