Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Domaine Belargus Gaudrets 2018

Savennières

Op voorraad

Snel Overzicht

Normale prijs €38 — De Savennières Gaudrets is de meest verlegen Belargus, althans nu nog, in z'n jonge jaren. Mineraal en subtiel bloemig. Woudhoning. Zacht in de mond. Geef Gaudrets de tijd, geef 'm lucht en ruimte, en drink 'm niet te koud. 1,85 ha Savennières afkomstig van de leem/zand op leisteen akkers Clos des Gaudrets, Les Veaux, La Fesanderie en Les Suisses.
  • Prijs € 38,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 37,00 bij aantal van 6
 
  • Wijnsoort: wit
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Proefnotitie

Yohan Castaing, Decanter (2020) – "Sandy loam on schist; south-facing parcel. A captivating nose with notes of pear, flowers and citrus. The "élevage" has brought some richer texture but the precision of flavours is remarkable for this delicious Savennières, which finishes on a saline note. Spends 13 months on lees. Drinking Window 2022-2030." 90/100

Chris Kissack, Winedoctor (2020) – "The Gaudrets cuvée comes from several parcels on the plateau, on sandy soils over black schist. It was bottled after élevage lasting one year in a mix of 400- and 600-litre barrels, and 12-, 20- and 60-hectolitre foudres. The aromatics have a floral appeal, feeling very typical of the more sandy side of Savennières, with notes of honeysuckle and elderflower, underpinned by a light, sandy minerality. This is followed by good focus on the palate, showing a fresh and reductive style, minerally and acid-driven, with a fine grip to it. An attractive wine considering the origins, finessed, allowing the delicacy of the sandy soils to show though, which works well with its well-judged minerally energy. A final dose of sulphites means the level here is 40 mg/l." 92/100

Aanvullende Informatie

Drinken bij schaal- en schelpdieren, alle vis (zoet en zoutwater), harde kazen
Drinkjaren 2022 - 2030
Biologisch ja, biodynamisch
Druivensoort(en) chenin blanc (100%)

Details

Het coronajaar 2020 was niet het jaar van de vele nieuwe wijnen op onze lijst. Hoefde ook niet want we zitten ruim in de gave domeinen, maar het kon vooral niet want we zijn het jaar maar 1 keer op wijnreis geweest. Begin februari in de Loire. Corona was toen nog iets kleins waar niemand het over had, en de proeverijen in Angers en Saumur barstten nog ouderwets uit hun voegen.

Onze 'score' voor 2020 is uitgekomen op twee nieuwe domeinen. Maar dan ook twee domeinen waar we heel blij mee zijn. Beide geheel nieuwe domeinen, we waren er dus op tijd bij – niet onbelangrijk. Domaine des Buis uit de Aveyron was de eerste: de jonge Pauline Broqua maakt daar ongemeen lekkere vins de soifs van spannende druiven als de fer servadou. De tweede, en laatste van 2020: Domaine Belargus.

Belargus proefden we in Angers en zorgde bij ons meteen voor grote opwinding, zoiets moois én nieuws kom je echt bijna nooit tegen. Zo onbewogen mogelijk lieten we weten onder de indruk te zijn. De reactie daarop was vriendelijk, maar direct toehappen deden ze niet. Eind 2020 was het dan eindelijk zover, 9 maanden later, en kwam het eerste pallet onze kant op.

Belargus laat op geweldige wijze zien wat chenin vermag op de klassieke terroirs van de Anjou. We weten het natuurlijk al van Oosterlinck, van Mosse, van Bainbridge en van Hodgson, en Belargus bewijst het nu opnieuw: Anjou is het nieuwe Bourgogne. Wat een terroirs, en wat is chenin een ongelofelijke druif. Een gebied om goed in de gaten te houden, deze toppers zijn nu nog betaalbaar.

Belargus is het nieuwe domein van Ivan Massonnat, die eigenlijk bedacht had iets in de Bourgogne te gaan beginnen. Toen deed zich de mogelijkheid voor om samen te werken met lokale Anjou grootheid Jo Pithon, die niet meer de jongste is en geen volgende generatie klaar heeft staan om zijn domein over te nemen.

Voor Massonnat blijft de Bourgogne een bron van inspiratie: de kern van Belargus wordt gevormd door de bijzondere terroirs. Het bekendst zijn de wijngaarden van de appellation Quarts de Chaume Grand Cru. Behalve zoete wijn maakt Massonnat vooral ook droog wit van deze wijngaarden, en dat levert rijke, complexe wijnen op die, ja, best wel indruk maken. In ieder geval op ons. Ook is er, stroomafwaarts, Savennières, met als 'hoogste' bezit de monopool Le Clos des Ruchères met z'n ondergrond van paarse schist. De Savennières zijn ranker, droger, eleganter dan de Anjou's. Hebben minder de vette wow-factor, maar dat hoeft ook niet. De adellijke, ingetogen Savennières hebben ook meer tijd nodig om tot volledige wasdom te komen.

De zoete Belargus zijn geestverruimend lekker. Veel wordt er niet gemaakt, rendementen zijn laag, en ze worden mede daarom vooral in halve flesjes verkocht, dan gaat het niet zo hard.

Informatie over het domein

Omvang domein 24 hectare
Eigenaar Ivan Massonnat
Wijnmaker Adrien Moreau (wijnmaker) en Amaury Chartier (wijngaard)
Adviseur Jo Pithon (voormalig eigenaar) en Guy Bossard (biodynamie)
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon