Domaine Uchida Cuvée Phéromone NV rouge

Domaine Uchida Cuvée Phéromone NV rouge

Osamu Uchida
De Phéromone: alsof je in een volle paarsrode druif hapt. Blind dacht een ervaren proever dat ie Montrose-in-de-maak zo van het vat proefde. Deze wijn barst van het uitbundige fruit. Dit leeft, dit straalt. Zeer verrassend voor een Bordeaux. Ongewoon is ook de blend van twee oogstjaren, 2020 en 2021. Voor de nieuwsgierige drinker. Drink 'm ook bij Coulisse in Amsterdam. Aangepast: max. 3 flessen per klant. Hamersma 9,5.

Niet op voorraad

Flesmaat Fles (75 cl)
Verpakking Doosje van 6 flessen
Wijnsoort Rood
Artikelnummer w05926

Domaine Uchida Cuvée Phéromone NV rouge

Onze Britse collega’s van Vine Trail gaven in maart 2019 een proeverij genaamd “Bordeaux, The Risk-Takers” met domeinen die het net even anders doen. Goede reden om naar London te gaan. Ik was dermate onder de indruk van de wijnen, en met mijn hoofd in hogere sferen, dat ik aan het eind van de dag op het verkeerde vliegveld stond. Maar dat terzijde.

Onder meer Stéphanie en Michel van Clos du Jaugueyron waren aanwezig, zij konden ook niet ontbreken omdat zij een van de gaafste alternatieve Bordeaux’s maken: we importeren hun Haut-Médoc en Margaux al sinds 2008, vanaf het begin van onze wijnimport.

De meest tot de verbeelding sprekende nieuwe wijn: die van Osamu Uchida. Bij hem en zijn vrouw Rie Hirayama proefde ik fascinerende, energieke, qua elegantie bijna Bourgogne-achtige Bordeaux’s. Super uitnodigende, sprekende wijnen die me niet loslieten. Voorzichtig informeerde ik naar de mogelijkheid om deze wijn naar Nederland te halen. Dat vonden Osamu en Rie een goed plan, alleen hadden ze op dat moment geen wijn te koop.

Een maand later, in april 2019, bezocht ik Osamu in Bordeaux, toen nog in het huis dat half in de wijngaard van Mouton-Rothschild stond. Een eenvoudig huis met slordige kippen rondom, en een garage waar de wijn werd gemaakt. Midden in de tuin een klein schuurtje waar Osamu sojasaus maakte, op oude Bordeaux-vaten. De reden: in en om Bordeaux was geen fatsoenlijke sojasaus te vinden.

De wijngaard lag een stuk verderop, nabij Cissac. Tegenwoordig wonen Osamu en Rie meer in de buurt van hun druiven. De wijngaard van 0,6 hectare ligt in westelijke deel van de Haut-Médoc, ter hoogte van Pauillac en Saint-Estèphe. Het is een hoek van de Haut-Médoc waar niet iedere centimeter beplant is met druivenstokken, en zo ligt de wijngaard van Uchida helemaal vrij tussen grasland enerzijds, en een stuk bos aan de andere kant. Dat betekent ook: geen last van buren die met chemische middelen rotzooien – de wijngaard van Osamu is brandschoon.

We rijden een rondje met hem mee op een stokoude tractor, wat Osamu heel grappig vindt, en wij eigenlijk ook. Als we weer terug zijn bij zijn huis proeven we opnieuw hun wijnen. Oef. We nemen afscheid, en het wachten is nu op een eerste aanbod. Dat volgt in januari 2020. Het duurde even, een klein jaar, maar we zijn aan boord. Als de wijnen binnen zijn en online staan valt al snel op dat er veel aanvragen uit het buitenland komen. Helemaal raar: met Bordeaux voorop. Zijn fans ter plekke kunnen de wijn nergens meer vinden, en Google leidt hen naar Amsterdam.

Osamu Uchida (Hiroshima, 1977) kwam in Japan al heel vroeg in aanraking met wijn omdat zijn ouders een wijnwinkel hadden. Het wijnvirus zal vroeg zijn toegeslagen want als jonge twintiger vliegt Osamu naar Frankrijk om zich – al Frans lerend – in wijn te verdiepen. Hij reisde veel en ontdekte veel. En maakte vrienden. En die vrienden waren verbaasd toen hij na eindeloze omzwervingen besloot om definitief neer te strijken in de Bordeaux.

Het leek onlogisch: een kleine boer met belangstelling voor een natuurlijke wijze van wijnmaken, die een start maakt tussen de grote en prestigieuze châteaux. Maar Uchida had ter plekke vrienden gemaakt, waaronder Michel en Stéphanie van Jaugueyron, en was gefascineerd door de traditie van de streek, en het bijzondere terroir. En zo begon dit Japanse avontuur in het hart van de Haut-Médoc.

Het begon met genoemde wijngaard die we in 2019 bezochten. Zelden heb ik zo’n goed verzorgde, en tegelijkertijd natuurlijke wijngaard gezien. Een line-up van bonsai boompjes welhaast. Het is bekend: alles begint in de wijngaard, en Uchida gaat daar heel ver in. Als de wijngaard een idee geeft over de kwaliteit van de wijn, dan moet die wel meesterlijk zijn. Even later vindt Uchida een tweede wijngaard, ook bij Cissac, 0,4 hectare, en zo komt het totale bezit op 1 hectare. Nog steeds een microscopisch domein. En we zijn dan ook blij met iedere fles die we kunnen kopen.

De wijnen van Uchida zijn tegelijkertijd licht en vol en dat is een bijzondere combinatie. Misschien is duidelijker: de wijnen zijn subtiel en soepel. Het fruit voert de boventoon, het is een soort bijten in dieprijp Bordeaux-fruit. Het begon met de Miracle, daarna kwam daar de rode Phéromone bij die iets lichter is, en als laatste kregen we, in heel kleine aantallen, de wilde witte Phéromone.

We vinden het een feest om deze bijzondere en natuurlijke Bordeaux te importeren. Het is zo’n wijn waarvan een hoop flessen de uitgang van onze wijnopslag niet bereiken, althans niet in gevulde vorm. We drinken het graag, en laten het ook graag proeven. Harold Hamersma proefde de Phéromone NV en werd daar ook wel blij van, gaf de wijn een 9,5.

Proefnotitie

Harold Hamersma 18 december 2022: "'Voor de nieuwsgierige drinker' meldt de importeur.

En dat zijn we. Naar Osamu Ochida, een Japanse wijnmaker die behalve met stokjes ook vaardig is met wijnstokjes. Na vele, vele wijnomzwervingen vond hij zijn plek in Bordeaux, nota bene als directe buurman van Château Mouton Rothschild in Pauillac. Wat zullen die hebben opgekeken. Van zijn erf waarop scharrelkippen scharrelden, het aftandse schuurtje waarin hij in oude wijnvaten zijn eigen sojasaus maakt. Maar misschien meer nog zullen zij zich verbaasd hebben over zijn wijn.

Importeur David Bolomey - die sowieso al faam geniet als ontdekker en curator van Franse wijncuriosa - maakte voor het eerst kennis met Osamu's wijnen in Londen. 'Love at first sight' zoals hij zelf opbiecht. Die liefde verlangde echter geduld: het was wachten op het moment dat deze beschikbaar kwamen. En toen dat het geval was, gebeurde er iets onverwachts: er kwamen aanvragen voor de wijnen van Domaine Uchida van over de hele wereld. De meeste? Uit Bordeaux.

Bleef er nog iets voor Nederland over? Gelukkig wel. Restaurant Coulisse en Entrepot in Amsterdam waren er als de kippen bij (pun intended) om ze op hun kaart te zetten. Wij stelden ons tevreden met een proeffles. En tevreden werden we, van een 100 procent cabernet sauvignon die is samengesteld uit de oogstjaren 2020 en 2021. Een 'degradatie' tot nederige Vin de France zonder oogstjaar op de fles (NV) was het gevolg. Maar dat staat een buitencategorie kwaliteit niet in de weg. 9,5

Aanvullende informatie

Drinken bij Uchida: "Il accompagnera tous les repas."
Drinkjaren nu tot 2026
Druivensoort(en) 100% cabernet sauvignon
Biologisch ja, biodynamisch
Alcohol 13%

Over het domein

Omvang domein 1 hectare
Eigenaar Osamu Uchida met zijn vrouw Rie Hirayama

Levering en retouren

We bewaren onze wijnen onder de best mogelijke omstandigheden in onze opslag met meer dan 100 jaar oude wijnkelder. Van hieruit leveren wij aan restaurants en particulieren.

U kunt zelf een leverdatum kiezen. Orders op maandag t/m donderdag voor 15 uur: levering vanaf volgende dag. Is de levering in Amsterdam? Dan kan het vaak eerder dan wat de shop aangeeft. Neem even contact op.

Kosteloze verzending voor orders vanaf €175, anders bijdrage verzendkosten €7,50. Op afspraak ophalen kan ook. Voor retouren neemt u contact op.

Gerelateerde producten

Nature de Durfort Vivens 2019
Domaine Uchida Cuvée Miracle Haut-Médoc 2020
Uitverkocht
Domaine Uchida Cuvée Phéromone 2021 blanc
Uitverkocht