Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Domaine de l'R, Chinon "Le Canal des Grands Pièces" 2017

Cravant-les-Côteaux

Uitverkocht

Snel Overzicht

"Le plaisir sans modération" zegt Frédéric Sigonneau over deze wijn. En Nicolaas Klei zegt: "het lekkerste exemplaar dat ik tot nu toe heb geproefd." Chinon op z'n vrolijkst! Biologisch, sappig en puur.
  • Prijs € 12,50 bij aantal van 1
  • Prijs € 11,50 bij aantal van 6
  • Wijnsoort: rood
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Proefnotitie

Nicolaas Klei in Elsevier (maart 2016): "En het lekkerste exemplaar dat ik tot nu toe heb geproefd komt van het Domaine de L'R, van Fréderic Sigonneau, een kleine, stevige jongeman met pretoogjes. Zelfs zijn serieuze cuvées, waaronder eentje van een wijngaard met 130 jaar oude stokken, hebben een vrolijke kant. Maar dé quintessence van chinon, van loire-rood, is zijn Le Canal des Grands Pièces."

Harold Hamersma , De Grote Hamersma 2019: "Een Franse wijnboer die eerst in het Spaanse Ribera del Duero heeft gewerkt. Maar kwam op tijd bij zinnen. Voor de Spaanse crisis losbarstte – in 2004 al – keerde hij op zijn schreden weer. Terug naar het familiedomein waar hij ook niet op zijn lauweren is gaan rusten. Op de schop ermee. Chemische hulpmiddelen eruit. Ontzwavelen. Wijngaarden ploegen. Kortom, de hele blauwdruk ‘groen wijngaardenieren’ toepassen. En dan vervolgens geen zwaar op de hand zijnde chinon gaan maken die slechts met een diepe frons tussen de donkere wenkbrauwen over het wereldleed wil gaan praten, maar een opgewekte cabernet franc produceren. Niet met rauwe groene paprika als stank voor dank, zoals zo vaak het geval is. Maar eentje met bramen, donkere pruimen, laurierdrop, het zoet van gebrande paprika en hier en daar een flardje zonsverduistering voor die zo karakteristieke, aantrekkelijke donkere partijen. Eentje die de lach aan zijn kont heeft hangen maar die je toch bloedserieus kunt nemen. Franc drank." Cijfer: 9-

Ellen Dekkers in Delicious (september 2014): "Bij deze wijnboer van de Nieuwe Oude School geen ruwe, onrijpe druiven, maar ongeschonden, rijp fruit. Le Canal des Grands Pièces is zijn lichtste chinon. Weinig tannine, sappig en fris, met de eerste herfstprikkels. Wijn voor na 'n fietstocht door het bos, bij een omelet van paddestoelen. Of bij een nazomerse buitenborrel met een plank boerenworst en halfharde geitenkaas."

Onno Kleyn in Volkskrant Magazine: "Biologisch, en grommend van leven, stallig, zwoel en fruitig tegelijk. Proef en weet dat het oude Frankrijk toch is waar het allemaal gebeurt."

Nicolaas Klei per email: "Wat een werkelijk weergaloos, onverantwoord verleidelijk lekkere chinon!"

Harold Hamersma (De Grote Hamersma 2014): "Een chinon met een glimlach!" Cijfer: 8,5

Wijnalmanak 2013 over jaargang 2011: "Verteerbaarheid en eigenzinnigheid, dat komen we graag tegen in een wijn. Bij een wijn van cabernet franc uit de Loire bestaat een gerede kans dat dat lukt. Neem nu zo'n chinon 2011. Puur en slank met 'maar' 12,5% alcohol, rode kersen en aardbei, een toonbeeld van spanning en frisheid. De intensiteit en lengte van de afdronk doen sterk vermoeden dat je hem met een gerust hart een paar jaar kunt wegleggen. Bio op z'n best."

En Aurélia Filion van Bu sur le web zegt het volgende over de wijn…

Aanvullende Informatie

Drinken bij charcuterie (rillettes, rillons), worst , gevogelte en paardenvlees
Drinkjaren nu tot ongeveer 2023
Biologisch ja, naturel
Druivensoort(en) cabernet franc (100%)

Details

De carrière van Frédéric Sigonneau is wat ongewoon voor een Franse wijnboer: hij werkte namelijk een aantal jaar in het Spaanse Ribera del Duero. Daarna keerde hij terug naar het familiedomein in Cravant-les-Coteaux, waar hij in 2004 Domaine de l' R stichtte. Hij verwijderde onmiddelijk alle chemische middelen van het domein, begon met het ploegen van de wijngaarden, en beperkte het gebruik van sulfiet zoveel mogelijk. Het plukken der druiven gebeurt handmatig, met behulp van kleine kratjes. Kort gezegd is al het werk, zowel in de wijngaard als in de cuverie, erop gericht zo natuurlijk mogelijk wijn te maken. De aanvraag tot biologische certificering van de wijngaarden is inmiddels in gang gezet.

Toen we de wijnen van Sigonneau voor het eerst proefden waren we aanvankelijk niet op zoek naar een nieuwe Chinon. We werden echter meteen heel erg blij van zijn wijnen. Toen onze vorige Chinon boer z'n prijzen schrikbarend verhoogd bleek te hebben was de keus snel gemaakt... Een echte aanwinst voor ons assortiment deze vrolijke Chinons! De wijnen verloochenen hun afkomst allerminst, maar weten de veel voorkomende valkuilen van de cabernet franc (hard, stug, groen, onrijp, drogend) te vermijden. Zo sappig, verleidelijk en gul proefden we Chinon nog nooit!

De cuvée "Le Canal des Grands Pièces" is afkomstig van stokken van 45 tot 65 jaar oud op een sablo-graveleux terroir (lichte zandgrond met kiezels) in de bedding van de rivier de Vienne. "Les Cinq Elements" is een assemblage afkomstig van 5 verschillende perceeltjes met 50 tot 65 jaar oude stokken. De bodem bestaat hier uit kiezels met een ondergrond van kalksteen. "Les Mains Sales" is afkomstig van het mini-perceeltje Les Grézeaux (3 are) dat bestaat uit stokken van minstens 130 jaar oud!

Voor heel veel achtergrondinformatie over Domaine de l'R lees het uitgebreide verslag van Wineterroirs.

Informatie over het domein

Omvang domein 5 hectare
Eigenaar Frédéric Sigonneau
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon