Proefnotitie
Een grote sauvignon blanc liefhebber... nee, dat ben ik (DB) niet. Gevaarlijk om te zeggen, want er zijn genoeg uitzonderingen: sauvignons die wél heel mooi zijn. Ik haak af als het allemaal te veel in your face stuivend sauvignon wordt. Wanneer dat primaire aroma brutaal overheerst, het je vanuit het glas ordinair toebrult. Maar je kunt het die sauvignon vaak niet kwalijk nemen: door de gekozen gistcultuur is ie on steroids. De boer is de schuldige: hij wilde zijn sauvignon nog harder laten blaffen dan die van de buren. Gelukkig maakt lang niet iedereen zich schuldig aan dit pimpen en pushen. De Commes gebruiken de eigen, wilde gisten, die in en rond de wijngaarden leven, en die onderdeel zijn van het natuurlijk evenwicht op het domein. Dat levert een ontspannen wijn op, herkenbaar sauvignon, maar niet schreeuwend. En bovendien doen sémillon en muscadelle ook mee in deze wijn. De vergisting is traag, zo'n 2 maanden. En daarna rijpt de wijn een aantal maanden sur lie op tank.
Aanvullende Informatie
Drinken bij | borrel, vis, lichte salades |
---|---|
Drinkjaren | nu tot ongeveer 2023 |
Biologisch | ja, biodynamisch |
Druivensoort(en) | 34% sémillon, 33% sauvignon, 33% muscadelle |
Details
Sainte-Foy is de meest oostelijke appellation nog horende bij het Bordeaux wijngebied, maar eigenlijk sta je hier al midden in de Dordogne. De stijl van de wijn is hier ook wat boerser en eenvoudiger. Toen Corinne en Jean-Michel hier begonnen wijn te maken in 1998 waren ze een van de eersten die biologisch te werk gingen. Ze kochten 5 hectare met 60 jaar oude stokken en nog eens 5 hectare waar ze opnieuw geplant hebben. Hun geloof in minimaal ingrijpen en handwerk in de wijngaard resulteert in fruit blakend van gezondheid.
Informatie over het domein
Omvang domein | 3,2 hectare (wit) |
---|---|
Eigenaar | Corinne en Jean-Michel Comme |