Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Domaine de l'R Chinon Le Canal des Grands Pièces 2020

Cravant-les-Côteaux

Op voorraad

Snel Overzicht

"Le plaisir sans modération" zegt Frédéric Sigonneau over deze wijn. En Nicolaas Klei zegt: "het lekkerste exemplaar dat ik tot nu toe heb geproefd." Chinon op z'n vrolijkst! Biologisch, sappig en puur.
  • Prijs € 14,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 13,00 bij aantal van 6
 
  • Wijnsoort: rood
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Proefnotitie

Harold Hamersma 21 februari 2022: "Een Franse wijnboer die eerst in het Spaanse Ribera del Duero heeft gewerkt. Maar kwam op tijd bij zinnen. Voor de Spaanse crisis losbarstte – in 2004 al – keerde hij op zijn schreden weer. Terug naar het familiedomein waar hij ook niet op zijn lauweren is gaan rusten. Op de schop ermee. Chemische hulpmiddelen eruit. Ontzwavelen. Wijngaarden ploegen. Kortom, de hele blauwdruk ‘groen wijngaardenieren’ toepassen.

Vervolgens dan geen zwaar op de hand zijnde chinon gaan maken die slechts met een diepe frons tussen de donkere wenkbrauwen over het wereldleed wil gaan praten, maar een opgewekte cabernet franc produceren. Niet met rauwe groene paprika als stank voor dank, zoals zo vaak het geval is. Maar eentje met bramen, donkere pruimen, laurierdrop, het zoet van gebrande paprika en hier en daar een flardje zonsverduistering voor die zo karakteristieke, aantrekkelijke donkere partijen. Eentje die de lach aan zijn kont heeft hangen maar die je toch bloedserieus kunt nemen.

Dit oogstjaar presteert ie overigens beter dan ooit. Zou het misschien komen omdat ie wat meer alcohol heeft dan de vorige edities die het met 12 procentjes moesten doen?" 9

Aanvullende Informatie

Drinken bij charcuterie (rillettes, rillons), worst , gevogelte en paardenvlees
Drinkjaren nu tot ongeveer 2026
Biologisch ja, naturel
Druivensoort(en) cabernet franc (100%)

Details

De carrière van Frédéric Sigonneau is wat ongewoon voor een Franse wijnboer: hij werkte namelijk een aantal jaar in het Spaanse Ribera del Duero. Daarna keerde hij terug naar het familiedomein in Cravant-les-Coteaux, waar hij in 2004 Domaine de l' R stichtte. Hij verwijderde onmiddelijk alle chemische middelen van het domein, begon met het ploegen van de wijngaarden, en beperkte het gebruik van sulfiet zoveel mogelijk. Het plukken der druiven gebeurt handmatig, met behulp van kleine kratjes. Kort gezegd is al het werk, zowel in de wijngaard als in de cuverie, erop gericht zo natuurlijk mogelijk wijn te maken. De aanvraag tot biologische certificering van de wijngaarden is inmiddels in gang gezet.

Toen we de wijnen van Sigonneau voor het eerst proefden waren we aanvankelijk niet op zoek naar een nieuwe Chinon. We werden echter meteen heel erg blij van zijn wijnen. Toen onze vorige Chinon boer z'n prijzen schrikbarend verhoogd bleek te hebben was de keus snel gemaakt... Een echte aanwinst voor ons assortiment deze vrolijke Chinons! De wijnen verloochenen hun afkomst allerminst, maar weten de veel voorkomende valkuilen van de cabernet franc (hard, stug, groen, onrijp, drogend) te vermijden. Zo sappig, verleidelijk en gul proefden we Chinon nog nooit!

De cuvée "Le Canal des Grands Pièces" is afkomstig van stokken van 45 tot 65 jaar oud op een sablo-graveleux terroir (lichte zandgrond met kiezels) in de bedding van de rivier de Vienne. "Les Cinq Elements" is een assemblage afkomstig van 5 verschillende perceeltjes met 50 tot 65 jaar oude stokken. De bodem bestaat hier uit kiezels met een ondergrond van kalksteen. "Les Mains Sales" is afkomstig van het mini-perceeltje Les Grézeaux (3 are) dat bestaat uit stokken van minstens 130 jaar oud!

Voor heel veel achtergrondinformatie over Domaine de l'R lees het uitgebreide verslag van Wineterroirs.

Informatie over het domein

Omvang domein 5 hectare
Eigenaar Frédéric Sigonneau
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon