Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Domaine Bruno Bienaimé Trousseau 2018

Saint-Lamain

Op voorraad

Snel Overzicht

Eind 2020, de eerste rode Bienaimé is binnen. Al even onvindbaar als de beide witte 2018's. Maar dat krijg je bij een productie van 1300 flessen. En oplettende sommeliers wereldwijd die hun flessen proberen veilig te stellen. Omdat wij er ongewoon vroeg bij waren hebben we over onze allocatie niet te klagen. Geef deze wijn tijd en lucht!
€ 44,00
 
  • Wijnsoort: rood
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Proefnotitie

De jonge Bruno werkt zoals het in vroegere tijden ging. De druiven zijn handmatig ontsteld, en daarna onder de voet gelopen ter kneuzing. Het goede nieuws is dat Bruno een frisse jongeman is, en zijn vriendin evengoed, en ook nog eens knap. Dat maakt het plaatje mooi. De inweking duurt 15 dagen, waarna Bruno het sap van vrije afloop en het geperste sap samenvoegt tot... precies wat hij zoekt. Vervolgens begint het lange rijpen, 2 jaar op oude vaten. Net als de savagnin krijgt de trousseau 10 mg/L sulfiet mee voor de stabiliteit en precisie. Op 31 juli 2020, tegelijk met de Savagnin, vond de botteling plaats.

Xavier Auerbach, 25 maart 2021: "Bottle No. 356 from 1,303 bottles produced. From the parcels “Aux Chauffaux” and “Vignes de Cour”, manual harvest, natural fermentation, 15 days maceration, 12.6% ABV, bottled unfiltered after two years in wood on 31 July 2020. Decanted to blow off a hint of funk. Lots of minerally energy but also very tight, much better on the second day. Pure and precise, crushed red berries, field flowers and roses, silky-smooth texture, percaline tannins, very good resonance and length. An almost shy wine, should develop beautifully 2025-2035." 92

Aanvullende Informatie

Drinken bij Rood vlees. Eendenborst. Varkenspoot.
Drinkjaren 2023 - 2030
Biologisch ja, naturel
Druivensoort(en) trousseau (100%)

Details

Twee jaar na ons eerste bezoek aan Bruno Bienaimé kwamen de eerste flessen binnen: een batch van 120 flessen Chardonnay, c'est tout.

Ergens in 2016 hoorden we dat Bruno zijn eigen domein ging starten in de Jura. We kenden hem als de rechterhand van Vincent Laval, in de Champagne een zeer vooraanstaande biologisch werkende producent. Want al sinds 1971, en op een wijze die zonder overdrijven compromisloos kan worden genoemd. Van deze bijzondere man heeft Bruno het vak geleerd. Dus toen we hoorden dat hij voor zichzelf begon hebben wij ons ogenblikkelijk heel vasthoudend opgedrongen.

Dat begon met een bezoek in het voorjaar van 2017 aan zijn toen nog wijn-loze domein. We dronken koffie en bezochten Bruno's wijngaarden waar het allemaal zou gaan gebeuren. Eenmaal terug in Nederland hebben we de maanden, de jaren, weggestreept, totdat we de wijn begin november 2019 in Parijs konden proeven. Ook zijn Pinot proefden we. Kopen konden we op dat moment alleen de Chardonnay, en dat hebben we met grote graagte gedaan. Parels als deze voegen we graag aan onze selectie toe!

Bienaimé maakt geen koopjes, waarom zou hij ook. Wat hij maakt is bijzonder. En bijzonder schaars. En ach, als je het vergelijkt met grote chardonnay uit het gebied ten oosten van de Jura (Bourgogne inderdaad) dan is het wel een koopje. De verwachting is dat de meeste flessen Bienaimé naar restaurants zullen gaan.

Informatie over het domein

Omvang domein 1,5 hectare
Eigenaar Bruno Bienaimé
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon