Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Domaine Danjou-Banessy Espurna 2015

Espira-de-l'Agly

Uitverkocht

Snel Overzicht

Dit is Cinsaut. Aangenaam. Jeempie wat een droom van een wijn. De Bourgogne associaties zijn verre van storend. Dit is geweldig, er is maar heel weinig van, en dan is het een geluk bij een ongeluk dat bijna niemand dit kent. Als u het niet koopt drinken we het zelf wel op.
  • Prijs € 54,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 53,00 bij aantal van 6
  • Wijnsoort: rood
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doos van 6 flessen

Proefnotitie

Dat dit in de neus aan Bourgogne doet denken vinden de broers Danjou niet erg. Dat zien ze eerder als compliment. (De wijn is ook transparant als een Bourgogne.) De neus, daar waren we. Subtiel verleidelijk, rijp, open haard in de buurt. Heerlijke snuffelwijn. En na de eerste slok weet je: dit ruikt niet alleen heel lekker, het smaakt ook heel lekker - op zich niet zo raar. Opnieuw vliegt de Bourgogne in het hoofd even voorbij. Delicaat spul, en dat uit het diepe zuiden. Zacht, licht hout, maar hout dat keurig z'n plaats weet. Super drinkbaar. En ja hoor, weer zo'n wijn die - mocht de twijfel om wat voor reden toeslaan - in een keer duidelijk maakt waarom een mens wijngek wordt, wijn gaat importeren en vervolgens de godganse dag nergens anders meer mee bezig is, dan met wijn. Er zijn ook mensen die geen wijngek zijn, maar hoe dat komt weet ik niet.

Harold Hamersma 29 mei 2020: "Haast geboden voor dit geld? Zeker: maar 30 flessen mocht de importeur kopen. Droomcinsault. Terwijl dat solo toch gewoonlijk zo'n saaizeur is. Veelal slechts geschikt om flauwe zuidrosé van te maken dan wel een beetje volume te geven aan ander nabij rood. Veelal slechts goed genoeg om in flessen te stoppen met plopdop dan wel in een zelftap-containertje. Echter: Benoit en Sébastien besloten anders. Oude stokken, springlevend nog, koesteren en beloond worden. Rank, verfijnd, elegant, alert, kersenroom, snufje vanille. Zacht, rijp rood fruit, zo uit de eigen moestuin. Schoon, doordrinkbaar, gul. Mild zoet, fluisterende zuren. Ik wil je niet haasten maar nog maar 29 flessen..." 9+

Aanvullende Informatie

Drinken bij biefstuk, lamsschouder
Drinkjaren nu tot ongeveer 2030
Biologisch ja, naturel
Druivensoort(en) cinsaut (100%)

Details

Op Vivent les Vins Libres, een vin naturel proeverij in De Goudfazant proefden we in mei 2017 voor het eerst de wijnen van Danjou-Banessy. De broers Benoit & Sébastien gaven met aanstekelijk enthousiasme tekst en uitleg en we wisten meteen dat we met deze wijnen wilden gaan werken. De Danjou-Banessy brothers hebben een duidelijke visie: het maken van soepele, sprekende wijnen. Noem het “Bourgogne-stijl”, van de rijkdom van de Catalaanse bodem en zon. In tegenstelling tot veel soortgenoten uit het diepe Franse zuiden, die weleens hard aan kunnen komen, zijn de wijnen van Danjou-Banessy ranker en met meer precisie gemaakt en - weten we inmiddels uit ervaring - ze kunnen ook nog een tijdje weggelegd worden.

In februari 2018, tijdens een bezoek aan de wijngaarden bij Espira-de-l'Agly, werd de feestvreugde over dit domein nóg groter. Pa en opa werkten al jaar en dag biologisch: dit leverde ons een rit op langs mooie, pesticiden-vrije percelen door geheimzinnige bossen over kronkelende zandweggetjes. Hierbij leek elke wijngaard een afzonderlijk miniatuurwereldje op zich. De druiven, die vredig hangen aan oeroude wijnstokken, moeten hier worden afgekoeld en afgeschermd tegen teveel zon en wind. En dat wordt met veel liefde gedaan.

In de kelder laten Benoit & Sébastien de natuur zoveel mogelijk z’n werk doen. Er wordt slechts een klein beetje sulfiet gebruikt om de wijnen stabiel te maken. Resultaat: zo zuiver als de lucht in de Pyreneeën, het temperamentvolle karakter van de zon des zuiden en met monnikengeduld gemaakt.

JKvW

Informatie over het domein

Omvang domein 16 hectare
Eigenaar Benoit & Sébastien Danjou-Banessy
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon