Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Champagne Vouette & Sorbée Extrait 2009

Buxières sur Arce

Op voorraad

Snel Overzicht

De enige cuvée van Vouette die niet van 1 druivensoort is gemaakt, deze vintage blend van de mooiste chardonnay en pinot noir die dit domein heeft.. Lag zo'n 8,5 jaar sur lattes en rijpt sindsdien op fles. Dégorgement 14 mei 2018.
€ 115,00
 
  • Wijnsoort: mousserend
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Proefnotitie

Xavier Auerbach september 2021 – "Organic viticulture. Unusually for Vouette & Sorbée, a blend of 60% Pinot Noir and 40% Chardonnay (and not a mono-varietal Champagne), disgorged 14 May 2018, no dosage. Medium golden colour with a hint of copper; initially the nose is quite oxidative, but this clears up with some oxygenation, deep and smoky, rich and vinous, white nuts and red apples, flowers and citrus, brioche and minerals; powerful palate with great drive and minerality, ripe style but with quite fierce acidity, excellent flavour intensity, lively mousse and some yeasty (even Marc-like) notes, noticeable skin bitters; excellent resonance and length. According to the back label this wine may cause "euphorie passagere" (fleeting euphoria), but I would say that above all it requires (and rewards) careful consideration, as the complexity in this layered and nuanced Champagne is really quite impressive." 94

Aanvullende Informatie

Drinken bij kreeft, oesters, schaaldieren, licht gevogelte
Drinkjaren nu tot 2025
Biologisch ja, biodynamisch
Druivensoort(en) 60% pinot noir, 40% chardonnay

Details

In februari 2009 bezocht Bolomey's Jan van Roekel dit domein voor de eerste maal. Toen nog als lid van het proefcommittée van de Italiaanse champagegids “Le migliori 99 Maison di Champagne". Hij was meteen verkocht... En liet niet na te informeren of er wellicht wat wijn voor Bolomey wijnimport beschikbaar was. Het antwoord luidde nee, net als vele malen daarna. Tot we Bertrand en Hélène Gautherot begin dit jaar opzochten tijdens een wijnbeurs in Noord-Frankrijk. Toen we de Champagne-producenten noemden waar we al mee werken (Emmanuel Brochet, Georges Laval, Ulysse Collin) merkte Bertrand op: "Dat is een mooi rijtje, daar zou ik ook wel tussen kunnen staan." Daar konden we het alleen maar van harte mee eens zijn!

En zo ligt nu de eerste levering Vouette et Sorbée in onze opslag. Om te beginnen de cuvée Fidèle van 100% pinot noir. Van de "Blanc de Argille" (100% chardonnay) en de Rosé de Saignée (misschien wel de gaafste rosé champagne ooit geproefd) verwachten we later dit jaar wat te kunnen aanbieden.

Vouette et Sorbée ligt in de Côte de Bar, eigenlijk een uithoek van de Champagne, in de buurt van Troyes en daarmee dichterbij Chablis en de Bourgognestreek dan bij het hart van de Champagne (Reims, Epernay). Het domein is genoemd naar twee wijngaarden, beide gelegen op de heuvel direct achter het domein. De Vouette wijngaard heeft qua ondergrond sterke overeenkomsten met de grand crus van Chablis en is daarom bij uitstek geschikt voor chardonnay. Het hoger gelegen Sorbée heeft dan weer een sterke gelijkenis met de Côte de Nuits in de Bourgogne, zo bleek uit onderzoek van geoloog Claude Bourguignon die ook in de Bourgogne veel bodemonderzoek heeft gedaan (onder andere bij Domaine de la Romanée Conti).

Zodra Bertrand Gautherot de beschikking kreeg over een deel van de familiewijngaarden begon hij met de conversie naar bio-dynamische wijnbouw. In 1998 werden de wijngaarden gecerficeerd. De druiven werden toen nog aan de négoce verkocht. Pas in 2001 begon Bertrand zelf champagne te maken. Zijn werkwijze is eenvoudig: de druiven worden met een grote, ouderwertse horizontale pers geperst. De most gaat (met behulp van zwaartekracht, dus zonder pompen) enige tijd op cuve om te bezinken (débourbage). Daarna vergisten de wijnen op houten vaatjes, waaronder gebruikte vaten van "onze" Arnaud Ente uit Meursault. De basiswijnen worden niet gechaptaliseerd, en de wijnen krijgen geen dosage. De wijnen van Gautherot zijn altijd afkomstig van één wijngaard. één oogstjaar en één druivensoort. Dus meer de Bourgogne benadering -waarbij de nadruk ligt op terroir- dan de traditionele Champagne werkwijze.

Informatie over het domein

Omvang domein 5 hectare
Eigenaar Bertrand et Hélène Gautherot
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon