Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Butterfield Les Charmes

David Butterfield Meursault 1er cru Les Charmes 2020

Beaune

Op voorraad

Snel Overzicht

Afkomstig van een mooi perceel in Les Charmes-Dessous. Nog wat gesloten op dit moment; een slapende reus. Voller en geconcentreerder dan de Meursault villages. Rijp, bijna zoetig fruit. Mondvullend. Schitterende zuren zorgen voor evenwicht. Lange afdronk met rijp fruit, zuren en mineraliteit. Een top Charmes!
  • Prijs € 106,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 105,00 bij aantal van 6
 
  • Wijnsoort: wit
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doos van 6 flessen

Proefnotitie

Harold Hamersma 24 mei 2020: "'De Meursault van Butterfield schoof aan tafel en presenteerde zich fris exotisch, met niet zoete appeltaart, gemberroom, fascinerende zuren om de smaakpapillen alert te houden en stralende mineralen. Maar deze gooit er nog een Les Charmes-offensief tegenaan. Rijker, fijner, rijper. Zoete, exclusief fruit: perzik, passievrucht, lychee. In een mandje, op een gecapitonneerd kussentje, stuk voor stuk gescheiden door een toefje houtwol (het zal eiken zijn). Condens op de huid voor de fraîcheur. Een koket kloddertje double whipped cream, zo uit de koeling. Een afdronk die de zuren nog voorzichtig onderstreept. Zeldzaamheidje. Soms doet een prijs dat ook vermoeden." 9+

Aanvullende Informatie

Drinken bij kreeft, milde Aziatische keuken, sushi
Drinkjaren nu tot ongeveer 2035
Druivensoort(en) chardonnay (100%)

Details

Canadees David Butterfield kwam min of meer bij toeval in aanraking met wijn, toen hij voor de reisorganisatie van z'n vader in Bourgogne ging werken. Hij werd verliefd op het gebied, en op de wijn (en, geen onbelangrijk detail, op een Francaise). Hij volgde de wijnschool in Beaune, en werkte vervolgens bij verschillende gerenommeerde wijnmakers onder wie Pascal Marchand. Sinds 2005 maakt hij, in een kelder in Monthelie, zijn eigen wijn.

David bezit zelf geen wijngaarden (die zijn in Bourgogne onbetaalbaar).Hij koopt druiven van diverse bevriende wijnboeren, die de druiven verbouwen volgens David's richtlijnen. Goede wijn begint immers met goede druiven!

Een voordeel van het inkopen van druiven is dat David druiven van verschillende akkers kan betrekken. Zo is zijn Meursault village afkomstig van vijf verschillende percelen. Het ene perceel geeft rijp fruit, het andere structuur, weer een andere mineraliteit en frisse zuren. Zo is zijn Meursault een mooie afspiegeling van de appellatie, en heeft de wijn meer complexiteit.

Zijn witte wijnen vergisten en rijpen op houten vaten, maar slechts een klein deel hiervan is nieuw. David wil geen overheersende aroma's van het hout die de wijn maskeren. Hij wil juist zo puur mogelijke wijnen. Hij doet daarom niet of nauwelijks aan battonage (het door de wijn roeren van de gistsporen om de wijn extra "vet" te geven) en hij filtert of klaart zijn wijnen niet voor het bottelen.

David's wijnen zeer zijn overtuigend. Ze zijn een goede afspiegeling van het "terroir" waar ze van afkomstig zijn. Ze hebben iets verleidelijks, maar ook een mooie frisheid, puurheid en mineraliteit. David heeft talent!


Grotere kaart weergeven

Informatie over het domein

Omvang domein 0,75 hectare
Eigenaar David Butterfield
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon