Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Champagne Georges Laval Les Chênes 2013 Brut Nature

Cumières 1er cru

Beperkte voorraad

Snel Overzicht

Van de 2013 zijn 1530 flessen gemaakt. Les Chênes: wijngaard aan de oostkant van Cumières. Zeer rijpe chardonnay, 10 maanden op vat gerijpt, en vervolgens 3 jaar sur lattes, op z'n gistresten. Ragfijn gestructureerd, mineraal, zilt, en eindeloos lang. Kippenvel-Champagne.
€ 135,00

nog slechts 2 beschikbaar

 
  • Wijnsoort: mousserend
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doos van 6 flessen

Proefnotitie

Gert Crum in zijn nieuwe Champagne-bijbel uit 2017, over Les Chênes 2012: "de Chênes Cumières Premier Cru Blanc de Blancs Brut Nature millésimé komt van een perceel in de lieu-dit Les Chênes, prachtig mi-coteau gelegen met de voor Cumières zo typerende zuidelijke expositie. De 2012 is het resultaat van mooi rijp geplukte chardonnay en een wijn die 10 maanden op hout heeft gelegen. Hij toont zich nu nog bijna gereserveerd, niettemin proef je het potentieel op langere termijn. Sappig, geconcentreerd en aroma's van gele gentiaan, kina en boter. Zeer speciaal."

Aanvullende Informatie

Drinken bij korhoen, patrijs, kreeft
Drinkjaren nu tot ongeveer 2031
Biologisch ja, sinds 1971
Druivensoort(en) chardonnay (100%)

Details

In 1971 schakelde Georges Laval (misschien wel als eerste in de hele Champagnestreek) over op biologische wijnbouw, na het zien van een reportage van documentairemaker Jacques Cousteau over het aantreffen van pesticiden op de Noordpool. Twintig jaar later ging zijn zoon Vincent met hem samenwerken op het domein, ondanks z'n vaders advies om een ander beroep te kiezen ("Je zult honger lijden!"). In 1996 nam Vincent de leiding van het domein over. Het domein is nogsteeds heel kleinschalig (2,5 hectare, met een jaarlijkse productie van zo'n 9.000 flessen per jaar) maar Vincent hoeft geen beroep te doen op de voedselbank: zijn wijnen hebben onder hard-core Champagnefreaks een cult-status bereikt, en staan op de kaart bij toprestaurants, waaronder "het beste restaurant ter wereld", Noma in Kopenhagen.

Naast het biologische werk in de wijngaard is ook de vinificatie zo natuurlijk mogelijk. Er worden uitsluitend natuurlijke gisten gebruikt, er vindt geen chaptalisatie (toevoegen van suiker om het alcoholpercentage te verhogen) plaats, en de wijnen worden niet gefilterd of geklaard. Vincent gebruikt tijdens het hele proces slechts heel geringe hoeveelheden sulfiet; in totaal minder dan 20 milligram per liter! De vergisting vindt plaats op houten vaten. De remuage (het schoksgewijs draaien van de flessen om de gistresten naar de hals van de fles te laten zakken om ze te kunnen verwijderen) gebeurt nog volledig met hand. De wijnen liggen 2 tot 4 jaar "sur lattes", afhankelijk van de cuvée.

Het resultaat: kippenvelchampagne!

Informatie over het domein

Omvang domein 2,5 hectare
Eigenaar Vincent Laval
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon