Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Domaine Belargus Quarts sec 2018

Anjou

Op voorraad

Snel Overzicht

Normale prijs €59 — Veel leuke nerd-feitjes die we graag vermelden staan bij Belargus mooi op het vooretiket, hoe fijn is dat. Quarts is een droge chenin van de wijngaard "Les Quarts" gelegen is in de Quarts de Chaume Grand Cru appellation, net zoals het geval is bij de droge Rouères. Maar waar de Rouères zich vooral tegoed doet aan puddingsteen wortelt de Quarts op leisteen.
  • Prijs € 55,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 52,00 bij aantal van 6
 
  • Wijnsoort: wit
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Proefnotitie

Yohan Castaing, Decanter (2020) – "Les Quarts is a parcel of 3ha in the heart of the Quarts de Chaume appellation, and gives its name to the appellation. Ivan Massonnat now produces dry white wines here. Loam and clay soil on schists. This comes from a vineyard on pure schist in the historic centre of the Quarts-de-Chaume appellation, whose name derives from it. Richly textured but with underlying tension and a delicate finish. Lovely notes of menthol and aniseed. What is so remarkable about this superb wine is how its density deploys into a sensation of vibrant verticality. Drinking Window 2025 – 2035." 93/100

Chris Kissack, Winedoctor (2020) – "One of a series of dry wines from within the Quarts de Chaume zone, this originates from Les Quarts, where the soils lie over schist, and the slope ranges from 10% to 20%. This is a serious step up from Ronceray and Rouères (the fourth cuvée, Veau, was not produced in this inaugural vintage), with an intense nose, focused and mineral, laser-like in its quality and definition, searing with the smoky and pungent scents of citrus and ripe orchard fruits. There is great harmony on the palate, where the wines shows energy and freshness, a tense and very correct style, supporting supple, polished and medium-bodied fruit. A fragrant style overall, charming, with a great, defined, upright energy. A long, minerally and defined finish, with brilliant lift and precision. Fabulous." 94-96/100

Aanvullende Informatie

Drinken bij geroosterde kreeft, kalfszwezerik met truffel, ziltige kazen
Drinkjaren 2022 - 2033
Biologisch ja, biodynamisch
Druivensoort(en) chenin blanc (100%)

Details

Het coronajaar 2020 was niet het jaar van de vele nieuwe wijnen op onze lijst. Hoefde ook niet want we zitten ruim in de gave domeinen, maar het kon vooral niet want we zijn het jaar maar 1 keer op wijnreis geweest. Begin februari in de Loire. Corona was toen nog iets kleins waar niemand het over had, en de proeverijen in Angers en Saumur barstten nog ouderwets uit hun voegen.

Onze 'score' voor 2020 is uitgekomen op twee nieuwe domeinen. Maar dan ook twee domeinen waar we heel blij mee zijn. Beide geheel nieuwe domeinen, we waren er dus op tijd bij – niet onbelangrijk. Domaine des Buis uit de Aveyron was de eerste: de jonge Pauline Broqua maakt daar ongemeen lekkere vins de soifs van spannende druiven als de fer servadou. De tweede, en laatste van 2020: Domaine Belargus.

Belargus proefden we in Angers en zorgde bij ons meteen voor grote opwinding, zoiets moois én nieuws kom je echt bijna nooit tegen. Zo onbewogen mogelijk lieten we weten onder de indruk te zijn. De reactie daarop was vriendelijk, maar direct toehappen deden ze niet. Eind 2020 was het dan eindelijk zover, 9 maanden later, en kwam het eerste pallet onze kant op.

Belargus laat op geweldige wijze zien wat chenin vermag op de klassieke terroirs van de Anjou. We weten het natuurlijk al van Oosterlinck, van Mosse, van Bainbridge en van Hodgson, en Belargus bewijst het nu opnieuw: Anjou is het nieuwe Bourgogne. Wat een terroirs, en wat is chenin een ongelofelijke druif. Een gebied om goed in de gaten te houden, deze toppers zijn nu nog betaalbaar.

Belargus is het nieuwe domein van Ivan Massonnat, die eigenlijk bedacht had iets in de Bourgogne te gaan beginnen. Toen deed zich de mogelijkheid voor om samen te werken met lokale Anjou grootheid Jo Pithon, die niet meer de jongste is en geen volgende generatie klaar heeft staan om zijn domein over te nemen.

Voor Massonnat blijft de Bourgogne een bron van inspiratie: de kern van Belargus wordt gevormd door de bijzondere terroirs. Het bekendst zijn de wijngaarden van de appellation Quarts de Chaume Grand Cru. Behalve zoete wijn maakt Massonnat vooral ook droog wit van deze wijngaarden, en dat levert rijke, complexe wijnen op die, ja, best wel indruk maken. In ieder geval op ons. Ook is er, stroomafwaarts, Savennières, met als 'hoogste' bezit de monopool Le Clos des Ruchères met z'n ondergrond van paarse schist. De Savennières zijn ranker, droger, eleganter dan de Anjou's. Hebben minder de vette wow-factor, maar dat hoeft ook niet. De adellijke, ingetogen Savennières hebben ook meer tijd nodig om tot volledige wasdom te komen.

De zoete Belargus zijn geestverruimend lekker. Veel wordt er niet gemaakt, rendementen zijn laag, en ze worden mede daarom vooral in halve flesjes verkocht, dan gaat het niet zo hard.

Informatie over het domein

Omvang domein 24 hectare
Eigenaar Ivan Massonnat
Wijnmaker Adrien Moreau (wijnmaker) en Amaury Chartier (wijngaard)
Adviseur Jo Pithon (voormalig eigenaar) en Guy Bossard (biodynamie)
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon