Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Champagne Georges Laval Garennes 2015 Extra Brut

Cumières

Uitverkocht

Snel Overzicht

Garennes is nieuw. 90% Pinot Meunier oogst 2015 uit Chambrecy aangevuld met gelijke delen Pinot Noir en Chardonnay uit Cumières, reservewijnen uit 2011, 2013 en 2014. Vergist en gerijpt op hout. Minieme dosage van 1 gr/L.
  • Prijs € 50,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 49,00 bij aantal van 6
  • Wijnsoort: mousserend
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doos van 6 flessen

Proefnotitie

Nieuw instapmodel van Laval, de basiswijn is gemaakt van druiven uit Chambrecy dat ten noorden ligt van Cumières, aan de noordwestzijde van La Montagne de Reims. De aanzet is fijn, mineraal en toegankelijk. Dan valt op hoe gul deze wijn is. Zeer geslaagde toevoeging aan de al indrukwekkende Laval-range. Het meer volle karakter van deze cuvée dank ie aan de vergisting en rijping op oud eiken. Voor het evenwicht heeft Laval gekozen voor een zeer kleine suiker dosage van 1 mg/L.

Aanvullende Informatie

Drinken bij oesters, schaaldieren, licht gevogelte
Drinkjaren nu tot ongeveer 2024
Biologisch ja, sinds 1971
Druivensoort(en) basis 2015: pinot meunier (90%), vins de reserve 2011, 2013 en 2014: chardonnay (5%) en pinot noir (5%)

Details

In 1971 schakelde Georges Laval (misschien wel als eerste in de hele Champagnestreek) over op biologische wijnbouw, na het zien van een reportage van documentairemaker Jacques Cousteau over het aantreffen van pesticiden op de Noordpool. Twintig jaar later ging zijn zoon Vincent met hem samenwerken op het domein, ondanks z'n vaders advies om een ander beroep te kiezen ("Je zult honger lijden!"). In 1996 nam Vincent de leiding van het domein over. Het domein is nogsteeds heel kleinschalig (2,5 hectare, met een jaarlijkse productie van zo'n 9.000 flessen per jaar) maar Vincent hoeft geen beroep te doen op de voedselbank: zijn wijnen hebben onder hard-core Champagnefreaks een cult-status bereikt, en staan op de kaart bij toprestaurants, waaronder "het beste restaurant ter wereld", Noma in Kopenhagen.

Naast het biologische werk in de wijngaard is ook de vinificatie zo natuurlijk mogelijk. Er worden uitsluitend natuurlijke gisten gebruikt, er vindt geen chaptalisatie (toevoegen van suiker om het alcoholpercentage te verhogen) plaats, en de wijnen worden niet gefilterd of geklaard. Vincent gebruikt tijdens het hele proces slechts heel geringe hoeveelheden sulfiet; in totaal minder dan 20 milligram per liter! De vergisting vindt plaats op houten vaten. De remuage (het schoksgewijs draaien van de flessen om de gistresten naar de hals van de fles te laten zakken om ze te kunnen verwijderen) gebeurt nog volledig met hand. De wijnen liggen 2 tot 4 jaar "sur lattes", afhankelijk van de cuvée.

Het resultaat: kippenvelchampagne!

Informatie over het domein

Omvang domein 2,5 hectare
Eigenaar Vincent Laval
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon