Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Domaine de la Bongran Viré Clessé Cuvée E.J. Thévenet 2018

Viré Clessé

Op voorraad

Snel Overzicht

Eén van de meest bijzondere wijnen uit de Maconnais; misschien wel uit de hele Bourgogne. "Slow wine". Rijk, rijp en geconcentreerd, en toch boordevol energie.
  • Prijs € 32,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 31,00 bij aantal van 6
 
  • Wijnsoort: wit
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doos van 12 flessen

Proefnotitie

Welkom op Domaine de la Bongran. Misschien wel het meest bijzondere domein van de hele Bourgogne. Vader Jean Thévenet ging altijd volledig zijn eigen gang. Hij maakte zelfs – als de weersomstandigheden dat toelieten – ter plekke zoete wijnen met door botrytis aangetaste druiven. Zoon Gautier heeft inmiddels de leiding over het domein overgenomen en wil volgens ‘anderen’ ook al niet deugen. Kortom, hij zet de familietraditie voort.

Dat is er eentje van laat oogsten (de Thévenets beginnen meestal pas te oogsten als de rest van het dorp al klaar is), de rendementen laag houden en de wijngaarden biologisch bewerken. Tijdens een lange, langzame vergisting wordt zo weinig mogelijk ingegrepen, gevolgd door een lange rijping van de wijnen, op cuve, deels op foeders, grote houten vaten.

Hierna wordt de wijn nog een rijping op fles gegund van minimaal een jaar. Gautier benadrukt – met enige valse bescheidenheid – dat het grote geheim van zijn wijnen niet de manier van wijn maken is. Dat is het terroir: marne blanche. Vergelijkbaar met de ondergrond van Corton-Charlemagne.

Aanvullende Informatie

Drinken bij Vis of gevogelte in roomsaus, risotto met truffel, kreeft
Drinkjaren nu tot ongeveer 2036
Biologisch ja
Druivensoort(en) chardonnay (100%)

Details

Domaine de la Bongran is misschien wel het meest bijzondere domein van de hele Bourgogne. Jean Thévenet ging altijd volledig zijn eigen gang, wars van conventies en tradities. Hij maakte zelfs -als de weersomstandigheden dat toelieten- zoete wijnen met door botrytis aantastte druiven. Zijn zoon Gautier heeft inmiddels de leiding over het domein overgenomen en hij benadrukt: "Ik doe alles precies zoals mijn vader. Er is niets veranderd." Jean houdt dagelijks nog een oogje in het zeil.

De werkwijze is als volgt: laat oogsten (de Thévenets beginnen meestal pas te oogsten als de rest van het dorp al klaar is), de rendementen laag houden, de wijngaarden biologisch bewerken. Tijdens de lange, langzame vergisting wordt zo weinig mogelijk ingegrepen. Hierna volgt een lange rijping van de wijnen, waarbij houten barriques uit den boze zijn. De wijn rijpt deels op cuve, deels op grote houten foudres. Hierna wordt de wijn nog een rijping op fles gegund van minimaal een jaar in de kelders van het domein.

Gautier benadrukt -met enige valse bescheidenheid- dat het grote geheim van zijn wijnen niet de manier van wijnmaken is. Dat is het terroir: "marne blanche". Vergelijkbaar met de ondergrond van Corton-Charlemagne...

Informatie over het domein

Omvang domein 15 hectare
Eigenaar Jean en Gautier Thévenet
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon