Bestellijst:

0 item(s) - € 0,00
Er staan geen wijnen op de bestellijst.

0

Domaine Uchida Cuvée Miracle Haut-Médoc 2020

Osamu Uchida

Op voorraad

Snel Overzicht

Osamu is de buurman van Mouton Rothschild: zijn erf grenst aan hun wijngaard. Contrast: Osamu's erf met kippen, en een schuurtje waar hij zijn eigen sojasaus maakt, op oude vaten. Ik proefde zijn wijn in London en was verkocht. Love at first sight. Het wachten was op beschikbare wijn om te kopen. Nu is het er.
€ 45,00
 
  • Wijnsoort: rood
  • Flesmaat: fles (75 cl)
  • Verpakking: doosje van 6 flessen

Aanvullende Informatie

Drinken bij rood vlees, boeren jongbelegen
Drinkjaren nu tot ongeveer 2030
Biologisch ja, biodynamisch
Druivensoort(en) 100% cabernet sauvignon

Details

Soms zit het mee. Bijvoorbeeld als je op een proeverij in London opeens aan het tafeltje staat van Osamu Uchida en zijn vrouw, zij in een prachtige kimono waaronder twee elegant omsokte voetjes in slippers. Dat schrijf ik niet als onvriendelijke karikatuur, nee, zij zag er prachtig Japans uit. Het elegante van de Uchida's vond ik ook in hun wijn. Die is heel verfijnd, en zonder enig effectbejag. Bescheiden en vriendelijk, zoals ook de makers dat zijn. En heel eigen. Een heel natuurlijke 100% cabernet sauvignon uit Bordeaux. Maçeration carbonique, op ambachtelijke wijze, om het fruit te laten excelleren in hun wijn.

Een maand na onze ontmoeting in London heb ik de Uchida's (geen familie van Mitsuko, de naam Uchida schijnt in Japan veel voor te komen) opgezocht in Pauillac. Hun huis ligt ongeveer in de wijngaard van Château Mouton Rothschild. Dat is grappig, voor het contrast, maar heeft voor hun wijn geen betekenis want de akker die zij huren ligt een stuk verderop, in de buurt van Cissac. De chai ligt wel op het erf, naast Mouton. Behalve wijn maakt Osamu ook sojasaus, en dat doet hij omdat hij in Frankrijk geen lekkere sojasaus kan vinden. Hij maakt de saus in oude Bordeaux-vaten. Hopelijk kunnen we te zijner tijd wat hiervan laten meekomen.

De wijngaard van Osamu ligt geheel geïsoleerd van andere wijngaarden, enerzijds geflankeerd door de typische naaldbomen van Les Landes, en aan de andere kant begrensd door grasland, en een boerderijtje. Het zou zo een scène kunnen zijn uit Alleen op de Wereld: dit stukje Frankrijk is sinds de tijd van Hector Malot vast nauwelijks veranderd. Haut-Médoc schrijven we, toch. Daar hebben we andere gedachten bij, uitgestrekte wijnvelden, maar hier is het anders. Zoals alles anders is bij Osamu.

Hij is blij met zijn wijngaard, en met zijn stokoude tractor die hij tot onze verbazing (en ik geloof ook de zijne) na enig gesjor aan de praat kreeg. Het is zo'n gekoesterde little pearl wijngaard zoals je ook wel eens in de Bourgogne tegenkomt. Niet het grootste terroir, het is gewoon een vlakke akker, maar wel met planten die er ongelofelijk goed bij staan. Je ziet dat deze stokken met heel veel aandacht - en kunde - verzorgd worden, de leeftijd van de planten is zo'n jaar of 30. En door de geïsoleerde ligging heeft Osamu geen last van buren die met gif rondslingeren.

Van de Miracle 2018 heeft Osamu 3500 flessen gemaakt (rendement 35 hl/ha). Daarvan is iets meer dan 5% in Amsterdam beland. De wijn heeft een jaar op grote 500 liter vaten gerijpt. Osamu gebruikt zo min mogelijk sulfiet maar kiest voor stabiliteit en je kunt zijn wijn daarom ook geen 'vin nature' noemen, hoewel hij daar erg dicht bij zit. De eerste keer gebruikt hij sulfiet voor de alcoholische vergisting, en later nog een keer tijdens de rijping op vat. De wijn wordt niet gefilterd of geklaard, en er worden alleen de eigen, natuurlijke gisten gebruikt. Het alcohol percentage is met 13% hoog voor Osamu, maar dat is ook echt het warme jaar. Zijn 2016 was meen ik 11,5%.

We zijn benieuwd welke restaurants met de wijnen van Osamu gaan werken.

Bolomey Wijnimport Amsterdam: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Loire, Champagne, Elzas, Jura, Savoie, Languedoc, Roussillon