Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Champagne Georges Laval Les Longues Violes 2012 Brut Nature

Cumières 1er cru

Uitverkocht

Snel Overzicht

Les Longes Violes is een mythisch terroir, een wijngaard die al generaties van de familie is en waar nooit of te nimmer chemicaliën gebruikt zijn, en dat is een unicum in de Champagne. En het is te zien, deze wijngaard barst van het leven. Een letterlijk maagdelijk wijngaard met oude stokken.
€ 550,00
  • Wijnsoort: mousserend
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 1 fles

Proefnotitie

Laat de Longues Violes na ontkurken even de ogen uitwrijven. Geef 'm de tijd. Traag openbaart zich dan een zeldzame helix van subtiliteit en intensiteit. De geur is droog ziltig, doet denken aan koele zeewind. Een vleug brioche daarin. Dat is er even, verwaait dan, en komt weer terug. De eerste slok, boterzacht prikkelend, de wijn is niet te koud. Verleidelijk zoetrijp fruit, ingetogen uitbundig. Intens zonder drammen. Tintelend energiek. Een schaduw van hazelnoot. De droge staart van de Violes talmt zonder ophouden, en verleidt tot een volgende slok (16 januari 2019).

La Revue du Vin de France: "Ce 2012 à la maturité magnifique traduit à merveille l'expression finement solaire du pinot noir de Cumières. Subtilement fruité, floral, il présente un grand raffinement de matière, tout en longueur et ponctuée avec une fine oxydation. Sa finale crayeuse persistante est phénoménale."

Sélections massales van pinot meunier aangeplant in 1947, en pinot noir aangeplant in 1964 en 1984. De 2012 is de eerste Longes Violes, na 50 maanden rijping sur lattes is in 2018 de eerste batch gedegorgeerd. Hoewel schaars hebben we een enkele fles voor de verkoop.

Aanvullende Informatie

Drinken bij korhoen, patrijs, kreeft
Drinkjaren nu tot ongeveer 2040
Biologisch ja, sinds 1971
Druivensoort(en) pinot meunier en pinot noir

Details

In 1971 schakelde Georges Laval (misschien wel als eerste in de hele Champagnestreek) over op biologische wijnbouw, na het zien van een reportage van documentairemaker Jacques Cousteau over het aantreffen van pesticiden op de Noordpool. Twintig jaar later ging zijn zoon Vincent met hem samenwerken op het domein, ondanks z'n vaders advies om een ander beroep te kiezen ("Je zult honger lijden!"). In 1996 nam Vincent de leiding van het domein over. Het domein is nogsteeds heel kleinschalig (2,5 hectare, met een jaarlijkse productie van zo'n 9.000 flessen per jaar) maar Vincent hoeft geen beroep te doen op de voedselbank: zijn wijnen hebben onder hard-core Champagnefreaks een cult-status bereikt, en staan op de kaart bij toprestaurants, waaronder "het beste restaurant ter wereld", Noma in Kopenhagen.

Naast het biologische werk in de wijngaard is ook de vinificatie zo natuurlijk mogelijk. Er worden uitsluitend natuurlijke gisten gebruikt, er vindt geen chaptalisatie (toevoegen van suiker om het alcoholpercentage te verhogen) plaats, en de wijnen worden niet gefilterd of geklaard. Vincent gebruikt tijdens het hele proces slechts heel geringe hoeveelheden sulfiet; in totaal minder dan 20 milligram per liter! De vergisting vindt plaats op houten vaten. De remuage (het schoksgewijs draaien van de flessen om de gistresten naar de hals van de fles te laten zakken om ze te kunnen verwijderen) gebeurt nog volledig met hand. De wijnen liggen 2 tot 4 jaar "sur lattes", afhankelijk van de cuvée.

Het resultaat: kippenvelchampagne!

Informatie over het domein

Omvang domein 2,5 hectare
Eigenaar Vincent Laval
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon