Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Domaine Belargus Layon 2018

Coteaux du Layon

Op voorraad

Snel Overzicht

Layon valt met z'n 102 gram restsuiker nèt buiten de categorie moelleux, en toch zit deze makkelijke drinkbare cuvée samen met de Écharderie tussen het droge werk en de twee liquoreuze wijnen van Belargus. Afkomstig van wijngaarden Clos des Bois en Clos des Douze, 6,5 hectare op een ondergrond van leisteen.
  • Prijs € 33,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 32,00 bij aantal van 6
 
  • Wijnsoort: wit
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Proefnotitie

Yohan Castaing, Decanter (2020) – A plot of almost 3ha, facing south-east, with a soil of schist, silts and pudding-stone. In 2018 25% of the production from Domaine Belargus was sweet wine. This Layon has aromatic balance for its notes of pineapple, apricot and honey. Racy acidity on the palate brings focus and energy and gives it admirable clarity and precision. Fresh and delicious. Drinking Window 2030 - 2050." 92/100

Chris Kissack, Winedoctor (2020) – "It’s not a typo; the entry-level cuvée from this appellation is simply named ‘Layon’, hence the duplication. It is a blend of multiple parcels in the Coteaux du Layon appellation, in the communes of Beaulieu-sur-Layon, Saint-Lambert-du-Lattay and Saint-Aubin-de-Luigné. There are 6.51 hectares all told, of varying aspects and slopes. With 106 g/l residual sugar, it is centrifuged to stop the fermentation but also receives a small dose of sulphites before being bottled relatively early compared to the other sweet wines. Aromatically it is very expressive, in a pure and precise style, with scents of grilled orange slices and almond pastry. The palate has a charming presence, very harmonious and no less pure in style than the nose, with caramelised orange, praline and desiccated fruits. Very drinkable, showing a delicate but elegant poise, focused and high class." 93/100

Aanvullende Informatie

Drinken bij de borrel, appeltaart, clafoutis
Drinkjaren nu tot ongeveer 2032
Biologisch ja, biodynamisch
Druivensoort(en) chenin blanc (100%)

Details

Het coronajaar 2020 was niet het jaar van de vele nieuwe wijnen op onze lijst. Hoefde ook niet want we zitten ruim in de gave domeinen, maar het kon vooral niet want we zijn het jaar maar 1 keer op wijnreis geweest. Begin februari in de Loire. Corona was toen nog iets kleins waar niemand het over had, en de proeverijen in Angers en Saumur barstten nog ouderwets uit hun voegen.

Onze 'score' voor 2020 is uitgekomen op twee nieuwe domeinen. Maar dan ook twee domeinen waar we heel blij mee zijn. Beide geheel nieuwe domeinen, we waren er dus op tijd bij – niet onbelangrijk. Domaine des Buis uit de Aveyron was de eerste: de jonge Pauline Broqua maakt daar ongemeen lekkere vins de soifs van spannende druiven als de fer servadou. De tweede, en laatste van 2020: Domaine Belargus.

Belargus proefden we in Angers en zorgde bij ons meteen voor grote opwinding, zoiets moois én nieuws kom je echt bijna nooit tegen. Zo onbewogen mogelijk lieten we weten onder de indruk te zijn. De reactie daarop was vriendelijk, maar direct toehappen deden ze niet. Eind 2020 was het dan eindelijk zover, 9 maanden later, en kwam het eerste pallet onze kant op.

Belargus laat op geweldige wijze zien wat chenin vermag op de klassieke terroirs van de Anjou. We weten het natuurlijk al van Oosterlinck, van Mosse, van Bainbridge en van Hodgson, en Belargus bewijst het nu opnieuw: Anjou is het nieuwe Bourgogne. Wat een terroirs, en wat is chenin een ongelofelijke druif. Een gebied om goed in de gaten te houden, deze toppers zijn nu nog betaalbaar.

Belargus is het nieuwe domein van Ivan Massonnat, die eigenlijk bedacht had iets in de Bourgogne te gaan beginnen. Toen deed zich de mogelijkheid voor om samen te werken met lokale Anjou grootheid Jo Pithon, die niet meer de jongste is en geen volgende generatie klaar heeft staan om zijn domein over te nemen.

Voor Massonnat blijft de Bourgogne een bron van inspiratie: de kern van Belargus wordt gevormd door de bijzondere terroirs. Het bekendst zijn de wijngaarden van de appellation Quarts de Chaume Grand Cru. Behalve zoete wijn maakt Massonnat vooral ook droog wit van deze wijngaarden, en dat levert rijke, complexe wijnen op die, ja, best wel indruk maken. In ieder geval op ons. Ook is er, stroomafwaarts, Savennières, met als 'hoogste' bezit de monopool Le Clos des Ruchères met z'n ondergrond van paarse schist. De Savennières zijn ranker, droger, eleganter dan de Anjou's. Hebben minder de vette wow-factor, maar dat hoeft ook niet. De adellijke, ingetogen Savennières hebben ook meer tijd nodig om tot volledige wasdom te komen.

De zoete Belargus zijn geestverruimend lekker. Veel wordt er niet gemaakt, rendementen zijn laag, en ze worden mede daarom vooral in halve flesjes verkocht, dan gaat het niet zo hard.

Informatie over het domein

Omvang domein 24 hectare
Eigenaar Ivan Massonnat
Wijnmaker Adrien Moreau (wijnmaker) en Amaury Chartier (wijngaard)
Adviseur Jo Pithon (voormalig eigenaar) en Guy Bossard (biodynamie)
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon