Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Domaine Belargus Quarts 2018

Quarts de Chaume Grand Cru

Uitverkocht

Snel Overzicht

Normale prijs €47 — De zoete Quarts van Belargus, van de beroemde - leisteen - "Les Quarts" binnen de appellation Quarts de Chaume Grand Cru. De hekkensluiter van de Belargus lineup, deze intense dessertwijn drinken we nog met de kleinkinderen. Microscopisch rendement van 12 hl/ha. Restsuiker een kleine 200 gram per liter.
€ 42,00
  • Wijnsoort: wit
  • Flesmaat: half flesje (37,5 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Proefnotitie

Yohan Castaing, Decanter (2020) – "South-facing plot on pudding-stone bedrock. More gingerbread than Les Rouères, Les Quarts displays right from the first whiff all its power and complexity. Density and energy join forces for a full, unctuous wine with significant ageing potential. Superb. Drinking Window 2030 - 2060." 95/100

Chris Kissack, Winedoctor (2020) – "One of two cuvées currently made available in this appellation, this comes from 3.08 hectares of vines planted on schist with a south-facing slope of 10% to 20%. The team filled several barrels ranging from new to a few years old, and this is a sample from a new barrel. The nose is simply huge and well-toasted, loaded with scented vanillin lactones, carrying rich scents of dried fruits especially dried fig. I find the same character on the palate, the oak showing quite strongly, but it soon opens up to release the fruit as it fills out on the palate. It presents seams of dried fruits, dried figs, dates and raisins, with a soft and slightly chalky phenolic backbone, and the requisite acidity. I think there is fine potential here but it is a bit difficult to predict from this limited oak-dominated sample." 94-96/100

Aanvullende Informatie

Drinken bij tarte tatin, citroen meringue, abrikozentaart, blauwe kaas
Drinkjaren 2025 - 2050
Biologisch ja, biodynamisch
Druivensoort(en) chenin blanc (100%)

Details

Het coronajaar 2020 was niet het jaar van de vele nieuwe wijnen op onze lijst. Hoefde ook niet want we zitten ruim in de gave domeinen, maar het kon vooral niet want we zijn het jaar maar 1 keer op wijnreis geweest. Begin februari in de Loire. Corona was toen nog iets kleins waar niemand het over had, en de proeverijen in Angers en Saumur barstten nog ouderwets uit hun voegen.

Onze 'score' voor 2020 is uitgekomen op twee nieuwe domeinen. Maar dan ook twee domeinen waar we heel blij mee zijn. Beide geheel nieuwe domeinen, we waren er dus op tijd bij – niet onbelangrijk. Domaine des Buis uit de Aveyron was de eerste: de jonge Pauline Broqua maakt daar ongemeen lekkere vins de soifs van spannende druiven als de fer servadou. De tweede, en laatste van 2020: Domaine Belargus.

Belargus proefden we in Angers en zorgde bij ons meteen voor grote opwinding, zoiets moois én nieuws kom je echt bijna nooit tegen. Zo onbewogen mogelijk lieten we weten onder de indruk te zijn. De reactie daarop was vriendelijk, maar direct toehappen deden ze niet. Eind 2020 was het dan eindelijk zover, 9 maanden later, en kwam het eerste pallet onze kant op.

Belargus laat op geweldige wijze zien wat chenin vermag op de klassieke terroirs van de Anjou. We weten het natuurlijk al van Oosterlinck, van Mosse, van Bainbridge en van Hodgson, en Belargus bewijst het nu opnieuw: Anjou is het nieuwe Bourgogne. Wat een terroirs, en wat is chenin een ongelofelijke druif. Een gebied om goed in de gaten te houden, deze toppers zijn nu nog betaalbaar.

Belargus is het nieuwe domein van Ivan Massonnat, die eigenlijk bedacht had iets in de Bourgogne te gaan beginnen. Toen deed zich de mogelijkheid voor om samen te werken met lokale Anjou grootheid Jo Pithon, die niet meer de jongste is en geen volgende generatie klaar heeft staan om zijn domein over te nemen.

Voor Massonnat blijft de Bourgogne een bron van inspiratie: de kern van Belargus wordt gevormd door de bijzondere terroirs. Het bekendst zijn de wijngaarden van de appellation Quarts de Chaume Grand Cru. Behalve zoete wijn maakt Massonnat vooral ook droog wit van deze wijngaarden, en dat levert rijke, complexe wijnen op die, ja, best wel indruk maken. In ieder geval op ons. Ook is er, stroomafwaarts, Savennières, met als 'hoogste' bezit de monopool Le Clos des Ruchères met z'n ondergrond van paarse schist. De Savennières zijn ranker, droger, eleganter dan de Anjou's. Hebben minder de vette wow-factor, maar dat hoeft ook niet. De adellijke, ingetogen Savennières hebben ook meer tijd nodig om tot volledige wasdom te komen.

De zoete Belargus zijn geestverruimend lekker. Veel wordt er niet gemaakt, rendementen zijn laag, en ze worden mede daarom vooral in halve flesjes verkocht, dan gaat het niet zo hard.

Informatie over het domein

Omvang domein 24 hectare
Eigenaar Ivan Massonnat
Wijnmaker Adrien Moreau (wijnmaker) en Amaury Chartier (wijngaard)
Adviseur Jo Pithon (voormalig eigenaar) en Guy Bossard (biodynamie)
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon