Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Château du Tertre 2009

Grand cru classé de Margaux

Op voorraad

Snel Overzicht

Het jaar 2009 is een beroemd Bordeaux-jaar, en is inmiddels al even gerijpt. Hier kunnen we niet genoeg van in voorraad hebben: kisten als deze, met een top provenance. Maar de aanvoer droogt wel op. Zeer verleidelijk jaar. Mag zeker open, maar hoeft niet, kan zeker nog tot mid jaren '30 worden gedronken. Geen haast.
  • Prijs € 70,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 68,00 bij aantal van 6
  • Prijs € 65,00 bij aantal van 12
 
  • Wijnsoort: rood
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: kist van 12 flessen

Proefnotitie

Xavier Auerbach op Cellartracker, 15-02-2019: "Relatively rich style for Du Tertre, in sync with the vintage. Stylish and elegant but with more gravitas and depth than usual, and not as marked by the Cabernet Franc as in cooler vintages. Perfect weight, displays real harmony and finesse, but (unusually for Du Tertre) a bit brooding at present. I have no doubt that it will be more expressive and forthcoming in 2-3 years time, and its future looks bright (93 potential) - until 2035 or so." 92/100

Aanvullende Informatie

Drinken bij Châteaubriand, lamskoteletten, patrijs
Drinkjaren nu tot ongeveer 2036
Druivensoort(en) 55% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot, 15% Cabernet Franc en 8% Petit Verdot

Details

De doorgaande weg door Margaux voert langs Château Giscours, de troisième cru van de familie Albada Jelgersma. Wie daar afslaat en landinwaarts rijdt, langs het wilde achterland van Giscours, langs Monbrison, komt uit in Arsac, waar op een van de hoogste croupes van de Médoc Château du Tertre ligt, temidden van de licht hellende wijngaarden die vol liggen met grote ovale keien, de laatste ijstijd aangevoerd door de Garonne - een warm terroir.

Ook 5e grand cru classé Du Tertre is eigendom van de Nederlandse familie Albada Jelgersma, en sinds hun aankoop van dit château in 1997 is het één grote rollercoaster van vernieuwingen die ze doorvoeren samen met directeur Alexander van Beek. Wie Du Tertre regelmatig bezoekt kan dat met eigen ogen zien. Ook het team is van hoog niveau: wijnmaker Frédéric Ardouin is enige jaren geleden weggekocht bij Château Latour, en de adviezen kwamen tot voor kort van de beroemde oenoloog en univeritair docent Denis Dubourdieu, die helaas vorig jaar veel te jong is overleden.

Eind jaren '90 was de belangrijkste vernieuwing de bouw van een moderne cuverie (1999), onder Ardouin zijn er daarna belangrijke verdere stappen gemaakt: de rendementen zijn drastisch omlaag gegaan, de experimenten met biodynamisch werken zijn verder uitgebreid - op dit moment is het domein zo'n beetje halverwege de weg naar volledig bio - en er wordt gewerkt met eivormige amforen.

Er staat op Du Tertre relatief veel cabernet franc aangeplant, bijna 20%, waarvan dan naar verhouding veel wordt gebruikt voor de 2e wijn, zo'n 1/3 zoals bij de jaargangen 2013 en 2014. De meeste planten waarvan het fruit voor de 2e wijn wordt gebruikt zijn tussen de 10 en 25 jaar, maar er zitten ook oudere stokken bij. Uiteraard wordt er altijd met de hand geplukt.

De wijn vergist deels in grote houten vaten, en deels op beton. De rijping van tussen de 12 en 15 maanden vindt plaats op Franse barriques van medium toasting waarvan zo'n 30% nieuw is, om de 3 maanden wordt de wijn op ouderwetse wijze - met een kaars - overgestoken, de zogenaamde soutirage.

De wijnen van Du Tertre zijn verleidelijk en toegankelijk, nooit zwaar, en hoeven geen decennia de kelder in. Zeker de fris-soepele Hauts du Tertre niet. Een erg fijne Margaux die breed inzetbaar is, ofwel makkelijk open kan. De vriendelijke prijs van deze modern classic helpt daarbij.

Informatie over het domein

Omvang domein 52 hectare
Eigenaar Familie Albada Jelgersma
Dagelijkse leiding Alexander van Beek
Wijnmaker Frédéric Ardouin
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon