Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Domaine Belargus Rouères sec 2018

Anjou

Uitverkocht

Snel Overzicht

Normale prijs €59 — Dit is de droge Rouères. Van het beroemde Quarts de Chaume Grand Cru terroir – Belargus maakt ook een zoete Rouères. Uitbundige chenin van 2,96 hectare leem plus klei op carboon zandsteen waarin ronde kiezels. Naar analogie van een toetje worden dit pudding-stenen genoemd (of het geheel wordt pudding-zandsteen genoemd). Hoe dan ook, de chenin smult van dit terroir.
  • Prijs € 55,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 52,00 bij aantal van 6
  • Wijnsoort: wit
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Proefnotitie

Yohan Castaing, Decanter (2020) – "This is produced from a special type of soil with pudding stones, which makes for powerful wines. A complex nose – floral, gentian and spices – for this racy yet fleshy, dense wine. The texture is superb, with a succulent roundness, some beguiling bitterness and an overall precision and impressive freshness with a menthol flourish. Great ageing potential. Drinking Window 2025 – 2035." 93/100

Chris Kissack, Winedoctor (2020) – "This cuvée is sourced from Les Rouères, one of the domaine’s parcels in the Quarts de Chaume zone, where the slope ranges from 10% to 30%. The 2.96 hectares of vines are planted on warm soils over conglomerate rocks known as poudingue, or puddingstone. At the time of tasting this was still in élevage, this sample drawn from a ten-year-old barrel. It has a focused nose, elegant with notes of elderflower and an effusive minerality suggested. There follows great harmony on the palate, fresh and charming, again full of convincing minerality here, with no real impact from the oak. The middle shows focused and tightly expressed energy with lots of vivacious acidity, wrapping up a core of peach and mirabelle fruits. Really nice potential here." 93-95/100

Aanvullende Informatie

Drinken bij oosterse gerechten, wild, kaas (comté)
Drinkjaren 2022 - 2033
Biologisch ja, biodynamisch
Druivensoort(en) chenin blanc (100%)

Details

Het coronajaar 2020 was niet het jaar van de vele nieuwe wijnen op onze lijst. Hoefde ook niet want we zitten ruim in de gave domeinen, maar het kon vooral niet want we zijn het jaar maar 1 keer op wijnreis geweest. Begin februari in de Loire. Corona was toen nog iets kleins waar niemand het over had, en de proeverijen in Angers en Saumur barstten nog ouderwets uit hun voegen.

Onze 'score' voor 2020 is uitgekomen op twee nieuwe domeinen. Maar dan ook twee domeinen waar we heel blij mee zijn. Beide geheel nieuwe domeinen, we waren er dus op tijd bij – niet onbelangrijk. Domaine des Buis uit de Aveyron was de eerste: de jonge Pauline Broqua maakt daar ongemeen lekkere vins de soifs van spannende druiven als de fer servadou. De tweede, en laatste van 2020: Domaine Belargus.

Belargus proefden we in Angers en zorgde bij ons meteen voor grote opwinding, zoiets moois én nieuws kom je echt bijna nooit tegen. Zo onbewogen mogelijk lieten we weten onder de indruk te zijn. De reactie daarop was vriendelijk, maar direct toehappen deden ze niet. Eind 2020 was het dan eindelijk zover, 9 maanden later, en kwam het eerste pallet onze kant op.

Belargus laat op geweldige wijze zien wat chenin vermag op de klassieke terroirs van de Anjou. We weten het natuurlijk al van Oosterlinck, van Mosse, van Bainbridge en van Hodgson, en Belargus bewijst het nu opnieuw: Anjou is het nieuwe Bourgogne. Wat een terroirs, en wat is chenin een ongelofelijke druif. Een gebied om goed in de gaten te houden, deze toppers zijn nu nog betaalbaar.

Belargus is het nieuwe domein van Ivan Massonnat, die eigenlijk bedacht had iets in de Bourgogne te gaan beginnen. Toen deed zich de mogelijkheid voor om samen te werken met lokale Anjou grootheid Jo Pithon, die niet meer de jongste is en geen volgende generatie klaar heeft staan om zijn domein over te nemen.

Voor Massonnat blijft de Bourgogne een bron van inspiratie: de kern van Belargus wordt gevormd door de bijzondere terroirs. Het bekendst zijn de wijngaarden van de appellation Quarts de Chaume Grand Cru. Behalve zoete wijn maakt Massonnat vooral ook droog wit van deze wijngaarden, en dat levert rijke, complexe wijnen op die, ja, best wel indruk maken. In ieder geval op ons. Ook is er, stroomafwaarts, Savennières, met als 'hoogste' bezit de monopool Le Clos des Ruchères met z'n ondergrond van paarse schist. De Savennières zijn ranker, droger, eleganter dan de Anjou's. Hebben minder de vette wow-factor, maar dat hoeft ook niet. De adellijke, ingetogen Savennières hebben ook meer tijd nodig om tot volledige wasdom te komen.

De zoete Belargus zijn geestverruimend lekker. Veel wordt er niet gemaakt, rendementen zijn laag, en ze worden mede daarom vooral in halve flesjes verkocht, dan gaat het niet zo hard.

Informatie over het domein

Omvang domein 24 hectare
Eigenaar Ivan Massonnat
Wijnmaker Adrien Moreau (wijnmaker) en Amaury Chartier (wijngaard)
Adviseur Jo Pithon (voormalig eigenaar) en Guy Bossard (biodynamie)
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon