Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Château Langoa Barton 2013

Grand Cru Classé de Saint-Julien

Op voorraad

Snel Overzicht

Van de jaren '10 is 2013 het kleinste jaar. Ook wat betreft de productie. Typisch geval van een ouderwetse bistrot-Bordeaux, in het verleden waren er veel jaren met een karakter als dat van 2013. Tegenwoordig een uitzondering. Echt een wijn om de komende 5 à 10 jaar te drinken bij een eenvoudig Frans gerecht. Traditioneel, eerlijk, geen gedoe, wel plezier.
  • Prijs € 49,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 46,00 bij aantal van 6
 
  • Wijnsoort: rood
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: kistje van 6 flessen

Proefnotitie

Maart 2021. Deze Langoa is een goed voorbeeld van hoe lekker dit veelgeplaagde jaar 2013 nu drinkt. Klassiek, fris, rank, levendige zuren. De structuur is licht, Bourgogne-achtig. Geen wijn om lang weg te leggen – dit is nu, na zo'n 7,5 jaar, helemaal lekker. De 100 punts schaal gebruik ik zelf niet, maar ik zou denken 90-91 doet de wijn eer aan. Precies zo'n Bordeaux ook die je in Frankrijk in een goede brasserie drinkt. Ouderwets lekker.

Robert Parker (2016) 88/100 "The 2013 Langoa Barton has a perfumed bouquet, touches of Asian spice and cedar infusing the black fruit, a touch of cold stone surfacing with aeration. The palate is medium-bodied with crisp, minerally red berry fruit, fine tension here with a simple, nicely balanced, fresh cedary finish. It could be described as a "workman-like" Langoa, but in a positive sense of the word. It does its job." Drinking window: 2018 - 2030.

Steven Spurrier 90/100 "Fine colour and fine fragrance of Cabernet fruit, floral, elegant, attractively polished wine." Drinking Window 2017 - 2028.

Aanvullende Informatie

Drinken bij klassieke lamsbout met knoflook, rozemarijn en ansjovis; bavette met frites; Gruyèreroulade
Drinkjaren nu tot ongeveer 2030
Druivensoort(en) 65% cabernet sauvignon, 30% merlot en 5% cabernet franc

Details

Altijd lees je over Langoa en Léoville dat, van de Médoc Grand Cru Classé’s, deze châteaux het langst, tot de dag van vandaag, in handen van één familie zijn. Hoe verrassend is het dan om te zien hoe sterk tegelijkertijd de band nog is met het oude vaderland Ierland. Het tekent de Bartons: een warme, toegankelijke familie die veel hebben met traditie, met historie, en weinig op hebben met inhoudsloze glitter en glamour. Ierland is voor hen geen ver verleden dat er niet meer echt toe doet, maar een fundament dat dagelijks terugkomt in de Engelse taal die zij als natives spreken, en in roerige tijden in beeld komt als refuge. Bijvoorbeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Terug naar het heden, naar de wijn. Het corona-jaar uitgezonderd bezoeken we Langoa en Léoville ten minste een maal per jaar. Het zijn wijnen die we in ons hart sluiten. Klassieke, traditionele Bordeaux’s die ondanks de de grote prijsstijgingen van de laatste 20-25 jaar altijd sympathiek geprijsd zijn gebleven. Voor velen zijn deze wijnen een valeur sûre in hun kelder. De wijnen zijn lang te bewaren. De recente jaren kunnen gelukkig wel wat eerder open, in die zin evolueert de stijl van de wijn voorzichtig met z’n tijd mee. Zonder daarbij consessies te doen aan de basis. Het komt er vooral op neer dat de tannines beter in toom worden gehouden, ze zijn rijper, en zachter.

Er bestaan wijnliefhebbers die Langoa ieder jaar kopen, elk oogstjaar in de kelder hebben liggen. Verstandig. Onlangs (november 2020) kreeg ik blind een Langoa Barton 1998 voorgezet. Het goede nieuws: ik typeerde de wijn als een Saint-Julien. Het slechte nieuws: ik schatte ’m wat jonger in, en wat hoger (lees: duurder). Of is dat misschien ook goed nieuws? Ik denk dat de conclusie wel duidelijk is.

Informatie over het domein

Omvang domein 17 ha
Eigenaar Familie Barton
Dagelijkse leiding Lilian en Michel Barton-Sartorius en hun kinderen Damien en Mélanie
Wijnmaker François Bréhant
Adviseur Eric Boissenot
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon