Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Domaine Prieuré Roch Nuits-Saint-Georges 1er cru Vieilles Vignes 2017

Nuits-Saint-Georges

Op voorraad

Snel Overzicht

De Clos des Corvées, onderdeel van de 1er cru Aux Corvées, vormt het hart van Prieuré Roch: deze monopole is hun grootste bezit, een prachtige ommuurde wijngaard stammend uit de Middeleeuwen, de quintessence van het werk van Prieuré Roch.
€ 195,00
 
  • Wijnsoort: rood
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Proefnotitie

Voor een impressie van deze cuvée hieronder de proefnotities van de Corvées 2013 en 2014. De notitie over de 2017 moet nog komen.

Van deze wijngaard komen verschillende cuvées: de basis Nuits 1er cru, deze cuvée Vieilles Vignes, en tenslotte het vlaggeschip Le Clos des Corvées hieronder.

Mijn proefnotitie van de 2013 is ongewoon lang – de wijn blijft verrassen. Zoekt grenzen op, maar verbindt ook werelden: je drinkt een ultieme vin naturel, en tegelijk een zeer levendige good old Burgundy. Hij heeft het allebei. De neus superverleidelijk, ongepolijst, ruig, welhaast sensueel. Boerse Bourgogne van het mooiste soort. Op de tong is de wijn breed, zacht en knap. En heel sappig.

Dan de 2014. Oude stokken van zo'n 80 jaar. In de neus meer rijp- en volheid dan z'n jonge-stokken-broertje van dezelfde wijngaard. Hint crême de cassis, en dan bedoel ik echt maar een hint. Want alles in deze wijnen is uiterst subtiel, wat ze lastiger te beschrijven maakt. Je proeft in de aanzet weer iets van de steeltjes, noem het een prikkelend hartig randje. Daarna heel veel sap, evenwichtig sap. Met zuren die je doen watertanden. En met een grote potentie, benieuwd hoe dit over jaren is. Dit is pinot noir met een enorme vitaliteit.

Aanvullende Informatie

Drinken bij wilde eend
Drinkjaren 2021 - 2033
Biologisch ja, vin naturel (avant la lettre)
Druivensoort(en) pinot noir (100%)

Details

In de jaren ’80 van de vorige eeuw waren er nauwelijks wijnboeren te vinden die biologisch werkten. Meestal werd er eenvoudigweg gesproeid volgens de kalender. Slechts enkelingen, destijds veelal beschouwd als zonderlingen, dachten anders. Wilden het anders doen.

Eén van hen was Henry Frédéric Roch, kleinzoon van de alom bewonderde wijnmaker Henry Leroy. Als twintiger begon hij in 1988 met zijn “avontuur” zoals hij het zelf noemt. Zijn idee was om op ’s werelds oudste wijngronden een Bourgogne te maken die teruggrijpt op de wijnen die eeuwenlang in de Bourgogne zijn gemaakt. De essentie van Pinot Noir. Volstrekt natuurlijk en ambachtelijk, in contrast met wat in die tijd gangbaar was.

En zo wordt bij Prieuré Roch – nog steeds – op volledig natuurlijke wijze gewerkt. Sulfiet wordt alleen in zeer kleine dosis gebruikt als de wijn wordt overgestoken van het ene op het andere vat (de soutirage). Dus geen sulfiet tijdens de vergisting of het bottelen, en dat draagt zeker bij aan de opvallende levendigheid en openheid van deze wijnen. De rendementen zijn ongewoon laag – gemiddeld zo’n 25 hl/ha. De strenge selectie zorgt voor heel intense en sprekende wijnen.

Een vin naturel avant la lettre. Toen nog niemand over vin naturel sprak was Roch daar al mee bezig. Dat had niets met mode te maken, maar met een sterk geloof dat waarlijk goede wijn het resultaat is van een geheel natuurlijk proces. Rechterhand Yannick Champ, de volgende generatie, zet dit geloof onverminderd voort.

Een waarschuwing. deze Bourgogne is niet voor iedereen. Wie van vin naturel houdt zal geen moeite hebben met Prieuré Roch. Dat geldt ook voor wie van pure, directe Bourgognes houdt met een hoofdrol voor Pinot Noir. Diegenen echter die houden van wat meer gepolijste Bourgognes, met ook wat meer hout – van een wat chiquere zo je wilt gesoigneerde stijl, die zullen wellicht fronsen bij deze wijn.

Jasper Morris MW schrijft het volgende over Prieuré Roch: « One person will be fascinated by the practices at this domaine, another may mock. Is this cutting edge, or are they out where the buses don’t run? The proof of the pudding is in the wines themselves, once bottled – if you can afford them. »

Een tweede waarschuwing. Het is evenwel mogelijk dat u aan Prieuré Roch verslingerd raakt. Het onverwachts zien van het eigenzinnige etiket – bijvoorbeeld – kan bij liefhebbers de acute neiging opwekken glazen en kurkentrekker te gaan zoeken. Ook het schrijven van deze woorden stelt mij danig op de proef: de aanvechting om direct naar de opslag te rennen moet telkenmale worden onderdrukt.

We proefden de wijnen van Prieuré Roch met Nicolaas Klei, die liet weten alles te hebben gekocht als hij miljonair zou zijn. Gelukkig voor u is hij dat niet, dus er is nog wat beschikbaar. Citaat: « De allerlekkerste wijn ter wereld, dat was natuurlijk de Chambertin Clos de Bèze waar ik in heb gezeten, voor de pigeage, maar zonder mij maakt Henri Roch op Prieuré-Roch en Romanée-Conti toch ook de lekkerste wijnen van dit universum en omstreken. »

Informatie over het domein

Omvang domein Monopole Clos des Corvées, 5,2 ha
Eigenaar Henry Frédéric Roch en Yannick Champ
Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon