Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Domaine de la Touraize Savagnin Oxydatif 2018

Arbois

Op voorraad

Snel Overzicht

Proefnotitie ergens genoteerd maar kan 'm niet vinden. Maakt niet uit want ik weet dat dit een van de lekkerste, meest bijzondere wijnen is die ik de afgelopen tijd proefde. Gaat een eind richting Vin Jaune, maar dan met de levendigheid van een jonge wijn. Enorm feest. Leuk ook om aan mensen voor te zetten die ooit besloten hebben niet van oxidatief te houden. Kans groot dat ze gaan wankelen, of omgaan. En als het niet zo is, dan zijn ze voor altijd voor de oxidatieve zaak verloren. Geeft niet, dan hebben u en ik weer meer.
  • Prijs € 32,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 31,00 bij aantal van 6
 
  • Wijnsoort: wit
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doos van 6 flessen

Aanvullende Informatie

Drinken bij Gegrilde vis, gerookte paling, kreeft.
Drinkjaren nu tot ongeveer 2030
Biologisch ja, naturel
Druivensoort(en) savagnin

Details

Waar - bijvoorbeeld - de Parijse Catherine Hannoun als pionier in de Jura neerstreek, zijn we bij Touraize al bij de achtste generatie aanbeland. Deze laatste generatie, André-Jean en Héléana Morin, heeft 10 jaar geleden het roer behoorlijk omgegooid - maar ook weer niet onnadenkend rigoureus. Om hen heen zagen zij enthousiaste jonge wijnmakers een nieuwe weg inslaan, en onder eigen naam bijzondere natuurwijnen maken. Dat was iets wat eigenlijk ook veel meer bij het karakter van de Morins paste dan het werken voor de coöperatie, wat zij en de generaties voor hen altijd deden. Ook wel uit gewoonte. In 2009 verlieten ze de coöperatie, verkochten een paar stukken land om hun plannen te kunnen bekostigen, en begonnen voor zichzelf.

We leerden de wijnen van de Morins al een tijdje geleden kennen via Florien Kleine Snuverink van Domaine Les Bottes Rouges, zij is goed bevriend met de sympathieke Morins. En onlangs - we schrijven november 2019 - is dan het eerste pallet in Amsterdam aangekomen. De wijnen zijn opvallend zuiver en evenwichtig, komen verfijnd en vriendelijk over. Ze combineren het energieke en directe van natuurwijn met het klassieke en typische wat Arbois tot Arbois maakt. Het roer om betekende voor de Morin dus niet alle schepen verbranden, maar de ervaring van generaties wijnmakers laten samenvallen met hun nieuwe puur-natuur aanpak.

De Morins geven veel aandacht aan hun planten, aan het werk in de wijngaard. Die wijngaarden zien er dan ook prachtig uit, met gras en bloemen tussen de rijen, en stokken die blakeren van gezondheid, met levendig lichtgroen gebladerte. In de kelder wordt gewerkt met eigen gisten en zo min mogelijk sulfiet. Niet meer dan nodig is om een stabiele wijn op te leveren. Het rood wordt niet gefilterd, en wit krijgt soms een lichte filtering maar zeker niet altijd. Het wit vergist op oude houten vaten, wat de wijnen meer breedte en openheid (en complexiteit) geeft. Het rood is een tandje boerser.

De wijnen van de Morins zijn spannend maar staan niet onder spanning: het is duidelijk dat intensiteit niet ten koste mag gaan van de drinkbaarheid. Deze Jura’s komen fijn en zacht over, hebben misschien zelfs een iets vrouwelijk karakter. Dat geldt vooral voor het wit.

Dit zijn wijnen die geaard zijn, voortkomen uit een lange traditie. Klassiek en natuur vinden elkaar en dat levert wederom iets heel moois op.

Informatie over het domein

Omvang domein 13 hectare
Eigenaar André-Jean en Héléana Morin
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon