Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Champagne Georges Laval Hautes Chèvres 2012 Brut Nature

Cumières 1er cru

Beperkte voorraad

Snel Overzicht

Les Hautes Chèvres ligt boven het dorp. 100% pinot meunier, stokken geplant tussen 1930 en 1971. Dit is het summum van wat Vincent maakt. Zeer zeldzaam, in alle opzichten.
€ 160,00

nog slechts 3 beschikbaar

 
  • Wijnsoort: wit
  • Flesmaat: standaard (75 cl)
  • Verpakking: doos van 6 flessen

Proefnotitie

Gert Crum in zijn nieuwe Champagne-bijbel uit 2017: "de Hautes Chèvres Cumières Premier Cru Blanc de Noirs Brut Nature millésimé is de vrucht van oude meunier-stokken. Die oude stokken geven met het oogstjaar 2012 een uitermate gelaagde champagne met een energie van een jonge hond. Hij bezit veel materie, smaakt verrukkelijk romig en heeft prachtige lengte waarin een verfijnd bittertje is te traceren. Een geweldige wijn."

Aanvullende Informatie

Drinken bij korhoen, patrijs, kreeft
Drinkjaren nu tot ongeveer 2035
Biologisch ja, sinds 1971
Druivensoort(en) pinot meunier (100%)

Details

In 1971 schakelde Georges Laval (misschien wel als eerste in de hele Champagnestreek) over op biologische wijnbouw, na het zien van een reportage van documentairemaker Jacques Cousteau over het aantreffen van pesticiden op de Noordpool. Twintig jaar later ging zijn zoon Vincent met hem samenwerken op het domein, ondanks z'n vaders advies om een ander beroep te kiezen ("Je zult honger lijden!"). In 1996 nam Vincent de leiding van het domein over. Het domein is nogsteeds heel kleinschalig (2,5 hectare, met een jaarlijkse productie van zo'n 9.000 flessen per jaar) maar Vincent hoeft geen beroep te doen op de voedselbank: zijn wijnen hebben onder hard-core Champagnefreaks een cult-status bereikt, en staan op de kaart bij toprestaurants, waaronder "het beste restaurant ter wereld", Noma in Kopenhagen.

Naast het biologische werk in de wijngaard is ook de vinificatie zo natuurlijk mogelijk. Er worden uitsluitend natuurlijke gisten gebruikt, er vindt geen chaptalisatie (toevoegen van suiker om het alcoholpercentage te verhogen) plaats, en de wijnen worden niet gefilterd of geklaard. Vincent gebruikt tijdens het hele proces slechts heel geringe hoeveelheden sulfiet; in totaal minder dan 20 milligram per liter! De vergisting vindt plaats op houten vaten. De remuage (het schoksgewijs draaien van de flessen om de gistresten naar de hals van de fles te laten zakken om ze te kunnen verwijderen) gebeurt nog volledig met hand. De wijnen liggen 2 tot 4 jaar "sur lattes", afhankelijk van de cuvée.

Het resultaat: kippenvelchampagne!

Informatie over het domein

Omvang domein 2,5 hectare
Eigenaar Vincent Laval
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Loire, Champagne