Proefnotitie
Harold Hamersma, De Grote Hamersma 2019: "Vondst van de importeur die tot op heden zich niet aan de Elzas had gewaagd. Maar het gegeven dat juist dit de regio is waar de beginselen der biodynamie het fanatiekst worden aangehangen maakte hem nieuwsgierig. En bij Fréderic en Arnaud Geschickt was het natuurbeleid ook geen modegrill. Hun domein hangt de biodynamische beginselen aan sinds 1998. En deze worden onder andere ten uitvoer gebracht op de Kaefferkopf die sinds 2007 de grand-cru-status bezit. Het fascinerende is altijd geweest dat deze is toegekend op een blendwijn, van riesling, gewurztraminer en pinot gris, terwijl de streek zich juist voorstaat op cépagewijnen. Enfin. Geschickt maakte er een verheffend droge witte mee. Opmerkelijk omdat juist gewurztraminer vaak zo dominant het geur- en zoetspel wil spelen. Majestueuze strakte. Stralende zuren opgelijnd. Oogverblindend zuiver. Smaakpapilverlangend. Hyperwit fruit. Tikje met duim en middelvinger tegen de oorlel. Het verlangen naar een choucroute alsacienne laten ontwaken. Het doordrinkverlangen in zijn hoogste stand zettend. Geschickt bevonden. Sehr Geschickt." 9+
Aanvullende Informatie
Drinken bij | Elzasser zuurkool schotel, Aziatische gerechten |
---|---|
Drinkjaren | nu tot ongeveer 2025 |
Biologisch | Ja, naturel |
Druivensoort(en) | Gewurztraminer, Riesling, Pinot Gris |
Details
In de nazomer van 2016 sloeg Bolomey wijnimport haar kamp op in de Vogezen, om vanuit daar een voor ons onontgonnen wijngebied te gaan verkennen, de Elzas. Vooronderzoek leidde ons al snel naar Domaine Geschickt in Ammerschwir, waar de familie Geschickt sinds 1998 biodynamisch werkt. In 2012 werd de koers van het domein verder aangescherpt en zijn de wijnen nu natuurlijk (met geen toegevoegde sulfieten). We proefden de wijn samen met wijnmaker Fréderic Geschickt en waren meteen enthousiast.
Het meest opvallende deel van het Geschickt-terroir is de Kaefferkopf heuvel, die sinds 2007 de status van Grand Cru appellatie draagt. De 3 druivensoorten die hier aangeplant zijn – riesling, pinot gris en gewürztraminer – komen tot hun volle recht in een bodem van donkere aarde met veel calcium en magnesium. Ze staan bekend om hun elegantie en krachtige aroma.
De wijnen van Geschickt zijn wijnen om lang van te genieten, ze kunnen nog jaren blijven liggen en maken een prachtige ontwikkeling door. Een fles na een dag verder drinken is ook geen probleem, want ondanks het natuurlijke karakter zijn de wijnen met veel precisie gemaakt.
JKvW
Het meest opvallende deel van het Geschickt-terroir is de Kaefferkopf heuvel, die sinds 2007 de status van Grand Cru appellatie draagt. De 3 druivensoorten die hier aangeplant zijn – riesling, pinot gris en gewürztraminer – komen tot hun volle recht in een bodem van donkere aarde met veel calcium en magnesium. Ze staan bekend om hun elegantie en krachtige aroma.
De wijnen van Geschickt zijn wijnen om lang van te genieten, ze kunnen nog jaren blijven liggen en maken een prachtige ontwikkeling door. Een fles na een dag verder drinken is ook geen probleem, want ondanks het natuurlijke karakter zijn de wijnen met veel precisie gemaakt.
JKvW
Informatie over het domein
Omvang domein | 12 hectare |
---|---|
Eigenaar | Frédéric & Arnaud Geschickt |
Dagelijkse leiding | Aurélie Fayolle |