Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Domaine Belargus Ronceray 2018

Anjou

Op voorraad

Snel Overzicht

Het vlaggenschip van Belargus, het werkpaard. Droge maar uitbundige Chenin van de beroemde terroirs voor zoete wijn: Quarts de Chaume en aangrenzende wijngaarden. Zeven wijngaarden, 4,44 hectare op zuidhellingen van 10-20%, beplant tussen 1979 en 2008. Mineraal en intens, de eerste Belargus om te ontdekken – en vast niet de laatste.
  • Prijs € 33,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 32,00 bij aantal van 6
 
  • Wijnsoort: wit
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Proefnotitie

Via WhatsApp: Margot Los, De Klepel: "Echt geweldig [...] Goed gevonden!" en Harold Hamersma: "GEWELDIGE WIJN!"

Xavier Auerbach 28 januari 2021: "Inaugural vintage. Rich and complex nose, beautiful definition; generous attack, precise and linear palate, minerally intensity, great acidic drive; finishes long, tight and complete. It’s not easy to put its finesse into words, but this is dry Anjou Chenin Blanc at its finest." 93

Yohan Castaing, Decanter (2020) – "Ronceray is the most important cuvée of the estate and extends over more than 4ha on clay, schist, sandstone and pudding-stone soils. Pear, spices, flowers, menthol, a mouthfeel of roundness but with remarkable vibrancy on the mid-palate and then a light-footed finish. A fresh, complex Anjou white that has rectitude and precision. Drinking Window 2021 – 2028." 92/100

Chris Kissack, Winedoctor (2020) – "This is a blend from all the parcels on the Butte de Chaume, 4.4 hectares of vines in total, planted on soils marked by schist and sandstone, or probably schiste-gréseux to be more precise. It was bottled in December 2019. Compared to the preceding wines, the two cuvées from Savennières, this displays a slightly richer and broader style on the nose, showing the charged mineral energy of the terroir. The palate continues this theme of energy, shimmering with a floral and quartzy vivacity, and with a focused substance which more than lives up to the breadth suggested aromatically. Charming, fresh and nicely polished, with deliciously confident vigour through the finish of the wine. It has length too." 93/100

Aanvullende Informatie

Drinken bij vette witvis (zeeduivel, heilbot), kalfsvlees
Drinkjaren nu tot ongeveer 2028
Biologisch ja, biodynamisch
Druivensoort(en) chenin blanc (100%)

Details

Het coronajaar 2020 was niet het jaar van de vele nieuwe wijnen op onze lijst. Hoefde ook niet want we zitten ruim in de gave domeinen, maar het kon vooral niet want we zijn het jaar maar 1 keer op wijnreis geweest. Begin februari in de Loire. Corona was toen nog iets kleins waar niemand het over had, en de proeverijen in Angers en Saumur barstten nog ouderwets uit hun voegen.

Onze 'score' voor 2020 is uitgekomen op twee nieuwe domeinen. Maar dan ook twee domeinen waar we heel blij mee zijn. Beide geheel nieuwe domeinen, we waren er dus op tijd bij – niet onbelangrijk. Domaine des Buis uit de Aveyron was de eerste: de jonge Pauline Broqua maakt daar ongemeen lekkere vins de soifs van spannende druiven als de fer servadou. De tweede, en laatste van 2020: Domaine Belargus.

Belargus proefden we in Angers en zorgde bij ons meteen voor grote opwinding, zoiets moois én nieuws kom je echt bijna nooit tegen. Zo onbewogen mogelijk lieten we weten onder de indruk te zijn. De reactie daarop was vriendelijk, maar direct toehappen deden ze niet. Eind 2020 was het dan eindelijk zover, 9 maanden later, en kwam het eerste pallet onze kant op.

Belargus laat op geweldige wijze zien wat chenin vermag op de klassieke terroirs van de Anjou. We weten het natuurlijk al van Oosterlinck, van Mosse, van Bainbridge en van Hodgson, en Belargus bewijst het nu opnieuw: Anjou is het nieuwe Bourgogne. Wat een terroirs, en wat is chenin een ongelofelijke druif. Een gebied om goed in de gaten te houden, deze toppers zijn nu nog betaalbaar.

Belargus is het nieuwe domein van Ivan Massonnat, die eigenlijk bedacht had iets in de Bourgogne te gaan beginnen. Toen deed zich de mogelijkheid voor om samen te werken met lokale Anjou grootheid Jo Pithon, die niet meer de jongste is en geen volgende generatie klaar heeft staan om zijn domein over te nemen.

Voor Massonnat blijft de Bourgogne een bron van inspiratie: de kern van Belargus wordt gevormd door de bijzondere terroirs. Het bekendst zijn de wijngaarden van de appellation Quarts de Chaume Grand Cru. Behalve zoete wijn maakt Massonnat vooral ook droog wit van deze wijngaarden, en dat levert rijke, complexe wijnen op die, ja, best wel indruk maken. In ieder geval op ons. Ook is er, stroomafwaarts, Savennières, met als 'hoogste' bezit de monopool Le Clos des Ruchères met z'n ondergrond van paarse schist. De Savennières zijn ranker, droger, eleganter dan de Anjou's. Hebben minder de vette wow-factor, maar dat hoeft ook niet. De adellijke, ingetogen Savennières hebben ook meer tijd nodig om tot volledige wasdom te komen.

De zoete Belargus zijn geestverruimend lekker. Veel wordt er niet gemaakt, rendementen zijn laag, en ze worden mede daarom vooral in halve flesjes verkocht, dan gaat het niet zo hard.

Informatie over het domein

Omvang domein 24 hectare
Eigenaar Ivan Massonnat
Wijnmaker Adrien Moreau (wijnmaker) en Amaury Chartier (wijngaard)
Adviseur Jo Pithon (voormalig eigenaar) en Guy Bossard (biodynamie)
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon