Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Champagne Vouette & Sorbée "Blanc d'Argile" Brut Nature 2015

Buxières sur Arce

Beperkte voorraad

Snel Overzicht

Iconisch. Summum van een terroir Champagne. Het vlaggeschip van Vouette. Dit is witte Bourgogne met mousse. Voor wie dat niet gelooft: laat de fles een paar dagen openstaan. Complex, droog, veel spanning en subtiel verleidelijk.
  • Prijs € 68,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 67,00 bij aantal van 6

nog slechts 3 beschikbaar

 
  • Wijnsoort: wit
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Proefnotitie

Harold Hamersma, De Grote Hamersma 2019: "Ik heb er mijn eerste proefnotities nog eens op nageslagen, afkomstig uit De Grote Hamersma 2013. De importeur was er destijds trots op dat hij Vouette naar Nederland had weten te krijgen. ‘De aanhouder wint: na jarenlang nul op het rekest te hebben gekregen, hebben we nu de eerste allocatie binnen! Eén cuvée om te beginnen, de rest volgt later. Supergave, intense, zeer complete, bio-dynamische champagnes waar champagnofielen wereldwijd – vaak tevergeefs – naar zoeken.’ Laten we inderdaad alsjeblieft hopen dat er meer volgt, noteerde ik destijds. Veel meer. De Fidèle waar ik toen mee debuteerde ben ik altijd trouw gebleven. Puur pinot noir (in de volledige betekenis van het woord, want ook nog eens biologisch-dynamisch), afkomstig van één wijngaard (Sorbée), van één oogstjaar (2009) en zonder dosage. Mijn eerste notitie: ‘Bruisende Manzanilla. Zilt, branding, jodium. Superieur en zuiver. Oostenwind. Winter aan de Noordzeekust.’ Thans heb ik de pure chardonnay in het glas. Een blanc die gelagerd is geweest op gebruikte vaten van de eveneens natuur vorsende bourgogneproducent Arnaud Ente uit Meursault, onderstreept de bourgognestijl productie-aanpak van de producent. Druiven afkomstig uit één wijngaard, uit één oogstjaar en van één druivensoort. Maar daarmee houdt wat mij betreft de vergelijking op. Dit is champagne zoals ik die graag in het glas heb, daarmee mijn voorliefde voor extreem droge edities niet onder stoelen of banken stekend. Droog als onze afgelopen zomer. Droog als het schelpenzand uit een lang geleden verlaten vogelkooi. Droog als de asla van het crematorium in Assen. ‘Laat een geopende fles eens een paar dagen openstaan, dan proef je bourgogne met een mousse,’ wordt mij beloofd. Maar zover is het niet gekomen: de fles stond al droog." 10-

Aanvullende Informatie

Drinken bij oesters, schaaldieren, licht gevogelte
Drinkjaren nu tot ongeveer 2025
Biologisch ja
Druivensoort(en) chardonnay (100%)

Details

In februari 2009 bezocht Bolomey's Jan van Roekel dit domein voor de eerste maal. Toen nog als lid van het proefcommittée van de Italiaanse champagegids “Le migliori 99 Maison di Champagne". Hij was meteen verkocht... En liet niet na te informeren of er wellicht wat wijn voor Bolomey wijnimport beschikbaar was. Het antwoord luidde nee, net als vele malen daarna. Tot we Bertrand en Hélène Gautherot begin dit jaar opzochten tijdens een wijnbeurs in Noord-Frankrijk. Toen we de Champagne-producenten noemden waar we al mee werken (Emmanuel Brochet, Georges Laval, Ulysse Collin) merkte Bertrand op: "Dat is een mooi rijtje, daar zou ik ook wel tussen kunnen staan." Daar konden we het alleen maar van harte mee eens zijn!

En zo ligt nu de eerste levering Vouette et Sorbée in onze opslag. Om te beginnen de cuvée Fidèle van 100% pinot noir. Van de "Blanc de Argille" (100% chardonnay) en de Rosé de Saignée (misschien wel de gaafste rosé champagne ooit geproefd) verwachten we later dit jaar wat te kunnen aanbieden.

Vouette et Sorbée ligt in de Côte de Bar, eigenlijk een uithoek van de Champagne, in de buurt van Troyes en daarmee dichterbij Chablis en de Bourgognestreek dan bij het hart van de Champagne (Reims, Epernay). Het domein is genoemd naar twee wijngaarden, beide gelegen op de heuvel direct achter het domein. De Vouette wijngaard heeft qua ondergrond sterke overeenkomsten met de grand crus van Chablis en is daarom bij uitstek geschikt voor chardonnay. Het hoger gelegen Sorbée heeft dan weer een sterke gelijkenis met de Côte de Nuits in de Bourgogne, zo bleek uit onderzoek van geoloog Claude Bourguignon die ook in de Bourgogne veel bodemonderzoek heeft gedaan (onder andere bij Domaine de la Romanée Conti).

Zodra Bertrand Gautherot de beschikking kreeg over een deel van de familiewijngaarden begon hij met de conversie naar bio-dynamische wijnbouw. In 1998 werden de wijngaarden gecerficeerd. De druiven werden toen nog aan de négoce verkocht. Pas in 2001 begon Bertrand zelf champagne te maken. Zijn werkwijze is eenvoudig: de druiven worden met een grote, ouderwertse horizontale pers geperst. De most gaat (met behulp van zwaartekracht, dus zonder pompen) enige tijd op cuve om te bezinken (débourbage). Daarna vergisten de wijnen op houten vaatjes, waaronder gebruikte vaten van "onze" Arnaud Ente uit Meursault. De basiswijnen worden niet gechaptaliseerd, en de wijnen krijgen geen dosage. De wijnen van Gautherot zijn altijd afkomstig van één wijngaard. één oogstjaar en één druivensoort. Dus meer de Bourgogne benadering -waarbij de nadruk ligt op terroir- dan de traditionele Champagne werkwijze.

Informatie over het domein

Omvang domein 5 hectare
Eigenaar Bertrand et Hélène Gautherot
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon