Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Domaine Benastra blanc Gneiss 2020

Saint-Paul-de-Fenouillet

Op voorraad

Snel Overzicht

Een aangenaam frisse blend van zuidelijke druiven. Begint ingetogen en opent zich daarna subtiel en zuiver. Zullen weinig mensen tegen in opstand komen. Kans is groter dat ze nog eens bijschenken.
  • Prijs € 19,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 18,00 bij aantal van 6
 
  • Wijnsoort: wit
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Proefnotitie

Op een doordeweekse donderdag in januari 2022 in de opslag, de Gneiss 2019 (12,5% alc.): "Rank kruidig in de neus. Liefelijk op de tong. Wat een fijne wijn. Hadden we wat kaas bij moeten hebben. We drinken 'm niet te koud waardoor ie lekker zacht is, en mooi open overkomt."

Perswijn maart/april 2020 over Benastra blanc 2018: "geel fruit, abrikoos, licht kruidig, vulling, sap, balans, verleidelijk, lengte", voert met 4,5 sterren de lijst voor witte Côtes Catalanes IGP aan.

Harold Hamersma over jaargang 2016, De Grote Hamersma 2019: "Zuidwijn waarop de importeur getipt werd door Toby Bainbridge, nota bene een van zijn Loire-producenten. Na een loodzware dag met nog zwaardere wijnen tijdens een proeverij in Angers schoven Bainbridge en hij aan voor een hapje op Domaine Benastra. ‘You will like this,’ werd er beloofd terwijl er een glas van deze blanc werd ingeschoven. Aldus werd er niet veel later een nieuwe producent aan het Bolomey-assortiment toegevoegd. Dankzij een startschot dat werd gegeven door deze blend. Doordrinkbaar in plaats van nadrukkelijk. Fris in plaats van vragend. Van een verkwikkende, eigenzinnige, lichtvoetige kruidigheid. Gedroogde vruchten op een linoleumvloer. Koele Pyreneeënwind door openstaande deuren en ramen." 9

Aanvullende Informatie

Drinken bij gebakken rode mul of heilbot, gebraden konijn
Drinkjaren nu tot ongeveer 2027
Biologisch ja, naturel
Druivensoort(en) Macabeu, Grenache Blanc, Grenache Gris, Marsanne

Details

Op bezoek bij wijnboer én vriend Toby Bainbridge kregen wij tijdens de avondmaaltijd een glas Benastra La Petite Soeur toegeschoven. “You’ll like this”, verzekerde hij ons na een dag loodzware, stugge zuidelijke wijnen proeven bij Renaissance in Angers. Gelijk had hij! We waren op zoek naar exact zo’n wijn. Soepel, sappig en doordrenkt met ontspannen kruiden.

Domaine Benastra is een nog jong domein gelegen in de Pyrénées-Orientales (waar de wijnen zijn onderverdeeld in appellations Côtes du Roussillon en Côtes Catalanes). Eigenaar Joseph Paillé, collega-vriend van eerdergenoemde Toby Bainbridge komt ook uit de Loire streek, maar wilde hier zijn natuurlijke wijn gaan maken. Zijn noordelijke afkomst is terug te vinden in zijn wijnen. Ze zijn stuk voor stuk makkelijk doordrinkbaar met het fruit vooraan.

JKvW

Informatie over het domein

Omvang domein 12 hectare
Eigenaar Joseph Paillé
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon