Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Domaine Belargus Rouères 2018

Quarts de Chaume Grand Cru

Op voorraad

Snel Overzicht

Normale prijs €47 — Rouères en Quarts zijn de 2 liquoreux die de lineup afsluiten. Dit is dessertwijn met een geweldige frisheid en lichtheid. Dit danst, en Chris Kissack kan er maar geen genoeg van krijgen. Zie ook het verhaal bij de droge Rouères: de druiven voor deze toetjeswijn voeden zich op heus pudding-zandsteen uit het Carboon, wat wil je nog meer.
€ 42,00
 
  • Wijnsoort: wit
  • Flesmaat: half flesje (37,5 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Proefnotitie

Yohan Castaing, Decanter (2020) – "South-east facing plot on pudding-stone with 200g/l of residual sugar. Another wine produced from a special type of soil with pudding-stones that tends to result in powerful but not heavy wines. Aromas of quince, candied pineapple, apricot leap from the glass while maintaining remarkable precision. Density and balance. Sugars present but not overwhelming. Great ageing potential. Drinking Window 2030 - 2050" 97/100

Chris Kissack, Winedoctor (2020) – "This cuvées comes from the parcel Les Rouères in Quarts de Chaume, which has an incline of 10% to 30% and a terroir of puddingstone and sandstone. I find less oaky influence here, the aromatic profile rich in desiccated fruits, with raisin, toast, fig and date, with a fine mineral backbone for support in place of the oak seen in Les Quarts, despite the fact this sample was drawn from a new 400-litre barrel. The palate comes across as considerably more expressive, rich and characterful, displaying a broad sweetness with grip and substance and a dried fruit concentration, all wrapped up in a fine-boned mineral substance and fresh acidity. Very convincing, bold and broad, but poised and energetic, with great balance. This has the makings of a truly great Quarts de Chaume. On this tasting I prefer this to the cuvée Quarts, the opposite of my original findings, but final judgement will of course be reserved until the wines are in bottle." 96-98/100

Aanvullende Informatie

Drinken bij tarte tatin, citroen meringue, abrikozentaart, blauwe kaas
Drinkjaren 2025 - 2045
Biologisch ja, biodynamisch
Druivensoort(en) chenin blanc (100%)

Details

Het coronajaar 2020 was niet het jaar van de vele nieuwe wijnen op onze lijst. Hoefde ook niet want we zitten ruim in de gave domeinen, maar het kon vooral niet want we zijn het jaar maar 1 keer op wijnreis geweest. Begin februari in de Loire. Corona was toen nog iets kleins waar niemand het over had, en de proeverijen in Angers en Saumur barstten nog ouderwets uit hun voegen.

Onze 'score' voor 2020 is uitgekomen op twee nieuwe domeinen. Maar dan ook twee domeinen waar we heel blij mee zijn. Beide geheel nieuwe domeinen, we waren er dus op tijd bij – niet onbelangrijk. Domaine des Buis uit de Aveyron was de eerste: de jonge Pauline Broqua maakt daar ongemeen lekkere vins de soifs van spannende druiven als de fer servadou. De tweede, en laatste van 2020: Domaine Belargus.

Belargus proefden we in Angers en zorgde bij ons meteen voor grote opwinding, zoiets moois én nieuws kom je echt bijna nooit tegen. Zo onbewogen mogelijk lieten we weten onder de indruk te zijn. De reactie daarop was vriendelijk, maar direct toehappen deden ze niet. Eind 2020 was het dan eindelijk zover, 9 maanden later, en kwam het eerste pallet onze kant op.

Belargus laat op geweldige wijze zien wat chenin vermag op de klassieke terroirs van de Anjou. We weten het natuurlijk al van Oosterlinck, van Mosse, van Bainbridge en van Hodgson, en Belargus bewijst het nu opnieuw: Anjou is het nieuwe Bourgogne. Wat een terroirs, en wat is chenin een ongelofelijke druif. Een gebied om goed in de gaten te houden, deze toppers zijn nu nog betaalbaar.

Belargus is het nieuwe domein van Ivan Massonnat, die eigenlijk bedacht had iets in de Bourgogne te gaan beginnen. Toen deed zich de mogelijkheid voor om samen te werken met lokale Anjou grootheid Jo Pithon, die niet meer de jongste is en geen volgende generatie klaar heeft staan om zijn domein over te nemen.

Voor Massonnat blijft de Bourgogne een bron van inspiratie: de kern van Belargus wordt gevormd door de bijzondere terroirs. Het bekendst zijn de wijngaarden van de appellation Quarts de Chaume Grand Cru. Behalve zoete wijn maakt Massonnat vooral ook droog wit van deze wijngaarden, en dat levert rijke, complexe wijnen op die, ja, best wel indruk maken. In ieder geval op ons. Ook is er, stroomafwaarts, Savennières, met als 'hoogste' bezit de monopool Le Clos des Ruchères met z'n ondergrond van paarse schist. De Savennières zijn ranker, droger, eleganter dan de Anjou's. Hebben minder de vette wow-factor, maar dat hoeft ook niet. De adellijke, ingetogen Savennières hebben ook meer tijd nodig om tot volledige wasdom te komen.

De zoete Belargus zijn geestverruimend lekker. Veel wordt er niet gemaakt, rendementen zijn laag, en ze worden mede daarom vooral in halve flesjes verkocht, dan gaat het niet zo hard.

Informatie over het domein

Omvang domein 24 hectare
Eigenaar Ivan Massonnat
Wijnmaker Adrien Moreau (wijnmaker) en Amaury Chartier (wijngaard)
Adviseur Jo Pithon (voormalig eigenaar) en Guy Bossard (biodynamie)
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon