David Butterfield Chassagne-Montrachet 1er cru Les Embazées 2016
BeauneUitverkocht
Snel Overzicht
De wijn smaakt zoals de naam klinkt. Embazées. Een vette wijn zonder meer, in overdrachtelijke zin. Maar deze is ook letterlijk best wel vet. De vetste van de Butterfields. Verleidelijk en uitbundig. Maar: het blijft opwekkend en drinkbaar. Anders zou de wijn hier ook niet staan.
- Prijs € 68,00 bij aantal van 1
- Prijs € 67,00 bij aantal van 6
- Wijnsoort: wit
- Flesmaat: fles (75 cl)
- Verpakking: doos van 6 flessen
Aanvullende Informatie
Drinken bij | kreeft, zeeduivel, tarbot |
---|---|
Drinkjaren | nu tot ongeveer 2030 |
Druivensoort(en) | chardonnay (100%) |
Details
Canadees David Butterfield kwam min of meer bij toeval in aanraking met wijn, toen hij voor de reisorganisatie van z'n vader in Bourgogne ging werken. Hij werd verliefd op het gebied, en op de wijn (en, geen onbelangrijk detail, op een Francaise). Hij volgde de wijnschool in Beaune, en werkte vervolgens bij verschillende gerenommeerde wijnmakers onder wie Pascal Marchand. Sinds 2005 maakt hij, in een kelder in Monthelie, zijn eigen wijn.
David bezit zelf geen wijngaarden (die zijn in Bourgogne onbetaalbaar).Hij koopt druiven van diverse bevriende wijnboeren, die de druiven verbouwen volgens David's richtlijnen. Goede wijn begint immers met goede druiven!
Een voordeel van het inkopen van druiven is dat David druiven van verschillende akkers kan betrekken. Zo is zijn Meursault village afkomstig van vijf verschillende percelen. Het ene perceel geeft rijp fruit, het andere structuur, weer een andere mineraliteit en frisse zuren. Zo is zijn Meursault een mooie afspiegeling van de appellatie, en heeft de wijn meer complexiteit.
Zijn witte wijnen vergisten en rijpen op houten vaten, maar slechts een klein deel hiervan is nieuw. David wil geen overheersende aroma's van het hout die de wijn maskeren. Hij wil juist zo puur mogelijke wijnen. Hij doet daarom niet of nauwelijks aan battonage (het door de wijn roeren van de gistsporen om de wijn extra "vet" te geven) en hij filtert of klaart zijn wijnen niet voor het bottelen.
David's wijnen zeer zijn overtuigend. Ze zijn een goede afspiegeling van het "terroir" waar ze van afkomstig zijn. Ze hebben iets verleidelijks, maar ook een mooie frisheid, puurheid en mineraliteit. David heeft talent!
David bezit zelf geen wijngaarden (die zijn in Bourgogne onbetaalbaar).Hij koopt druiven van diverse bevriende wijnboeren, die de druiven verbouwen volgens David's richtlijnen. Goede wijn begint immers met goede druiven!
Een voordeel van het inkopen van druiven is dat David druiven van verschillende akkers kan betrekken. Zo is zijn Meursault village afkomstig van vijf verschillende percelen. Het ene perceel geeft rijp fruit, het andere structuur, weer een andere mineraliteit en frisse zuren. Zo is zijn Meursault een mooie afspiegeling van de appellatie, en heeft de wijn meer complexiteit.
Zijn witte wijnen vergisten en rijpen op houten vaten, maar slechts een klein deel hiervan is nieuw. David wil geen overheersende aroma's van het hout die de wijn maskeren. Hij wil juist zo puur mogelijke wijnen. Hij doet daarom niet of nauwelijks aan battonage (het door de wijn roeren van de gistsporen om de wijn extra "vet" te geven) en hij filtert of klaart zijn wijnen niet voor het bottelen.
David's wijnen zeer zijn overtuigend. Ze zijn een goede afspiegeling van het "terroir" waar ze van afkomstig zijn. Ze hebben iets verleidelijks, maar ook een mooie frisheid, puurheid en mineraliteit. David heeft talent!
Informatie over het domein
Omvang domein | 0,75 hectare |
---|---|
Eigenaar | David Butterfield |