Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Champagne Georges Laval Brut Nature

Cumières 1er cru

Op voorraad

Snel Overzicht

Biologisch al sinds 1971, dus van spatzuivere gronden. Dit is de essentie van Champagne. Geen opsmuk. Ultrapuur, knetterstrak, superintens. Kippenvel… DGH: 9
  • Prijs € 56,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 55,00 bij aantal van 6
 
  • Wijnsoort: wit
  • Flesmaat: standaard (75 cl)
  • Verpakking: doos van 6 flessen

Details

In 1971 schakelde Georges Laval (misschien wel als eerste in de hele Champagnestreek) over op biologische wijnbouw, na het zien van een reportage van documentairemaker Jacques Cousteau over het aantreffen van pesticiden op de Noordpool. Twintig jaar later ging zijn zoon Vincent met hem samenwerken op het domein, ondanks z'n vaders advies om een ander beroep te kiezen ("Je zult honger lijden!"). In 1996 nam Vincent de leiding van het domein over. Het domein is nogsteeds heel kleinschalig (2,5 hectare, met een jaarlijkse productie van zo'n 9.000 flessen per jaar) maar Vincent hoeft geen beroep te doen op de voedselbank: zijn wijnen hebben onder hard-core Champagnefreaks een cult-status bereikt, en staan op de kaart bij toprestaurants, waaronder "het beste restaurant ter wereld", Noma in Kopenhagen.

Naast het biologische werk in de wijngaard is ook de vinificatie zo natuurlijk mogelijk. Er worden uitsluitend natuurlijke gisten gebruikt, er vindt geen chaptalisatie (toevoegen van suiker om het alcoholpercentage te verhogen) plaats, en de wijnen worden niet gefilterd of geklaard. Vincent gebruikt tijdens het hele proces slechts heel geringe hoeveelheden sulfiet; in totaal minder dan 20 milligram per liter! De vergisting vindt plaats op houten vaten. De remuage (het schoksgewijs draaien van de flessen om de gistresten naar de hals van de fles te laten zakken om ze te kunnen verwijderen) gebeurt nog volledig met hand. De wijnen liggen 2 tot 4 jaar "sur lattes", afhankelijk van de cuvée.

Het resultaat: kippenvelchampagne!

Aanvullende Informatie

Drinken bij oesters, schaaldieren, licht gevogelte
Drinkjaren nu tot ongeveer 2021
Biologisch ja
Druivensoort(en) chardonnay (50%), pinot noir (25%), pinot meunier (25%)

Proefnotitie

De essentie van Champagne. Geen opsmuk, geen bling-bling. Ultrapuur, knetterstrak, superintens. Geweldige lengte en concentratie. De wijn davert maar door, beukt als een voorhamer op je smaakpapillen. De mousse is evenwel heel verfijnd. Schitterende zuren zorgen voor ruggegraat. Maaltijdchampagne die nog een hele toekomst voor zich heeft.

Harold Hamersma, De Grote Hamersma 2015: "Als een gipskamer in de Gobi-woestijn. Als een mummie met een droge huid. Als een weduwe in een nonnenklooster. Kortom, droger dan droog. Bovendien puurder dan puur. Biologischer dan biologisch, want bio-dynamisch. En dode smaakpapillen tot leven wekkend. Vondst van vondstenwerver David Bolomey, een importeur waarover collega en geen-Champagne fan Nicolaas Klei mij toevertrouwde: 'Die heeft mij zelfs aan de belletjes gekregen." 9

Informatie over het domein

Omvang domein 2,5 hectare
Eigenaar Vincent Laval
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Loire, Champagne