Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

David Butterfield Puligny-Montrachet 1er cru Les Folatières 2016

Beaune

Uitverkocht

Snel Overzicht

Verleidelijk, puur, complex, mineralig. David Butterfield laat dit mooie terroir (één van de meest gereputeerde premier cru's van Puligny) volledig tot zijn recht komen. Moeilijk te weerstaan…
  • Prijs € 95,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 94,00 bij aantal van 6
  • Wijnsoort: wit
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doos van 6 flessen

Proefnotitie

Harold Hamersma 24 mei 2020: "'Het blijft bijzonder. Bijna honderd euro voor een wijn. En toch zijn deze vaak het eerste weg. Helemaal als deze welbeschouwd nog relatief voordelig zijn ook: voor Les Folatières van andere producenten wordt niet zelden 20 soms 30 procent meer betaald. Butterfield houdt de schade nog enigszins beperkt. Maar bespaart niet op geur en smaak. Rijp, romig en vanillebroodjes. Geroosterde nootjes, bloesem en zijde geweven van draadjes van een perzikhuid. Zachte zuren die voorzichtig richting de finale sturen. Duur? Goedkope wijn die vies is, dat is pas dure wijn." 9+

Aanvullende Informatie

Drinken bij kreeft, zeeduivel, tarbot
Drinkjaren nu tot ongeveer 2030
Druivensoort(en) chardonnay (100%)

Details

Canadees David Butterfield kwam min of meer bij toeval in aanraking met wijn, toen hij voor de reisorganisatie van z'n vader in Bourgogne ging werken. Hij werd verliefd op het gebied, en op de wijn (en, geen onbelangrijk detail, op een Francaise). Hij volgde de wijnschool in Beaune, en werkte vervolgens bij verschillende gerenommeerde wijnmakers onder wie Pascal Marchand. Sinds 2005 maakt hij, in een kelder in Monthelie, zijn eigen wijn.

David bezit zelf geen wijngaarden (die zijn in Bourgogne onbetaalbaar).Hij koopt druiven van diverse bevriende wijnboeren, die de druiven verbouwen volgens David's richtlijnen. Goede wijn begint immers met goede druiven!

Een voordeel van het inkopen van druiven is dat David druiven van verschillende akkers kan betrekken. Zo is zijn Meursault village afkomstig van vijf verschillende percelen. Het ene perceel geeft rijp fruit, het andere structuur, weer een andere mineraliteit en frisse zuren. Zo is zijn Meursault een mooie afspiegeling van de appellatie, en heeft de wijn meer complexiteit.

Zijn witte wijnen vergisten en rijpen op houten vaten, maar slechts een klein deel hiervan is nieuw. David wil geen overheersende aroma's van het hout die de wijn maskeren. Hij wil juist zo puur mogelijke wijnen. Hij doet daarom niet of nauwelijks aan battonage (het door de wijn roeren van de gistsporen om de wijn extra "vet" te geven) en hij filtert of klaart zijn wijnen niet voor het bottelen.

David's wijnen zeer zijn overtuigend. Ze zijn een goede afspiegeling van het "terroir" waar ze van afkomstig zijn. Ze hebben iets verleidelijks, maar ook een mooie frisheid, puurheid en mineraliteit. David heeft talent!


Grotere kaart weergeven

Informatie over het domein

Eigenaar David Butterfield
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon