Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Champagne Georges Laval Brut Nature Rosé 2014

Cumières 1er cru

Uitverkocht

Snel Overzicht

Zeer zeldzame rosé, in miniscule hoeveelheden gemaakt. Brut Nature dus geen dosage, heel intens en lang maar toch ook heel verfijnd en complex. Prachtig rood fruit in combinatie met mineraliteit en ultieme puurheid.
€ 85,00
  • Wijnsoort: mousserend
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doos van 6 flessen

Proefnotitie

Gert Crum in zijn nieuwe Champagne-bijbel uit 2017: "de Cumières Premier Cru Rosé Brut Nature is een blend van meunier en pinot noir van oude stokken. De zeer rijpe, kleine trosjes zijn met de voeten getreden*. De inweking heeft minder dan een dag geduurd. De gisting vindt plaats met louter endogene gisten. Hij heeft opvallend veel kleur, is knisperend krokant, tegelijk zeer vineus en heeft geweldige lengte. Het is alsof je in een tros verse druiven bijt. Buitengewoon. Maar ja, er worden hooguit 2500 flessen per jaar geproduceerd."

Noten van onze wijnimport:

* Niet onbelangrijk: betreft de voeten van een elegante jonge vrouw.

Aanvullende Informatie

Drinken bij gravad lax, carpaccio
Drinkjaren nu tot ongeveer 2023
Biologisch ja, sinds 1971
Druivensoort(en) pinot meunier en pinot noir

Details

In 1971 schakelde Georges Laval (misschien wel als eerste in de hele Champagnestreek) over op biologische wijnbouw, na het zien van een reportage van documentairemaker Jacques Cousteau over het aantreffen van pesticiden op de Noordpool. Twintig jaar later ging zijn zoon Vincent met hem samenwerken op het domein, ondanks z'n vaders advies om een ander beroep te kiezen ("Je zult honger lijden!"). In 1996 nam Vincent de leiding van het domein over. Het domein is nogsteeds heel kleinschalig (2,5 hectare, met een jaarlijkse productie van zo'n 9.000 flessen per jaar) maar Vincent hoeft geen beroep te doen op de voedselbank: zijn wijnen hebben onder hard-core Champagnefreaks een cult-status bereikt, en staan op de kaart bij toprestaurants, waaronder "het beste restaurant ter wereld", Noma in Kopenhagen.

Naast het biologische werk in de wijngaard is ook de vinificatie zo natuurlijk mogelijk. Er worden uitsluitend natuurlijke gisten gebruikt, er vindt geen chaptalisatie (toevoegen van suiker om het alcoholpercentage te verhogen) plaats, en de wijnen worden niet gefilterd of geklaard. Vincent gebruikt tijdens het hele proces slechts heel geringe hoeveelheden sulfiet; in totaal minder dan 20 milligram per liter! De vergisting vindt plaats op houten vaten. De remuage (het schoksgewijs draaien van de flessen om de gistresten naar de hals van de fles te laten zakken om ze te kunnen verwijderen) gebeurt nog volledig met hand. De wijnen liggen 2 tot 4 jaar "sur lattes", afhankelijk van de cuvée.

Het resultaat: kippenvelchampagne!

Informatie over het domein

Omvang domein 2,5 hectare
Eigenaar Vincent Laval
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon