Proefnotitie
Afkomstig van verschillende percelen overal uit Meursault: Les Grands Charrons, Les Pelles, Les Pellans, Les Chevalières en Au Moulin Landin. Zeer expressieve neus, schoolvoorbeeld Meursault. Rijp fruit, vleug hout, vanille, honing, nootjes, wat kruidigs. Vol, rond, vettig, super verleidelijk. Dit alles in balans gehouden door goede zuren, die het geheel fris en fijn drinkbaar houden.
Harold Hamersma over jaargang 2017 op 21 mei 2020: "Lees meer over David Butterfield bij zijn nederige bourgogne blanc. Zijn meursault heeft hem faam bezorgd. Al eerder smaakte ik het genoegen om zijn 2007 te proeven; truffelachtig, een krokant grillruitje op de neus en voor zijn toen € 28,00 euro indrukwekkend. Those were the days. Bourgogne in het algemeen en meursault in het bijzonder is door het dak gegaan. Het lijken de huizenprijzen wel. Wie in die tussentijd er een met kelder heeft gekocht, doet er verstandig aan wat van deze Butterfield aan te schaffen. Fris exotisch, niet zoete appeltaart, gemberroom, fascinerende zuren om de smaakpapillen alert te houden, stralende mineralen." 9
Harold Hamersma over jaargang 2017 op 21 mei 2020: "Lees meer over David Butterfield bij zijn nederige bourgogne blanc. Zijn meursault heeft hem faam bezorgd. Al eerder smaakte ik het genoegen om zijn 2007 te proeven; truffelachtig, een krokant grillruitje op de neus en voor zijn toen € 28,00 euro indrukwekkend. Those were the days. Bourgogne in het algemeen en meursault in het bijzonder is door het dak gegaan. Het lijken de huizenprijzen wel. Wie in die tussentijd er een met kelder heeft gekocht, doet er verstandig aan wat van deze Butterfield aan te schaffen. Fris exotisch, niet zoete appeltaart, gemberroom, fascinerende zuren om de smaakpapillen alert te houden, stralende mineralen." 9
Aanvullende Informatie
Drinken bij | zalm en ander "zeevoedsel", milde Aziatische keuken, sushi |
---|---|
Drinkjaren | nu tot ongeveer 2028 |
Druivensoort(en) | chardonnay (100%) |
Details
Canadees David Butterfield kwam min of meer bij toeval in aanraking met wijn, toen hij voor de reisorganisatie van z'n vader in Bourgogne ging werken. Hij werd verliefd op het gebied, en op de wijn (en, geen onbelangrijk detail, op een Francaise). Hij volgde de wijnschool in Beaune, en werkte vervolgens bij verschillende gerenommeerde wijnmakers onder wie Pascal Marchand. Sinds 2005 maakt hij, in een kelder in Monthelie, zijn eigen wijn.
David bezit zelf geen wijngaarden (die zijn in Bourgogne onbetaalbaar).Hij koopt druiven van diverse bevriende wijnboeren, die de druiven verbouwen volgens David's richtlijnen. Goede wijn begint immers met goede druiven!
Een voordeel van het inkopen van druiven is dat David druiven van verschillende akkers kan betrekken. Zo is zijn Meursault village afkomstig van vijf verschillende percelen. Het ene perceel geeft rijp fruit, het andere structuur, weer een andere mineraliteit en frisse zuren. Zo is zijn Meursault een mooie afspiegeling van de appellatie, en heeft de wijn meer complexiteit.
Zijn witte wijnen vergisten en rijpen op houten vaten, maar slechts een klein deel hiervan is nieuw. David wil geen overheersende aroma's van het hout die de wijn maskeren. Hij wil juist zo puur mogelijke wijnen. Hij doet daarom niet of nauwelijks aan battonage (het door de wijn roeren van de gistsporen om de wijn extra "vet" te geven) en hij filtert of klaart zijn wijnen niet voor het bottelen.
David's wijnen zeer zijn overtuigend. Ze zijn een goede afspiegeling van het "terroir" waar ze van afkomstig zijn. Ze hebben iets verleidelijks, maar ook een mooie frisheid, puurheid en mineraliteit. David heeft talent!
David bezit zelf geen wijngaarden (die zijn in Bourgogne onbetaalbaar).Hij koopt druiven van diverse bevriende wijnboeren, die de druiven verbouwen volgens David's richtlijnen. Goede wijn begint immers met goede druiven!
Een voordeel van het inkopen van druiven is dat David druiven van verschillende akkers kan betrekken. Zo is zijn Meursault village afkomstig van vijf verschillende percelen. Het ene perceel geeft rijp fruit, het andere structuur, weer een andere mineraliteit en frisse zuren. Zo is zijn Meursault een mooie afspiegeling van de appellatie, en heeft de wijn meer complexiteit.
Zijn witte wijnen vergisten en rijpen op houten vaten, maar slechts een klein deel hiervan is nieuw. David wil geen overheersende aroma's van het hout die de wijn maskeren. Hij wil juist zo puur mogelijke wijnen. Hij doet daarom niet of nauwelijks aan battonage (het door de wijn roeren van de gistsporen om de wijn extra "vet" te geven) en hij filtert of klaart zijn wijnen niet voor het bottelen.
David's wijnen zeer zijn overtuigend. Ze zijn een goede afspiegeling van het "terroir" waar ze van afkomstig zijn. Ze hebben iets verleidelijks, maar ook een mooie frisheid, puurheid en mineraliteit. David heeft talent!
Informatie over het domein
Omvang domein | 0,75 hectare |
---|---|
Eigenaar | David Butterfield |