Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Domaine de l'R Chinon Les Cinq Eléments 2019

Cravant-les-Côteaux

Op voorraad

Snel Overzicht

Cabernet franc op z'n lekkerst. Duidelijk herkenbaar als cabernet, maar zonder de mopperige hoekigheid die deze druif soms kan hebben. Dit heeft diepte, een fijne structuur, en vooral veel lekker sap. Drinkt makkelijk. Wat lekker is dit. Zet er een eend of duif tegenaan.
  • Prijs € 18,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 17,00 bij aantal van 6
 
  • Wijnsoort: rood
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Proefnotitie

Decanter augustus 2015: "This is crafted from specific parcels of fruit picked just a bit later and grown on 50- to 60-year-old vines. The nose is textbook Cabernet Franc, with an incredible perfume of red cherries, and the vital palate follows a similar theme, with lean but well integrated tannins and very good length."

Over jaargang 2011:

Nicolaas Klei (Elsevier, november 2013, "De 60 lekkerste wijnen. Gekozen door Nicolaas Klei"): "Rode loirewijnen kunnen nogal knoestig en knorrig zijn. Niet deze chinon. Charmant als gulle saint-émilion. Met onder het rijpe fruit gelukkig wel lekker eigenwijze loiresmaken."

Harold Hamersma (De Grote Hamersma 2014): "Aardser, dieper, en met een wat serieuzer frons tussen de zwarte wenkbrauwen dan zijn keldergenootje, Le Canal des Grands Pièces. Opwindende Chinon met de juiste portionering somberfruit, biobramen en kluiten aarde aan de wandelschoenen." Cijfer: 9-

Aanvullende Informatie

Drinken bij lams- en varkensvlees, worstige zaken, gevogelte
Drinkjaren nu tot ongeveer 2025
Biologisch ja, naturel
Druivensoort(en) cabernet franc (100%)

Details

De carrière van Frédéric Sigonneau is wat ongewoon voor een Franse wijnboer: hij werkte namelijk een aantal jaar in het Spaanse Ribera del Duero. Daarna keerde hij terug naar het familiedomein in Cravant-les-Coteaux, waar hij in 2004 Domaine de l' R stichtte. Hij verwijderde onmiddelijk alle chemische middelen van het domein, begon met het ploegen van de wijngaarden, en beperkte het gebruik van sulfiet zoveel mogelijk. Het plukken der druiven gebeurt handmatig, met behulp van kleine kratjes. Kort gezegd is al het werk, zowel in de wijngaard als in de cuverie, erop gericht zo natuurlijk mogelijk wijn te maken. De aanvraag tot biologische certificering van de wijngaarden is inmiddels in gang gezet.

Toen we de wijnen van Sigonneau voor het eerst proefden waren we aanvankelijk niet op zoek naar een nieuwe Chinon. We werden echter meteen heel erg blij van zijn wijnen. Toen onze vorige Chinon boer z'n prijzen schrikbarend verhoogd bleek te hebben was de keus snel gemaakt... Een echte aanwinst voor ons assortiment deze vrolijke Chinons! De wijnen verloochenen hun afkomst allerminst, maar weten de veel voorkomende valkuilen van de cabernet franc (hard, stug, groen, onrijp, drogend) te vermijden. Zo sappig, verleidelijk en gul proefden we Chinon nog nooit!

De cuvée "Le Canal des Grands Pièces" is afkomstig van stokken van 45 tot 65 jaar oud op een sablo-graveleux terroir (lichte zandgrond met kiezels) in de bedding van de rivier de Vienne. "Les Cinq Elements" is een assemblage afkomstig van 5 verschillende perceeltjes met 50 tot 65 jaar oude stokken. De bodem bestaat hier uit kiezels met een ondergrond van kalksteen.

Informatie over het domein

Omvang domein 5 hectare
Eigenaar Frédéric Sigonneau
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon