Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Domaine Uchida Cuvée Miracle Haut-Médoc 2018

Osamu Uchida

Op voorraad

Snel Overzicht

Osamu is de buurman van Mouton Rothschild: zijn erf grenst aan hun wijngaard. Contrast: Osamu's erf met kippen, en een schuurtje waar hij zijn eigen sojasaus maakt, op oude vaten. Ik proefde zijn wijn in London en was verkocht. Love at first sight. Het wachten was op beschikbare wijn om te kopen. Nu is het er.
  • Prijs € 38,00 bij aantal van 1
  • Prijs € 37,00 bij aantal van 6
 
  • Wijnsoort: rood
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 of kistje van 6

Proefnotitie

In maart 2019 proefde ik Miracle 2016 en de wijn kwam me inderdaad over als een klein mirakel. Het was de eerste keer dat ik wijn van Osamu Uchida proefde en ik stond versteld. Had ik Bordeaux herkend? Geen idee. De wijn is zo anders dan de rest. Heel mooi licht van kleur, transparant. En zo toont ie zich ook in de mond: licht en zacht, delicaat. Er staat Bourgogne-achtig in mijn aantekeningen. Speelt ook voorzichtig wat hout doorheen maar no worries dat is subtiel gedaan. Conclusie: super! Heel gaaf! Een wijn die tot drinken uitnodigt!

Ik proefde toen ook het eerste 2018 fruit, de Phéromenome 2018, wat ik beschrijf als super zacht liefelijk sap. Beauty. Zeer verrassend.

Beide wijnen waren niet meer beschikbaar voor verkoop. We moesten wachten op de Miracle 2018. Daarvan is nu wat in huis. De Miracle 2018 is ronder en fruitiger dan de 2016, en heeft ook meer kleur. Ook een super levendige cabernet die op is voor je er erg in hebt.

Zie hier wat Jancis Robinson MW over de Miracle 2016 schrijft: "Very pale indeed. Pure with a strong Japanese zen influence. Not remotely like most bordeaux though there is a sweet caress at the end. Interesting but not underpriced."

Aanvullende Informatie

Drinken bij rood vlees, boeren jongbelegen
Drinkjaren nu tot ongeveer 2028
Biologisch ja, biodynamisch
Druivensoort(en) 100% cabernet sauvignon

Details

Soms zit het mee. Bijvoorbeeld als je op een proeverij in London opeens aan het tafeltje staat van Osamu Uchida en zijn vrouw, zij in een prachtige kimono waaronder twee elegant omsokte voetjes in slippers. Dat schrijf ik niet als onvriendelijke karikatuur, nee, zij zag er prachtig Japans uit. Het elegante van de Uchida's vond ik ook in hun wijn. Die is heel verfijnd, en zonder enig effectbejag. Bescheiden en vriendelijk, zoals ook de makers dat zijn. En heel eigen. Een heel natuurlijke 100% cabernet sauvignon uit Bordeaux. Maçeration carbonique, op ambachtelijke wijze, om het fruit te laten excelleren in hun wijn.

Een maand na onze ontmoeting in London heb ik de Uchida's (geen familie van Mitsuko, de naam Uchida schijnt in Japan veel voor te komen) opgezocht in Pauillac. Hun huis ligt ongeveer in de wijngaard van Château Mouton Rothschild. Dat is grappig, voor het contrast, maar heeft voor hun wijn geen betekenis want de akker die zij huren ligt een stuk verderop, in de buurt van Cissac. De chai ligt wel op het erf, naast Mouton. Behalve wijn maakt Osamu ook sojasaus, en dat doet hij omdat hij in Frankrijk geen lekkere sojasaus kan vinden. Hij maakt de saus in oude Bordeaux-vaten. Hopelijk kunnen we te zijner tijd wat hiervan laten meekomen.

De wijngaard van Osamu ligt geheel geïsoleerd van andere wijngaarden, enerzijds geflankeerd door de typische naaldbomen van Les Landes, en aan de andere kant begrensd door grasland, en een boerderijtje. Het zou zo een scène kunnen zijn uit Alleen op de Wereld: dit stukje Frankrijk is sinds de tijd van Hector Malot vast nauwelijks veranderd. Haut-Médoc schrijven we, toch. Daar hebben we andere gedachten bij, uitgestrekte wijnvelden, maar hier is het anders. Zoals alles anders is bij Osamu.

Hij is blij met zijn wijngaard, en met zijn stokoude tractor die hij tot onze verbazing (en ik geloof ook de zijne) na enig gesjor aan de praat kreeg. Het is zo'n gekoesterde little pearl wijngaard zoals je ook wel eens in de Bourgogne tegenkomt. Niet het grootste terroir, het is gewoon een vlakke akker, maar wel met planten die er ongelofelijk goed bij staan. Je ziet dat deze stokken met heel veel aandacht - en kunde - verzorgd worden, de leeftijd van de planten is zo'n jaar of 30. En door de geïsoleerde ligging heeft Osamu geen last van buren die met gif rondslingeren.

Van de Miracle 2018 heeft Osamu 3500 flessen gemaakt (rendement 35 hl/ha). Daarvan is iets meer dan 5% in Amsterdam beland. De wijn heeft een jaar op grote 500 liter vaten gerijpt. Osamu gebruikt zo min mogelijk sulfiet maar kiest voor stabiliteit en je kunt zijn wijn daarom ook geen 'vin nature' noemen, hoewel hij daar erg dicht bij zit. De eerste keer gebruikt hij sulfiet voor de alcoholische vergisting, en later nog een keer tijdens de rijping op vat. De wijn wordt niet gefilterd of geklaard, en er worden alleen de eigen, natuurlijke gisten gebruikt. Het alcohol percentage is met 13% hoog voor Osamu, maar dat is ook echt het warme jaar. Zijn 2016 was meen ik 11,5%.

We zijn benieuwd welke restaurants met de wijnen van Osamu gaan werken.

Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon